Marea este o adevărată terapie pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Dacă nu ai apucat încă să te bucuri de un concediu pe litoral, la noi sau în altă țară, e timpul să profiți cât timp vremea este încă bună. Bucură-te de soare, de apă, dar mai ales de beneficiile pe care o astfel de cură ți le oferă.
Meteorologii anunță temperaturi ridicate până la final de septembrie, astfel că nimic nu ar trebui să te împiedice să îți planifici câteva zile la mare. Evident, cu respectarea tuturor normelor sanitare.
Un studiu făcut de cercetătorii de la o Universitate din California a dovedit că aerul salin conține o serie de electroni liberi, care neutralizează efectul radicalilor liberi asupra organismului. Oamenii de știință au descoperit însă că suntem atrași de mare nu doar pentru că o asociem cu vacanța, ci și pentru că marea, plaja și întreaga atmosferă de pe litoral au o mulțime de efecte benefice asupra sănătății fizice și psihice.
Câteva zile petrecute la mare pot avea un impact extrem de benefic asupra organismului, informează Doc.ro.
Valurile, relaxare pentru trup și minte
Potrivit unui studiu recent, sunetul valurilor mării schimbă frecvența activității creierului nostru, asigurându-ne o stare de liniște completă. Mai mult decât atât, atunci când plutim pe apă, sângele din tot corpul este pompat în zona pieptului, ceea ce înseamnă că se oxigenează mai bine inima și, implicit, creierul.
Remediu pentru insomnie
Plimbarea prin nisip, cu picioarele goale, în zgomotul mării, eliberează stresul și reduce anxietatea. Totodată, reduce și micile dezechilibre hormonale. Toate acestea laolaltă vor asigura un somn odihnitor. Așadar, dacă suferi de insomnii, dă fuga la mare!
Tratament pentru depresie și anxietate
Ionii negativi din aerul salin îmbunătățesc starea de spirit și combat depresia și anxietatea. O serie de studii au confirmat faptul că mersul la plajă poate fi folosit în tratarea unor tulburări psihice.
Întărirea sistemului imunitar
Un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea din California a dovedit că aerul salin conține o serie de electroni liberi, care neutralizează efectul radicalilor liberi asupra organismului. Ionii negativi inhalați pot ucide bacteriile, ajutând sistemul imunitar să facă față problemelor de sănătate ce pot apărea.
Stare de bine
Căldura soarelui are un impact puternic imediat asupra sistemului endocrin. Acesta secretă mai multe endorfine, cunoscute și ca hormonii fericirii, care ne fac să ne simțim extrem de bine, combatând stresul și emoțiile negative.
O piele mai frumoasă
Nisipul, apa de mare și soarele au efecte benefice asupra pielii. Evident, în cantități moderate și cu utilizarea unor creme cu factor de protecție solară de minim 30. Nisipul exfoliază pielea, îndepărtând celulele moarte. Apa de mare detoxifică pielea și îndepărtează uleiurile în exces, iar iodul și sarea din mare distrug bacteriile, având puternice efecte antibacteriene.