Pompierii români din Turcia au lucrat 20 de ore pentru salvarea unui băiat. Un cutremur a avut loc chiar în timpul operațiunii

Joi, 09 Februarie 2023, ora 08:03
2764 citiri
Pompierii români din Turcia au lucrat 20 de ore pentru salvarea unui băiat. Un cutremur a avut loc chiar în timpul operațiunii
Salvatorii români din Turcia se confruntă și cu temperaturi foarte scăzute FOTO IGSU

Salvatorii români care acţionează în Turcia au scos de sub ruine până acum patru persoane. Miercuri, în timpul acţiunii de recuperare a unui tânăr de sub dărâmături, s-a produs un cutremur de 4,2 care a îngreunat operaţiunile de salvare. În acest caz, intervenţia a durat 20 de ore. Joi dimineaţă, echipa se deplasează la o nouă clădire P+8, prăbuşită total, pentru a căuta supravieţuitori, anunţă IGSU.

”În dimineaţa zilei de ieri, în zona de intervenţie indicată de autorităţile turce, salvatorii români au identificat o persoană conştientă, un adolescent de 16 ani, blocat sub dărâmături. După mai multe ore de intervenţie, în site-ul de acţiune al salvatorilor români, s-a înregistrat o replică cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter, fapt care a dus la modificări ale elementelor prăbuşite, îngreunând astfel misiunea de salvare a adolescentului.

S-a solicitat în sprijin un excavator pentru a susţine partea superioară a construcţiei, iar echipa mixtă de sprijin a continuat misiunea de salvare, prin crearea unui tunel de acces la victimă. Cu eforturi susţinute şi peste 20 ore de muncă continuă, echipa din România a reuşit să-l salveze pe tânărul blocat sub dărâmături, acesta fiind conştient şi cooperant. Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun, acesta a fost predat echipajelor medicale”, relatează IGSU joi dimineaţă.

Până la acest moment, echipa mixtă din România a reuşit să salveze 4 persoane, victime ale seriilor de cutremure produse în Turcia.

Pe parcursul nopţii, la indicaţia autorităţilor turce, echipa din România a mai desfăşurat 2 misiuni de căutare în 2 puncte diferite, însă nu au fost identificate persoane în viaţă.

În prezent, echipa se deplasează la o nouă clădire P+8, prăbuşită total, pentru executarea unei operaţiuni de căutare. La clădirea prăbuştiă se află deja echipe de intervenţie locale şi o macara de mare tonaj, dar autorităţile turce au solicitat sprijin.

La acest moment, în Turcia sunt prezente 2 echipe de sprijin din România, formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, Câini de Salvare Transilvania, Câini de Salvare Gugulania, care se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune şi intervenţie a echipelor internaţionale venite în sprijin.

Citește și:
Selecționerul Andorrei nu se teme de naționala lui Iordănescu: ”România, favorită? Când?”
Selecționerul Andorrei nu se teme de naționala lui Iordănescu: ”România, favorită? Când?”
Echipa naţională de fotbal a României întâlneşte selecţionata Andorrei, sâmbătă, de la ora 21:45, pe Estadi Nacional din Andorra la Vella, în meciul său de debut în Grupa I a...
Andorra - România, naționala lui Edi Iordănescu debutează sâmbătă în preliminariile Euro 2024: ”Vom avea de tras”
Andorra - România, naționala lui Edi Iordănescu debutează sâmbătă în preliminariile Euro 2024: ”Vom avea de tras”
Selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, Edward Iordănescu, a declarat, vineri seara, într-o conferinţă de presă, că prima reprezentativă va avea o misiune dificilă în...
#salvatori, #Turcia, #Romania, #cutremur , #cutremur Turcia