5 motive pentru care trebuie să consumi legume și în anotimpul rece

Advertorial
Vineri, 09 Decembrie 2022, ora 17:39
4515 citiri
5 motive pentru care trebuie să consumi legume și în anotimpul rece
FOTO: Bonduelle

Majoritatea adulților își propun în fiecare an să consume mai multe legume și fructe. Dacă în lunile de vară și toamnă pot face asta fără prea mult efort, în sezonul rece lucrurile devin, aparent, mai complicate.

Este atât de ușor să mâncăm fructe și legume vara și toamna, încât uneori ne este greu să alegem. Dar, odată cu venirea iernii, consumul acestora scade semnificativ. Sigur, majoritatea fructelor și legumelor sunt disponibile tot anul, dar gustul lor nu este mereu același. În plus, îndată ce zilele se scurtează, deși petrecem mai mult timp în casă, cheful de a găti este tot mai scăzut. Astfel, în această perioadă numărul comenzilor online de mâncare este unul semnificativ.

Din fericire, astăzi, avem mai multe opțiuni de a ne bucura de legumele preferate chiar și în extrasezon. Iarna avem la dispoziție și legume deja pregătite la aburi, perfecte pentru prepararea mâncărurilor preferate sau a unor salate colorate și sănătoase. Iată care sunt câteva din cele mai bune motive pentru care este bine să le consumăm iarna:

1. Susțin sistemul imunitar

Pentru a ne susține sistemul imunitar, avem nevoie, printre altele, de o alimentație cât mai sănătoasă. Dacă în privința fructelor există câteva restricții, din punctul de vedere al fructozei, legumele sunt recomandate fără prea multe limitări. Fie le alegem pe cele naturale, fie pe cele la conservă. Congelate imediat după recoltare și gătite la aburi, acestea reprezintă o sursă importantă de vitamine și fibre, de care organismul nostru are nevoie.

2. Se potrivesc în diverse garnituri

Una dintre garniturile preferate ale românilor sunt cartofii prăjiți. Fie că sunt preparați clasic, în baie de ulei, sau într-un alt mod mai sănătos, cartofii în combinație cu proteina animală nu sunt o variantă bună pentru sănătate. În schimb, cu ajutorul legumelor proaspete, la conservă sau congelate în pungi, putem prepara o mulțime de garnituri delicioase. Cele care sunt deja pregătite la abur reprezintă varianta perfectă pentru o cină rapidă ideală pentru întreaga familie.

3. Reduc riscul bolilor cardiovasculare

Bolile de inimă sunt un inamic de temut atât pentru bărbați, cât și pentru femei, iar dieta alimentară joacă un rol important în menținerea unei inimi sănătoase. Legumele sunt o sursă sigură de potasiu și fibre, doi nutrienți buni pentru inimă. Adăugarea unui număr cât mai mare de legume în dietă poate ajuta, de asemenea, la menținerea greutății. Legumele verzi, avocado și roșiile sunt doar câteva dintre alimentele sănătoase pentru inimă.

4. Asigură aportul de fibre necesar organismului

Majoritatea oamenilor nu ating aportul recomandat de fibre (adică 38 g/zi pentru bărbați și 25 g/zi pentru femei). Consumul de cereale integrale, fructe, nuci și legume poate ajuta la obținerea unei cantități importante de fibre.

Fibrele sunt grozave pentru inimă și pentru intestin, dar oferă și o senzație de sațietate și pot reduce riscul de a dezvolta diabet. Anghinarea, cartofii dulci și mazărea sunt alimente bogate în fibre, recomandate de către medici pentru a fi introduse cât mai des în dieta noastră.

5. Ajută vederea

În special în zilele noastre, când majoritatea oamenilor petrec ore în șir în fața unui ecran, sănătatea ochilor este deseori încercată. Pe lângă pauze cât mai lungi, medicii recomandă și consumul de busuioc, porumb, ardei roșu, spanac și broccoli. Aceste legume conțin luteină și zeaxantină, care sunt carotenoizi și antioxidanți naturali.

Consumul de legume este cea mai bună modalitate de a oferi organismului nutrienții necesari, de a-l proteja și de a avea o greutate optimă. Alimentația este o parte importantă a unui stil de viață sănătos, pe care fiecare dintre noi ar trebui să-l adopte pentru o mai bună calitate a vieții.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#salata tabbouleh, #salata, #retete , #stiri life style