Atenție la sănătatea inimii. Legătura dintre bolile cardiace și creier, ce persoane sunt în pericol mai mare

Marti, 11 Ianuarie 2022, ora 06:11
8524 citiri
Atenție la sănătatea inimii. Legătura dintre bolile cardiace și creier, ce persoane sunt în pericol mai mare
Sănătatea inimii este legată de sănătatea creierului FOTO: UPI

Un studiu condus de către profesorul Michelle Mielke de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, Statele Unite, pe mai mult de 1.800 de adulți a dezvăluit că persoanele cu factori de risc sau cu boli de inimă prezintă în timp și probleme de acuitate mintală.

Acestea se manifestă prin scăderea mai mare a memoriei, precum și a abilităților de gândire, potrivit UPI.

Studiul s-a efectuat pe adulți cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani, iar acesta a demonstrat că funcția cognitivă a fost afectată mai mult în rândul femeilor decât al bărbaților.

Rezultatele cercetărilor nu au constituit o surpriză, deoarece analize anterioare au relevat faptul că există o asociere între sănătatea inimii și acuitatea mintală. Dar s-a dovedit că legătura a fost deosebit de puternică la femei.

”Este extrem de important atât pentru femei, cât și pentru bărbați să-și trateze și să-și controleze foarte bine factorii de risc cardiovascular”, a spus Michelle Mielke, profesor la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, Statele Unite.

Alimentul minune care previne atacurile de cord și accidentele cerebrale: A dat rezultate excepționale după o lună într-un studiu din SUA VIDEO

Aceste descoperiri arată că ar putea fi deosebit de critice pentru funcția cognitivă a femeilor. Studiul, publicat în revista Neurology, este cel mai recent și evidențiază legătura dintre sănătatea inimii și a creierului.

La fel ca inima, creierul se bazează pe vasele de sânge sănătoase pentru a-și furniza celulele pline cu oxigen și nutrienți. Cercetările efectuate de-a lungul anilor au arătat că mulți dintre factorii de risc pentru bolile de inimă și pentru accidentele vasculare cerebrale sunt legate de o scădere mai rapidă a abilităților cognitive și, posibil, cu un risc de demență crescut. Acești factori includ hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, diabetul, fumatul și obezitatea.

Descoperire care avertizează oamenii: Cel mai mare dușman al inimii, un factor de risc independent

”Acest studiu se adaugă la dovezile că, chiar și la mijlocul vieții, ce este rău pentru inimă este rău și pentru creier”, a spus dr. Richard Lipton de la Colegiul de medicină Albert Einstein din New York.

Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
Premieră în neuroștiință: a fost inventat creierul artificial comparabil cu cel uman
Premieră în neuroștiință: a fost inventat creierul artificial comparabil cu cel uman
Inovațiile în inteligența artificială și neuroștiință continuă să uimească. Intel, celebrul creator de procesoare pentru calculatoare, se mândrește cu o nouă invenție: un...
#sanatatea inimii, #boli inima, #boli cardiace, #factori risc boli inima, #sanatate creier, #inima sanatoasa, #creier , #descoperire