Dezastru în sectorul sanitar românesc. România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze tratabile

Joi, 12 Decembrie 2024, ora 08:17
2114 citiri
Dezastru în sectorul sanitar românesc. România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze tratabile
Românii mor de boli care în alte țări sunt tratate cu ușurință FOTO Pixabay

România continuă să se confrunte cu grave probleme în sectorul sanitar, potrivit raportului „Health at a Glance: Europe 2024. State of Health in the EU Cycle”, publicat recent de Comisia Europeană și OECD. Țara noastră înregistrează rate alarmante de mortalitate din cauze tratabile și prevenibile, cheltuieli extrem de reduse pentru sănătate pe cap de locuitor și acces limitat la servicii medicale esențiale.

Un indicator critic al stării sistemului sanitar este mortalitatea din cauze tratabile, un domeniu în care România ocupă ultimul loc din Uniunea Europeană. Din cauze precum bolile cardiace ischemice, cancerul colorectal, cancerul de sân și accidentul vascular cerebral, rata mortalității rămâne mult peste media UE.

De asemenea, la decesele prevenibile, care reflectă eficiența politicilor publice de prevenție, România se află pe antepenultimul loc, cu 440 de decese la fiecare 100.000 de locuitori, mult peste media UE de 201 de decese, arată hotnews.ro.

COVID-19, cancerul pulmonar, consumul de alcool și bolile cardiace ischemice se află în topul cauzelor prevenibile, conform raportului. Acest context subliniază urgența investițiilor în prevenție, educație pentru sănătate și acces la tratamente eficiente.

Cheltuieli minime și rezultate slabe

România cheltuiește cel mai puțin pe sănătate dintre toate țările Uniunii Europene, cu o medie de 1.632 de euro pe cap de locuitor în 2022, comparativ cu media UE de 3.533 de euro. Aceste cheltuieli reprezintă doar 5,7% din PIB, plasând România penultima în UE la acest capitol.

Speranța de viață sănătoasă în România este, de asemenea, printre cele mai scăzute din UE. Românii trăiesc în medie 57,8 ani sănătoși, ocupând locul 22 din 27 de țări. Acest indicator subliniază calitatea slabă a serviciilor de sănătate și necesitatea unor reforme urgente.

Deficiențe critice în prevenție și acces la servicii medicale

România excelează la numărul de paturi de spital, fiind pe locul trei în UE, cu 7,3 paturi la mia de locuitori, dar rămâne ultima la accesul la examinări medicale imagistice precum CT, RMN și PET/CT. Lipsa echipamentelor de diagnostic de înaltă performanță este o barieră majoră în depistarea și tratarea bolilor.

În ceea ce privește screeningul pentru cancer, România ocupă ultimele poziții în UE. Acoperirea vaccinală este, de asemenea, deficitară, cu procente mult sub standardele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Aceste lacune duc la o incidență crescută a bolilor care pot fi prevenite prin programe adecvate de sănătate publică.

Paradoxul infecțiilor nosocomiale

Deși România raportează printre cele mai puține infecții nosocomiale din UE, experții sugerează că acestea sunt subraportate. Infecțiile respiratorii, cele ale tractului urinar și cele din sălile de operație sunt principalele categorii identificate la nivel european.

Rusia sfidează sancțiunile SUA și măsurile ecologiste ale UE. Putin, mesaj categoric: „Vom continua să implementăm proiecte majore cu petrol şi gaze"
Rusia sfidează sancțiunile SUA și măsurile ecologiste ale UE. Putin, mesaj categoric: „Vom continua să implementăm proiecte majore cu petrol şi gaze"
Ministerul rus de Externe a denunţat sâmbătă, 11 ianuarie, noile sancţiuni americane împotriva sectorului energetic al Moscovei ca fiind o încercare de a afecta economia Rusiei, cu riscul...
Cel mai mare studiu despre proteine începe luna asta. „Va accelera cercetarea privind cauzele bolilor şi dezvoltarea de noi tratamente”
Cel mai mare studiu despre proteine începe luna asta. „Va accelera cercetarea privind cauzele bolilor şi dezvoltarea de noi tratamente”
Cel mai mare studiu din lume privind proteinele care circulă în corpul uman va fi lansat în Marea Britanie în această lună şi va transforma studiul bolilor şi al tratamentelor acestora....
#sanatate Romania, #decese, #boli, #Uniunea Europeana, #top , #sanatate
  1. Visul lui Putin hrănit cu sângele militarilor săi: Câți soldați ruși au căzut pentru 1 km câștigat în Ucraina
  2. Resursele americane împărțite între Pacific și Atlantic. SUA ar putea fi nevoite să facă față unor amenințări multiple
  3. Horațiu Potra, declarații după ce a fost ridicat de la protestul AUR: ”România e condusă de slugile globaliștilor” VIDEO
  4. Creștin-democrații germani se tem că Trump le-ar putea deraia drumul către victorie
  5. Mai multe spitale din România au fost evaluate pentru acreditare. Rezultate dezastruoase. Ce note au obținut
  6. Prințesa Leonor a Spaniei a plecat într-o călătorie de 6 luni pe mările lumii. Stagiul la Marină face parte in procesul de formare ca viitor lider al națiunii VIDEO/FOTO
  7. UPDATE Copilul de 4 ani dat dispărut după ce plecat din fața casei sale, unde se juca, a fost găsit mort
  8. Președintele CJ Mureș, reacție de ultimă oră în scandalul centrelor de plasament pentru copii: „Nu au fost identificate situaţii care să pună în pericol sănătatea sau viaţa beneficiarilor"
  9. Roboții sexy au făcut senzație la CES Vegas VIDEO
  10. Zelenski, deschis la schimburi de prizonieri care să includă soldați nord-coreeni. Unul dintre ei nu vrea însă să se întoarcă acasă VIDEO