Suma derizorie pe care o câștigă, de fapt, un polițist. Oamenii legii se plâng că sunt duși cu vorba de guvernanți

Miercuri, 10 August 2022, ora 06:11
12762 citiri
Suma derizorie pe care o câștigă, de fapt, un polițist. Oamenii legii se plâng că sunt duși cu vorba de guvernanți
Polițiștii sunt nemulțumiți de salariile pe care le câștigă în prezent FOTO Facebook/ Poliția Română

Polițiștii sunt nemulțumiți de salariile pe care le câștigă în prezent, mai ales în contextul scumpirilor din ultima perioadă, și vor aplicarea Legii Salarizării din 2017.

Prin aceste reglementări, oamenii legii ar putea primir în fiecare lună câteva sute de le în plus la salariu.

Gabriel Gîrniță, președintele Sindicatului de poliție Sidepol a declarat pentru Ziare.com că polițiștii au protestat marți, 9 august, în fața Ministerului de Finanțe, pentru a le cere autorităților aplicarea legii.

„Polițiștii și polițiștii de penitenciare au protestat în fața Ministerului de Finanțe fiind nemulțumiți de neaplicarea legii salarizării, Legea 153 din 2017. Încă mai avem două tranșe restante pe care ar fi trebuit să le primim din această lege și să intrăm în integralitatea ei, însă cei care se află în momentul de față la conducerea Guvernului României tot întârzie să pună în aplicare aceste prevederi, lege care culmea este votată și asumată în 2017 tot de cei care astăzi se află la conducerea țării.

Am avut în urma protestului o întâlnire cu ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, care ne-a prezentat punctul de vedere al ministerului. Au avizat favorabil acest proiect de Ordonanță de urgență care există și e inițiat de Ministrerul Muncii și ar fi trebuit să fie avizat de toate ministerele de resort. Ministerul Finanțelor a trimis punct de vedere, urmând să primească și celelalte aviza, însă, din păcate, pentru categoria profesională pe care noi o reprezentăm, doar cu acordarea unei tranșe de 1/4 din legea salarizării”, a declarat Gabriel Gîrniță pentru Ziare.com.

Liderul de sindicat susține că polițiștii pierd sume importante pentru că nu se aplică legea.

„Ceea ce înseamnă pentru fiecare polițist și polițist de penitenciare undeva în jurul sumei de 200-250 de lei net, bani pe care ar trebui să-i primească din luna septembrie. În același timp, conform discuțiilor pe care le-am avut, ar încerca să ne dea și cea de-a doua tranșă pânpă la finalul anului, diferența de 1/4 care mai rămâne după acordarea celei de-a treia tranșe acum în septembrie. Noi am solicitate majorarea sporului pentru solicitare neuropsihică, similar sporului de complexitate pe care îl primesc celelalte categorii de bugetari conform acestei OUG și actualizarea și punerea în plată a normei de hrană pentru că în momentul de față polițiștii și polițiștii de penitenciare sunt furați cu aproximativ 300 de lei, bani care ar trebui să reprezinte norma de hrană actualizată”, spune președintele Sidepol.

Oamenii legii spun că și pentru banii hrană suma ar fi trebuit să fie mai mare.

„În momentul de față primim 34 de lei pe zi și suma actualizată, pe hârtie cel puțin, este de 44 de lei pe zi. Deci mai avem și acolo un minus de 300 de lei.

În acest moment, polițiștii și polițiștii de penitenciare, fără cele două tranșe din legea salarizării și fără norma de hrană pusă în plată pierd lunar din salariu undeva în jurul sumei de 1.200-1.400 de lei net.

Suntem nemulțumiți de această măsură a Guvernului de a acorda singură tranșă categoriei profesionale pe care noi o reprezentăm și dorim să aplice în integralitate legea pentru polițiști și polițiștii de penitenciar.

Ne interesează ca legea să fie aplicată în integralitate cât mai repede posibil, având în vedere inflația din momentul de față, prețurile care au luat-o razna.

Salariul unui polițist este în prezent de 2.500-3.000 de lei, fără alte sporuri. Această sumă ar putea fi rotunjită de alte sporuri, potrivit legii salarizării din 2017”, a declarat Gabriel Gîrniță.

De exemplu, un polițist care lucrează în sistem de aproape 20 de ani are un salariu de 2.500 de lei. La această sumă se adaugă aproximativ 1.300 de lei norma de echipare și de hrană și alte sporuri în valoare de aproximativ 700 de lei. Însă nu în fiecare lună polițiștii îndeplinesc criteriile pentru a primi toate sporurile.

Polițiști austrieci, criticați pentru că au primit cadouri din partea Ambasadei Rusiei
Polițiști austrieci, criticați pentru că au primit cadouri din partea Ambasadei Rusiei
Mai mulți polițiști din Viena au fost văzuți ieșind din ambasada Rusiei cu pungi de cadouri. Ar trebui să se abțină de la a face asta în viitor. Dar nu a fost o greșeală, spun șefii...
Sute de persoane controlate și amenzi în valoare de aproape 12.000 de lei în urma unei razii a polițiștilor. Două tinere, prinse cu droguri în club
Sute de persoane controlate și amenzi în valoare de aproape 12.000 de lei în urma unei razii a polițiștilor. Două tinere, prinse cu droguri în club
Peste 240 de persoane au fost controlate şi au fost date amenzi în valoare de 11.500 de lei, în urma unor controale făcute de poliţişti şi reprezentanţi ai altor instituţii, în Sectoarele...
#salariu politisti, #politisti, #mai , #politie