iPhone X contra Samsung Galaxy Note 8: Care e mai bun?

Luni, 18 Septembrie 2017, ora 07:05
21074 citiri
iPhone X contra Samsung Galaxy Note 8: Care e mai bun?
Foto: PC Mag

Chiar daca nu esti pasionat de gadget-uri, cu siguranta ai auzit de lansarea celor mai noi modele de iPhone-uri, chit ca te-ai "lovit" de ele in newsfeed-ul tau de Facebook.

Daca ai o suma frumusica de bani si vrei sa iti cumperi un model de ultima generatie, vom incerca sa te ajutam sa alegi intre iPhone X (telefonul aniversar si varful de gama al Apple, lansat alaturi de "clasicele" iPhone 8 si iPhone 8 Plus) si principalul sau rival, Samsung Galaxy Note 8.

PC Mag a facut o comparatie intre aceste doua dispozitive.

Design, dimensiuni si functii

Dimensiunile lui Samsung Galaxy Note 8 sunt 162,5 x 74,8 x 8,6 mm si cantareste 195 de grame, in timp ce display-ul se "intinde" si pe maginile telefonului.

Pe de alta parte, iPhone X e putin mai mic: 143,6 x 70,9 x 7,7 mm si cantareste 174 de grame.

Niciunul dintre cele doua telefoane nu au butoane pe partea frontala. Acest lucru inseamna ca Apple a renuntat la senzorul de amprenta pentru deblocarea telefonului si l-a inlocuit cu cel pentru recunoastere faciala.

Pe de alta parte, Galaxy Note 8 are senzor de amprenta, numai ca e amplasat in partea din spate.

In sfarsit, Apple a adoptat incarcarea wireless pentru iPhone X. Numai ca aceasta tehnologie e deja folosita de cei de la Samsung din 2015 incoace.

Mai mult, telefonul companiei din Cupertino nu are jack pentru casti, spre deosebire de rivalul sud-coreenilor.

Ambele dispozitive sunt rezistente la apa si la praf, doar ca Note 8 are certificare IP68, ceea ce inseamna ca poate fi scufundat la un metru adancime pentru cel mult 30 de minute. iPhone X nu rezista atat (are certificare IP67).

Nu in ultimul rand, Note 8 vine la pachet cu un stylus, numit S Pen.

Ecran

Inca un aspect la care Apple urmeaza trendul pietei este ca iPhone X are ecran edge-to-edge, adica ocupa aproape in totalitate partea frontala a telefonului. Aceasta "smecherie" estetica e folosita de ceva vreme de companiile rivale si (evident) se regaseste si la Note 8.

Si ca tot a venit vorba de telefonul celor de la Samsung, acesta are un display OLED cu diagonala de 6,3 inci, o rezolutie de 2.960 x 1.440 de pixeli, ceea ce se traduce intr-o densitate de 570 de pixeli per inch.

iPhone X este primul telefon Apple cu ecran OLED (mai bun decat cel folosit pana acum, LED, cand vine vorba de contrast si caltatea imaginii, dar costurile de productie sunt mai mari). Are o digonala de 5,8 inci, o rezolutie de 2.436 x 1.125 pixeli si o densitate de 458 de pixeli per inch. De asemenea, e dotat cu tehnologia 3D Touch, ceea ce inseamna ca ti se vor afisa meniuri diferite in functie de cat de tare apesi pe ecran.

In plus, display-ul OLED folosit la iPhone X e realizat de cei de la Samsung, numai ca Apple a adaugat cateva "trucuri": are o gama mai larga de culori si HDR pentru o luminozitate mai buna.

Procesor, baterie si camera

Cipul A11 Bionic cu care e echipat iPhone X este probabil cel mai puternic din industria smartphone-urilor. Insa pana cand telefonul nu va aparea pe piata, nu vom sti cu siguranta cat de puternic este. Cu toate acestea, avand in vedere informatiile aparute pana acum, cu siguranta va depasi Qualcomm Snapdragon 835 cu care e dotat Note 8.

Mai mult, iPhone X are toate sansele sa aiba o durata a bateriei mai lunga decat rivalul sau, care a avut in trecut o problema grava in acest departament (va mai amintiti de telefonul exploziv?), asa ca a mers la sigur si nu a plusat prea tare.

De notat este si faptul ca telefonul de la Samsung are spatiu pentru card microSD, iar cel de la Apple nu.

Note 8 are o camera frontala duala de 12 megapixeli, cu 2x zoom optic, ceea ce ofera o claritate mare a fotografiilor. De asemenea, are stabilizare optica, care functioneaza chiar si atunci cand filmezi la calitatea 4K, Live Focus - ce iti permite sa editezi background-ul neclar. Camera frontala are 8 MP.

Si iPhone X are sistem dual de lentile de 12 MP, dotate cu stabilizare optica. Insa Apple s-a concentrat de data aceasta pe cea frontala, de 7 MP, careia i-a adaugat niste functii utile pentru selfie-uri, cum ar fi posibilitatea de a ajusta gradul de luminozitate.

Software

iPhone X va veni echipat cu sistemul de operare iOS 11, ce va fi disponibil utilizatorilor Apple incepand cu data de 19 septembrie. Printre "bunatatile" ce vor fi aduse se numara o mai buna experienta de multi-tasking, vei putea face mai usor drag-and-drop, magazinul App Stor a primit un redesign, vei putea face transferuri de bani catre prieteni prin Apple Pay, un update la vocea lui Siri, o noua aplicatie - Files - care te ajuta sa iti accesezi toate fisierele de pe telefon, realitate augumentata si multe altele.

Galaxy Note 8 vine echipat cu Android 7.1.1 Nuga, peste care e aplicata interfata TouchWiz a Samsung, gratie carora poti avea acces la aplicatii precum Samsung Pay. Odata ce se va face update-ul la Android Oreo, multe functii vor fi imbunatatite.

Pe de alta parte, asa cum am mentionat, iPhone X se pregateste de realitatea augumentata, gratie ARKit, insa mingea e in terenul dezvoltatorilor de aplicatii, care vor trebui sa duca tehnologia mai departe de ce a reusit jocul Pokemon Go.

Galaxy Note 8 va dispune si el de aceste lucruri odata cu kit-ul ARCore de la Google.

In plus, Samsung are si o versiune proprie a asistentului vocal Alexa, numit Bixby, dar si Dex, un dock care conecteaza telefonul la orice monitor, astfel ca poate fi folosit ca un PC, dar si o casa pentru realitatea virtuala.

Pret si disponibilitate

iPhone X va costa 999 de dolari in SUA (pretul pentru Romania inca nu a fost dezvaluit) iar precomenzile incep pe 27 octombrie si primele livrari vor fi facute pe 3 noiembrie.

Galaxy Note 8 e disponibil in toata lumea si costa cam 930 de dolari.

Concluzie

Asa cum poate ca ati observat, nu exista deosebiri semnificative intre cele doua telefoane. Totul se rezuma la mici detalii si la ceea ce isi doreste utilizatorul, insa adevaratul factor de decizie este sistemul de operare: depinde ce iti place sa oloseste, iOS sau Android. In rest, oricare dintre cele doua telefoae ai alege, cu siguranta nu vei regreta.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#iPhone X Samsung Galaxy Note 8, #comparatie iPhone X Note 8 , #Apple