Câți bani câștigă un preot în România anului 2023. Patriarhul Daniel are salariu de președinte

Luni, 16 Ianuarie 2023, ora 16:25
10841 citiri
Câți bani câștigă un preot în România anului 2023. Patriarhul Daniel are salariu de președinte
Preot în timpul slujbei FOTO: Știri de Botoșani

Multă lume ar vrea să știe care sunt salariile preoților din țara noastră. În funcție de nivelul studiilor, aceștia pot încasa lunar de la câteva mii la zeci de mii de lei.

Un preot cu studii medii încasează, mai nou, în jur de 4.000 de lei, iar unul cu studii superioare încasează în jur de 5.000 de lei, scrie Ora de Sibiu. Suma poate să crească, în funcţie de vechimea acumulată, şi poate să ajungă la zeci de mii de lei pe lună pentru cei care ocupă funcţii de conducere în cadrul Bisericii Ortodoxe Română.

De altfel, trebuie precizat că Patriarhul Daniel, cel care ocupă cea mai înaltă funcţie din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, are un salariu echivalent cu cel al preşedintelui Senatului sau preşedintelui Camerei Deputaţilor. Asta înseamnă că, de la 1 ianuarie 2023, Patriarhul Daniel obţine lunar un salariu de circa 25.000 de lei

Salariile obţinute de preoţii catolici sunt asemănătoare cu cele ale preoţilor ortodocşi. De altfel, şi liderii Bisericii Romano-Catolice primesc salarii asimilate unor funcţii din stat. Ei sunt remuneraţi precum un ministru, secretar de stat, senator sau deputat şi, astfel, pot ajunge să câştige chiar şi peste 20.000 de lei lunar.

Cine plăteşte salariile preoţilor în România

Salariile preoţilor din România sunt plătite din bani obţinuţi de la bugetul de stat. Concret, în 2023, prin proiectul de buget aprobat, reprezentanţii cultelor religioase prin 817,3 milioane de lei pentru achitarea salariilor. Este o creştere cu 5% faţă de suma alocată anul trecut.

În plus, cultele religioase din România, recunoscute din punct de vedere legal, mai primesc de la stat 370,2 milioane de lei pentru întreţinerea sau restaurarea lăcaşurilor de cult, dar şi 9,18 milioane de lei pentru plata salariilor către personalul neclerical angajat în unităţile şi instituţiile de învăţământ teologic autorizate şi acreditate potrivit legii.

Se estimează că în acest moment, în România, există peste 20.000 de persoane, preoţi şi nu numai, care primesc salariu de la stat prin intermediul unui cult religios.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#salariu preafericitul daniel, #salarii preoti ortodocsi, #salarii preoti catolici , #eveniment