Ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat miercuri seară, 13 noiembrie, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind transpunerea în legislația națională a salariului minim european, că se urmărește reducerea sărăciei în muncă și protejarea puterii de cumpărare, fiind stabilit un mecanism care să țină cont de puterea de cumpărare a populației, de salariul mediu și de productivitatea muncii.
”Proiectul de lege privind salariul minim european, inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, a fost promulgat astăzi. Actul normativ transpune în legislația națională Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Acest demers are ca scop asigurarea unui trai decent pentru toți lucrătorii din România și reducerea inegalităților salariale”, a transmis Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Potrivit instituției, a fost creat, împreună cu partenerii sociali - sindicate și patronate - un mecanism de stabilire a salariului minim care să țină cont de puterea de cumpărare a populației, de salariul mediu și de productivitatea muncii, oferind astfel o creștere reală și sustenabilă a veniturilor pentru lucrătorii români.
Legea garantează că salariile mici vor crește după indicatori economici clari, încurajează negocierile colective între angajatori și sindicate, consolidând dialogul social.
”Odată cu adoptarea acestei legi vom avea o mai bună protecție a lucrătorilor din România. Creșterea salariilor este un pas înainte pentru locuri de muncă mai bine plătite, dar și pentru o mai mare stabilitate economică și socială. Prin aplicarea acestei legi urmărim reducerea sărăciei în muncă și protejarea puterii de cumpărare. Este un angajament pe care ni l-am asumat să nu lăsăm pe nimeni în urmă și să îmbunătățim condițiile de muncă și de viață”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
Potrivit datelor transmise de reprezentanții ministerului, România a înregistrat, în ultimul deceniu, cea mai ridicată rată de creștere a salariului minim din Uniunea Europeană atât în termeni nominali, cât și reali.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind transpunerea în legislația națională a salariului minim european. Directiva (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană în legislația națională are termen data de 15 noiembrie 2024.