Sclavie moderna in fabricile Samsung? Gigantul IT, in plin scandal de exploatare de minori

Luni, 14 Iulie 2014, ora 17:06
2652 citiri
Sclavie moderna in fabricile Samsung? Gigantul IT, in plin scandal de exploatare de minori

Samsung a taiat orice legaturi cu furnizorul din China care este suspectat ca a exploatat minori.

Decizia a fost anuntata, luni, de compania sud-coreeana si vine la doar o saptamana dupa ce organizatia non-guvernamentala China Child Labor Watch a descoperit cel putin cinci astfel de cazuri, potrivit Reuters.

In apararea sa, Samsung a sustinut ca a facut trei audituri in ultimul an la Dongguan Shinyang Electronics, cel mai recent fiind finalizat pe 25 iunie. In urma acestora, compania nu a descoperit ca ar exista minori exploatati in fabrica.

"Autoritatile chineze investigheaza si ele aceasta situatie", au explicat reprezentantii companiei sud-coreene, care au taiat orice legaturi cu furnizorul respectiv.

Romani exploatati in numele tehnologiei - Cum se lucreaza la fabrica Apple din Cehia

Totusi, directorul executiv al China Labor Watch, Li Qiang, a mentionat saptamana trecuta ca eforturile facute de Samsung pentru a eradica acest fenomen sunt ineficiente.

"Nu este important ce zic, ci ce fac", a punctat acesta.

Organizatia non-guvernamentala a descoperit ca minorii lucrau la Dongguan Shinyang fara contract, erau platiti cu un salariu mult mai mic decat un angajat adult (2/3 din remuneratia acestuia), desi munceau tot atatea ore si faceau si ture de noapte. Mai mult, ei nici macar nu se puteau hrani cum trebuie.

Exploatarea minorilor nu este un lucru rar in China. Si alte companii multinationale au fost acuzate de acest lucru, inclusiv Apple. Unul dintre partenerii sai, Foxconn, a recunoscut ca a angajat minori.

Foxconn recunoaste ca a avut muncitori minori in China

Copiii sub 16 ani nu au voie sa lucreze in aceasta tara.

Primele cazuri de sclavie moderna au iesit la lumina in 2012. Ulterior, Samsung a inasprit conditiile de angajare si a pus furnizorii sa semneze un act prin care se angajeaza ca nu vor permite minorilor sa lucreze in fabrici.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#sclavie fabrici Samsung, #minori fabrici Samsung, #minori muncesc Samsung , #telefoane