Focar de rabie într-o localitate din județul Satu Mare. Virusul a fost descoperit la un câine

Miercuri, 15 Mai 2024, ora 17:54
1075 citiri
Focar de rabie într-o localitate din județul Satu Mare. Virusul a fost descoperit la un câine
Focar de rabie într-o localitate din județul Satu Mare FOTO Pixabay

Un focar de rabie a fost descoperit în judeţul Satu Mare, în comuna Apa, populaţia urmând să primească mesaje RO-ALERT, informează miercuri, 15 mai, Instituţia Prefectului.

Potrivit sursei citate, prefectul Ioan Tibil a convocat, în calitate de preşedinte, şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, urmare a confirmării unui focar de rabie la un câine într-o gospodărie din localitatea Apa.

După prezentarea situaţiei de către directorul executiv-adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Corneliu Ceică, CLCB a emis Decizia nr. 5/15.05.2024 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de rabie din comuna Apa şi zona considerată de risc crescut, care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităţilor Locale de Sprijin (UAT), către Garda Forestieră Judeţeană Satu Mare, RNP-Romsilva - Direcţia Silvică Satu Mare şi către gestionarii fondurilor cinegetice.

"Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea şi inspecţia animalelor receptive din exploataţia afectată, restricţionarea mişcării animalelor şi stabilirea zonelor de protecţie şi supraveghere, dar şi identificarea animalelor din speciile receptive din localitate. Ca măsură suplimentară, la nivelul comunei Apa a fost dispusă identificarea şi gestionarea câinilor fără stăpân, ţinând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă atât la animale, cât şi la om. De asemenea, s-a decis transmiterea unei alerte locale prin sistemul RO-ALERT pentru informarea locuitorilor despre pericolul reprezentat de apariţia focarului de rabie", precizează sursa citată.

DSVSA Satu Mare recomandă tuturor deţinătorilor de câini şi pisici vaccinarea de urgenţă a acestora şi consemnarea în carnetele de sănătate.

"Solicit tuturor instituţiilor responsabile comunicare şi conlucrare, pentru identificarea altor animale bolnave şi pentru punerea în aplicare a tuturor măsurilor din planul aprobat astăzi. Este o zonă cu risc crescut şi dorim închiderea rapidă a focarului de la Apa", a declarat prefectul Ioan Tibil.

Virusul rabic se transmite prin contact direct (cum ar fi pielea lezată sau membranele mucoase din ochi, nas sau gura) cu saliva sau țesutul creierului/sistemului nervos de la un animal infectat. Rabia (cunoscuta în mod popular sub denumirea de turbare) este fatală, însă poate fi prevenită. Oamenii și animalele de companie pot dezvolta rabie dacă sunt muscați sau zgâriați de un animal turbat.

Quarterly Report - Editia 4

5 beneficii ale cireșelor pentru sănătate
5 beneficii ale cireșelor pentru sănătate
Mai este puțin și ne vom bucura de cele mai gustoase fructe, cu puternice efecte benefice asupra organismului. Abundă în vitaminele C și A, în minerale precum potasiul, magneziul și fierul...
Pedeapsa primită de un tânăr din Satu Mare după ce a fost prins cu un permis fals cumpărat de pe Facebook. Cum a obținut documentul
Pedeapsa primită de un tânăr din Satu Mare după ce a fost prins cu un permis fals cumpărat de pe Facebook. Cum a obținut documentul
Un tânăr de 24 de ani din Satu Mare a fost condamnat la 1 an și 5 luni de închisoare cu suspendare după ce a fost prins la volanul unei mașini cu un permis fals. Acuzatul a spus agenților...
#sanatate, #rabie, #pericol, #turbare, #Satu Mare, #focar , #stiri sociale