Câți bani câștigă un preot în România anului 2023. Patriarhul Daniel are salariu de președinte

Luni, 16 Ianuarie 2023, ora 16:25
9200 citiri
Câți bani câștigă un preot în România anului 2023. Patriarhul Daniel are salariu de președinte
Preot în timpul slujbei FOTO: Știri de Botoșani

Multă lume ar vrea să știe care sunt salariile preoților din țara noastră. În funcție de nivelul studiilor, aceștia pot încasa lunar de la câteva mii la zeci de mii de lei.

Un preot cu studii medii încasează, mai nou, în jur de 4.000 de lei, iar unul cu studii superioare încasează în jur de 5.000 de lei, scrie Ora de Sibiu. Suma poate să crească, în funcţie de vechimea acumulată, şi poate să ajungă la zeci de mii de lei pe lună pentru cei care ocupă funcţii de conducere în cadrul Bisericii Ortodoxe Română.

De altfel, trebuie precizat că Patriarhul Daniel, cel care ocupă cea mai înaltă funcţie din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, are un salariu echivalent cu cel al preşedintelui Senatului sau preşedintelui Camerei Deputaţilor. Asta înseamnă că, de la 1 ianuarie 2023, Patriarhul Daniel obţine lunar un salariu de circa 25.000 de lei

Salariile obţinute de preoţii catolici sunt asemănătoare cu cele ale preoţilor ortodocşi. De altfel, şi liderii Bisericii Romano-Catolice primesc salarii asimilate unor funcţii din stat. Ei sunt remuneraţi precum un ministru, secretar de stat, senator sau deputat şi, astfel, pot ajunge să câştige chiar şi peste 20.000 de lei lunar.

Cine plăteşte salariile preoţilor în România

Salariile preoţilor din România sunt plătite din bani obţinuţi de la bugetul de stat. Concret, în 2023, prin proiectul de buget aprobat, reprezentanţii cultelor religioase prin 817,3 milioane de lei pentru achitarea salariilor. Este o creştere cu 5% faţă de suma alocată anul trecut.

În plus, cultele religioase din România, recunoscute din punct de vedere legal, mai primesc de la stat 370,2 milioane de lei pentru întreţinerea sau restaurarea lăcaşurilor de cult, dar şi 9,18 milioane de lei pentru plata salariilor către personalul neclerical angajat în unităţile şi instituţiile de învăţământ teologic autorizate şi acreditate potrivit legii.

Se estimează că în acest moment, în România, există peste 20.000 de persoane, preoţi şi nu numai, care primesc salariu de la stat prin intermediul unui cult religios.

Citește și:
Fost ministru al Sportului, despre folosirea simbolurilor Ungariei Mari la meciurile de fotbal: „Nu ar face decât să sufle în pânze extremiştilor”
Fost ministru al Sportului, despre folosirea simbolurilor Ungariei Mari la meciurile de fotbal: „Nu ar face decât să sufle în pânze extremiştilor”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe, fost ministru al Sportului, a comentat într-o postare pe Facebook anunţul Asociaţiei maghiare de fotbal (MLSZ) privind introducerea de bannere care...
AUR și-a făcut magazin, dar ține prețurile secrete. Ce produse comercializează
AUR și-a făcut magazin, dar ține prețurile secrete. Ce produse comercializează
Partidul AUR și-a deschis de curând magazin, astfel că simpatizanții formațiunii politice își pot cumpăra haine și accesorii cu sigla partidului. Totuși, prețurile nu sunt făcute...
#salariu preafericitul daniel, #salarii preoti ortodocsi, #salarii preoti catolici , #eveniment