Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 02:00
8912 citiri
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
FOTO: Samsung

Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție „magică” pentru dublarea capacității de memorie RAM, menită să îmbunătățească performanțele fără costuri suplimentare.

Funcția le permite utilizatorilor să „crească” temporar memoria RAM a dispozitivului cu până la 100%, prin activarea unei simple setări. Acest lucru este realizat prin utilizarea unui spațiu de stocare intern, cunoscut sub numele de memoria NAND Flash, pentru a găzdui aplicațiile recente care nu încap în memoria RAM.

În practică, acest proces presupune că, în loc să fie închise, aplicațiile sunt mutate temporar în memoria virtuală. Acest lucru ar trebui să permită utilizatorilor să păstreze mai multe aplicații în funcțiune simultan și să comute între ele fără a reporni aplicația sau a pierde informații nesalvate.

De ce nu este atât de recomandată utilizarea RAM Plus

Cu toate acestea, memoria NAND Flash este semnificativ mai lentă decât memoria RAM tradițională, ceea ce poate reduce teoretic eficiența acestei funcții. De exemplu, chiar și în cazul unui dispozitiv de top precum Galaxy S24, care are 12GB de RAM și viteze impresionante de transfer de date, există argumente că experiența multitasking ar putea fi deja suficient de bună fără necesitatea activării RAM Plus.

Mai mult, activarea implicită a RAM Plus pe dispozitive cu 12GB de memorie RAM, unde 8GB sunt rezervați pentru funcția de memorie virtuală, poate părea chiar contraproductivă.

Utilizarea prelungită a RAM Plus poate, de asemenea, să accelereze uzura cipului de memorie NAND Flash, care este limitat la un număr finit de operațiuni de scriere. Aceasta ar putea crește riscul de defectare a dispozitivului pe termen lung, mai ales dacă telefonul este folosit pentru perioade mai mari.

Pentru a accesa setarea RAM Boost sau RAM Plus, utilizatorii pot căuta în meniul Settings al dispozitivului lor Android. Cu toate acestea, în afară de cazurile unde dispozitivul are o memorie RAM foarte limitată, activarea acestei funcții s-ar putea să nu ofere beneficiile așteptate și chiar să compromită performanța și durabilitatea telefonului.

Quarterly Report - Editia 4

Zvonuri importante despre Samsung Galaxy S25 Ultra: îmbunătățiri majore pe partea foto/video
Zvonuri importante despre Samsung Galaxy S25 Ultra: îmbunătățiri majore pe partea foto/video
Samsung Galaxy S25 Ultra, deși aflat la peste șase luni distanță de lansare, generează deja interes prin zvonurile recente legate de upgrade-urile semnificative pe care le va aduce în zona...
Realme lansează smartphone-ul realme C67. Cu ce specificații vine
Realme lansează smartphone-ul realme C67. Cu ce specificații vine
Realme lansează modelul realme C67, un dispozitiv ce vine la un preț accesibil. realme C67 este cel mai avansat model din seria C, echipat cu o platformă Snapdragon pe 6nm și o cameră...
#Samsung, #Android, #smartphone , #android