„Echipamentul” unor tineri salvați de pe munte i-a șocat pe salvamontiști. „În colanţi si cu glezna goală, nici Dana Budeanu nu şi-ar putea închipui”

Duminica, 16 Aprilie 2023, ora 16:47
2836 citiri
„Echipamentul” unor tineri salvați de pe munte i-a șocat pe salvamontiști. „În colanţi si cu glezna goală, nici Dana Budeanu nu şi-ar putea închipui”
Cei doi tineri, un bărbat şi o femeie, au sunat la Salvamont sâmbătă seară, în jurul orei 19:00, după ce timp de şapte ore au urcat în Ceahlău, ghidaţi de telefon FOTO Facebook/ Raul Papalicef

Un bărbat şi o femeie care sâmbătă au urcat pe munte echipaţi în colanţi şi cu pantofi sport au fost recuperaţi de către salvamontiştii din judeţul Neamţ.

Cei doi au fost găsiţi uzi, îngheţaţi în apropiere de Vârful Toaca din Masivul Ceahlău. Intervenţia a stârnit reacţia şefului Salvamont Neamţ care a scris, într-o postare pe Facebook: „am văzut multe într-o viaţă petrecută în sfera operaţiunilor de salvare, dar să te aventurezi în imperiul gheţurilor în colanţi si cu glezna goală, asta nici Dana Budeanu nu cred că şi-ar putea închipui”.

Cei doi tineri, un bărbat şi o femeie, au sunat la Salvamont sâmbătă seară, în jurul orei 19:00, după ce timp de şapte ore au urcat în Ceahlău, ghidaţi de telefon.

„Convorbirea şi datele uşor confuze … au urcat din Durău şi vor să coboare tot acolo dar nu mai sunt în stare, n-au cazare în Durău şi ar vrea să ajungă în noaptea asta la Piatra Neamţ... mă duc cu gândul că temperatura corpului scade rapid, că până la lăsarea întunericului nu mai este mult şi trebuie să intervenim rapid pentru a evita… o noapte foarte lungă. Ce a urmat a fost doar rutină, nimic spectaculos, nimic din parfumul şi trăirile operaţiunilor pe muchie de cuţit. Redirecţionarea grupului spre Vf. Lespezi şi Cabană Dochia, mobilizarea echipei care asigura intervenţia în zona înaltă, comunicaţii radio, echipare şi procedura de prevenire a hipotermiei etc. Undeva în zona Lespeci au fost găsiţi. Uzi, îngheţaţi ţinându-se în braţe pentru a-şi păstra măcar ultimele senzaţii de căldură. Cât priveşte echipamentul cu care voiau să supravieţuiască unei ture de munte în apropierea altitudinii de 2000 de metri, asta într-adevăr ne-a şocat . Am văzut multe într-o viaţă petrecută în sfera operaţiunilor de salvare dar să te aventurezi în imperiul gheţurilor în colanţi şi cu glezna goală, asta nici Dana Budeanu nu cred că şi-ar putea închipui”, a povestit, pe Facebook, şeful Salvamont Neamţ, Raul Papalicef.

Acesta a explicat că cei doi turişti au plecat din Durău în jurul orelor prânzului şi, deşi au trecut prin faţa bazei salvamont, nu s-au informat cu privire la traseu, lăsându-se ghidaţi de telefonul mobil.

„Au urcat în 7 ore, şapte ore de chin, şapte ore care îi apropia cu fiecare minut scurs de un deznodământ tragic. În final au luat o singură decizie înţeleaptă. Au sunat la Dispeceratul Salvamont când încă mai aveau putere să vorbească şi să se mai mişte. Telefonul te poate salva la fel cum acelaşi device şi aplicaţiile îţi pot fi fatale . Oamenii salvează oameni! Maşinile, nu”, a adăugat Papalicef.

viewscnt

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Trei ucraineni, fugiți de război, s-au pierdut în Munții Maramureșului. Salvamontiştii şi poliţiştii au declanşat o operaţiune de căutare
Trei ucraineni, fugiți de război, s-au pierdut în Munții Maramureșului. Salvamontiştii şi poliţiştii au declanşat o operaţiune de căutare
Salvamontiştii şi poliţiştii de frontieră au declanşat o operaţiune de căutare şi recupare şi salvare a trei cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii...
Aerul cald a scos viperele la iveală. Recomandările salvamontiștilor pentru iubitorii de drumeții
Aerul cald a scos viperele la iveală. Recomandările salvamontiștilor pentru iubitorii de drumeții
Turiştii români sau străini care intenţionează să ajungă în Munţii Gutîi, Ţibleş, Rodnei, Maramureşului sau în cele două parcuri din zona alpină, trebuie să aibă în vedere că...
#salvamont, #ceahlaul piatra neamt, #echipament munte, #piatra neamt , #Salvamont