Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol

Luni, 22 Aprilie 2024, ora 20:23
1582 citiri
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
curatenie paste FOTO: freepik.com

Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de Paște!

Recomandările sunt cu atât mai importante cu cât statisticile arată că 80% din populația adultă s-a confruntat măcar o dată în viață cu durerile de spate.

“Aparent banala curățenie de Paște poate deveni o provocare pentru toate persoanele care au experimentat în ultimele luni o durere lombară, puternică sau ușoară. Dacă suntem în plin puseu dureros sau imediat după ieșirea din el, e cel mai indicat să chemăm pe cineva să ne ajute, pentru că altfel riscăm să afectăm din nou coloana. În cazul unei dureri cronice ușoare, surde, suportabile, sau al lipsei durerii la o distanță de câteva luni de un episod acut, trebuie să ne adaptăm activitățile, să gândim un plan de derulare al acestora pe o perioadă de câteva zile”, a explicat dr. Iulia Belc, medic primar, recuperare medicală, medicină fizică și balneologie, directorul medical al Bio Ortoclinic, pentru adevărul.ro.

“Ca regulă generală, activitatea trebuie întreruptă de pauze periodice de 10-15 minute, la interval de 40-45 minute, sau imediat, în cazul apariției unei dureri sau a unui disconfort. La fel de important este să ne alegem ustensile și echipamente ușoare, ușor de manevrat, precum: galeți, coșuri ușoare, mopuri și mături cu mâner lung, raclete de geam cu mâner telescopic, aspirator ușor, pe roți, cu tub lung, telescopic și cordon lung, sau utilizarea unui prelungitor, ca să nu fim nevoiți să ne aplecăm repetat pentru a schimba priza. Mai mult, trebuie să acordăm atenție poziției adoptate în timp ce stăm în picioare, ne mișcăm, ne aplecăm, ridicăm greutăți, ne întindem după obiecte aflate pe rafturi înalte ori facem mișcări de du-te-vino și rotații când manipulăm aspiratorul, mătura sau mopul”, declară dr Iulia Belc.

Dacă, de exemplu, mobila de bucătărie nu are picioare de sprijin, nu sta în poziții de balerină, cu vârfurile mult în afară, ca să stai cât mai aproape de dulap. Acest lucru va accentua scobitura lombară, lordoza, va pune presiune asupra articulațiilor intervertebrale, determinând apariția durerii. Indicat este să sprijinim alternativ câte un picior pe o mică treaptă improvizată.

Ridicarea oricărei greutăți se face cu două mâini, ajutându-ne de membrele inferioare și îndoind mereu genunchii. Mișcarea de ridicare NU trebuie făcută cu genunchii întinși. Nu uitați să depărtați picioarele la nivelul umerilor!

Atunci când dați cu mătura sau cu mopul - obligatoriu cu mâner lung -, stați cu spatele drept, contractați musculatura abdominală și țineți ustensila aproape de corp pentru a evita mișcarea de întindere. Aplecați-vă doar din genunchi, nu din coloană. în cazul aspiratorului, păstrați poziția dreaptă, încordați mușchii abdomenului, așezați un picior în față, genunchii ușor îndoiți și lăsați greutatea corpului pe ei la mișcarea de împingere în față.

Pentru spălatul geamurilor folosiți o racletă cu mâner telescopic sau o scăriță și evitați mișcările de întindere.

”La întinsul rufelor, adaptați înălțimea sârmelor la înălțimea dumneavoastră, sau folosiți umerașe. Folosiți-vă doar de brațe și de ridicarea pe vârful picioarelor, pentru a evita mișcările de întindere lombară”, subliniază dr. Iulia Belc.

Quarterly Report - Editia 4

6 greșeli pe care le faci când mergi la sală!
6 greșeli pe care le faci când mergi la sală!
Mersul la sală ne ajută să fim mai activi și să ne menținem în formă. Cu toate acestea, există anumite greșeli pe care multe persoane le fac, fie înainte, fie în timpul antrenamentelor....
Mărarul, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Mărarul, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Mărarul este o plantă aromatică anuală care se găsește din belșug ușor, atât în grădinile personale, cât și în piețe sau în magazine. Este frecvent utilizat în diferite...
#sanatate, #protejare spate, #probleme sanatate, #curatenie, #curatenie Paste , #stiri sanatate