5 tipuri de ingrediente care pot fi aliații tăi dacă suferi de sindrom metabolic

Advertorial
Miercuri, 24 Aprilie 2024, ora 18:26
1941 citiri
5 tipuri de ingrediente care pot fi aliații tăi dacă suferi de sindrom metabolic
FOTO: freepik.com

Sindromul metabolic reunește o serie de manifestări medicale interdependente, care pot crește semnificativ riscul de instalare a unor afecțiuni cronice, de exemplu, cele cardiovasculare și diabetul de tipul 2. Pe lângă practicarea de exerciții fizice regulate, menținerea greutății sub control și monitorizarea glicemiei și a tensiunii arteriale, alimentația joacă un rol major în controlarea sindromului metabolic și, implicit, în prevenirea eventualelor complicații. Descoperă în cele ce urmează cum influențează alimentația simptomele sindromului metabolic, precum și 5 tipuri de ingrediente care pot deveni aliații tăi în gestionarea acestei probleme de sănătate în creștere în rândul populației globale.

Ce este sindromul metabolic și care sunt simptomele lui

După cum am menționat mai sus, sindromul metabolic nu este o afecțiune în sine, ci o combinație de tulburări medicale care se produc împreună cu excesul de țesut gras în zona abdominală. Poate să fie asociat cu câțiva factori majori de risc pentru sănătate, precum obezitatea abdominală, rezistența la insulină, hipertensiunea arterială, glicemia crescută, nivelurile peste normal ale trigliceridelor și nivelurile scăzute ale colesterolului bun. Aceste simptome pot evolua în timp și pot crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, de exemplu, infarctul ori accidentul vascular cerebral, de diabet de tipul 2, dar și de boala ficatului gras, apnee în somn și anumite tipuri de cancer.

Cum poate influența alimentația simptomele sindromului metabolic

În sindromul metabolic, mai multe tipuri de nutrienți, precum anumite vitamine, minerale, grăsimi esențiale și fibre, pot fi benefice în susținerea sănătății organismului. Pe de altă parte, anumiți compuși pot contribui la agravarea simptomelor și la creșterea riscurilor asociate.

De exemplu, alimentele bogate în zaharuri simple și cu indice glicemic ridicat, precum dulciurile procesate, pot cauza creșteri bruște ale glicemiei. În schimb, fibrele și carbohidrații complecși, precum cerealele integrale, ajută la reglarea glicemiei. Grăsimile saturate și trans, prezente în alimentele procesate și prăjite, contribuie la creșterea nivelului de colesterol și a riscului de afecțiuni cardiace. Pe de altă parte, grăsimile bune, precum acizii grași nesaturați, echilibrează profilul lipidic, fiind utile pentru susținerea sănătății cardiovasculare.

O alimentație bogată în potasiu, calciu și magneziu contribuie la reglarea tensiunii arteriale. În schimb, o dietă bogată în sare poate contribui la creșterea tensiunii arteriale.

Ce tipuri de ingrediente să incluzi în dietă în sindromul metabolic

Pentru optimizarea aportului de nutrienți esențiali, include în dieta zilnică următoarele tipuri de ingrediente:

Extracte de plante medicinale

O serie de plante medicinale și ingrediente naturale pot fi folosite în gestionarea sindromului metabolic. Este vorba, de exemplu, despre extractele de viță de vie și roiniță, bogate în polifenoli și flavonoide, care au acțiune antiinflamatoare și antioxidantă, ce ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Un compus activ excelent este berberine, extras din rădăcina de Berberis aristata, care ajută la susținerea unui nivel glicemic normal și la reducerea simptomelor asociate sindromului metabolic. De asemenea, scorțișoara este cunoscută pentru capacitatea sa de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină, de a reduce glicemia după mese și de a promova metabolismul carbohidraților, la fel și turmericul, care este un puternic antioxidant cu proprietăți antiinflamatorii. Nu în ultimul rând, ceaiul verde este bogat în catechine, compuși antioxidanți care au fost asociați cu reducerea inflamației de la nivel digestiv și îmbunătățirea integrității intestinale, acestea având un impact pozitiv asupra diminuării intoleranței la glucoză.

Vitamine și minerale

Un complex de vitamine și minerale benefic poate să includă:

  • vitaminele B, pentru metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor și reglarea glicemiei
  • vitamina C, pentru proprietățile antioxidante, utile în consolidarea miocardului și a pereților vasculari, și pentru prevenirea formării în exces a colesterolului
  • vitamina D, pentru reglarea metabolismului glucozei și a sensibilității la insulină
  • vitamina E, pentru calitățile antioxidante și antiinflamatoare
  • magneziul, pentru reglarea glicemiei și susținerea funcției cardiace
  • zincul, pentru reglarea insulinei și metabolismului carbohidraților
  • cromul, pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și reglarea nivelurilor de glucoză.

Este important de reținut că administrarea de suplimente alimentare trebuie făcută, în general, la recomandarea unui medic. O alimentație variată rămâne sursa cea mai bună de vitamine și minerale.

Fibre solubile

Fibrele solubile, pe care le găsești în fructe, legume, cereale integrale și leguminoase, pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sânge, la reglarea glicemiei și la promovarea senzației de sațietate, un lucru foarte util pentru controlul greutății. Un loc special îl ocupă usturoiul, care are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și ajută la reducerea colesterolului din sânge. De asemenea, în afară de fibre, fructele de pădure conțin un nivel ridicat de vitamina C și alți compuși bioactivi ce pot ajuta la reducerea inflamației, la reglarea glicemiei și la îmbunătățirea profilului lipidic din sânge.

Proteine slabe

Proteinele slabe, furnizate de alimente precum carnea albă, de pui și pește, tofu și leguminoasele, sunt excelente pentru stabilizarea glicemiei și reducerea apetitului. În plus, susțin masa musculară, ceea ce este benefic pentru controlul greutății în sindromul metabolic.

Grăsimi nesaturate

Peștele gras, precum somonul, macroul și heringul, avocado, nucile, semințele și uleiul de măsline conțin grăsimi nesaturate, care pot ajuta la reducerea inflamației, la îmbunătățirea profilului lipidic sangvin și la susținerea sănătății sistemului cardiovascular.

Includerea în alimentație a acestor tipuri de ingrediente benefice poate juca un rol important în gestionarea sindromului metabolic, însă nu ezita să ceri și sfatul medicului, mai ales dacă suferi de alte afecțiuni.

Quarterly Report - Editia 4

6 greșeli pe care le faci când mergi la sală!
6 greșeli pe care le faci când mergi la sală!
Mersul la sală ne ajută să fim mai activi și să ne menținem în formă. Cu toate acestea, există anumite greșeli pe care multe persoane le fac, fie înainte, fie în timpul antrenamentelor....
Mărarul, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Mărarul, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Mărarul este o plantă aromatică anuală care se găsește din belșug ușor, atât în grădinile personale, cât și în piețe sau în magazine. Este frecvent utilizat în diferite...
#sanatate, #sindrom metabolic, #alimente , #stiri sanatate