Ce se întâmplă cu stocurile europene de gaz după sancționarea Gazprombank. Se închide „fereastra deja îngustă de oportunitate” pentru importurile din 2025

Vineri, 22 Noiembrie 2024, ora 17:51
1944 citiri
Ce se întâmplă cu stocurile europene de gaz după sancționarea Gazprombank. Se închide „fereastra deja îngustă de oportunitate” pentru importurile din 2025
Sancțiunile cresc riscul întreruperii unor fluxuri rămase de gaz natural rusesc către câteva din Europa. FOTO Canva Pro

Statele Unite au anunțat joi sancțiuni aspre asupra Gazprombank, ultima bancă rusească mare exceptată de la penalități, închizând astfel o lacună pe care Washingtonul a menținut-o deschisă pe parcursul războiului din Ucraina deoarece banca era esențială pentru piețele energetice, în special în Uniunea Europeană.

Potrivit unei analize Bloomberg, sancțiunile cresc riscul întreruperii unor fluxuri rămase de gaz natural rusesc către câteva din Europa Centrală, precum Ungaria, Austria, Slovacia, Serbia sau Bosnia și Herțegovina. Deși Europa și-a redus dependența de Rusia, pierderea uneia dintre ultimele rute rămase pentru gazul de proveniență rusească ar crește concurența pentru aprovizionările rămase și ar majora prețurile pe întreg continentul, într-un moment în care nivelurile de stocare deja se epuizează neobișnuit de rapid.

Europa se pregătea deja pentru posibilul sfârșit al fluxurilor de gaz rusesc prin Ucraina, în condițiile în care ultimul acord de tranzit urmează să expire la sfârșitul anului. Sancțiunile au creat însă dificultăți președintelui rus Vladimir Putin în a profita de pe urma exporturilor de energie către Europa. În plus, contractele futures la gaz în Europa sunt la cel mai ridicat nivel din ultimul an, pe măsură ce perspectivele de aprovizionare globală se restrâng. „Dacă fluxurile de gaz rusesc se opresc mai devreme decât ne așteptam și cererea rămâne ridicată, de exemplu, dacă iarna se dovedește a fi rece, Europa ar putea ieși din iarnă cu rezerve de gaz alarmant de scăzute”, a declarat Arne Lohmann Rasmussen, analist principal la Global Risk Management din Copenhaga, potrivit Bloomberg.

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine SUA (OFAC) a anunțat că emite două noi licențe generale, oferind persoanelor din SUA o perioadă de tranzacționare pentru lichidarea tranzacțiilor implicând Gazprombank și dezinvestirea capitalului propriu și a datoriei emise de bancă până la 20 decembrie. Plățile către Gazprombank pentru tranzacții energetice vor fi interzise după perioada de lichidare, potrivit unei surse.

Ce țări aveau încă relații comerciale cu Rusia în ce privește importul de gaze naturale

Deși odată cu începerea războiului, în 2022, Uniunea Europeană a impus sancțiuni economice dure ruse și embargouri asupra importurilor de gaze naturale, câteva țări au păstrat acordurile comerciale și încă depindeau consistent de energia care intra prin conductele rusești.

Un exemplu elocvent este Ungaria, care a menținut importurile de gaz din Rusia și a încheiat acorduri de aprovizionare pe termen lung. Guvernul ungar a subliniat adesea importanța gazului rusesc pentru securitatea sa energetică, deși recent directorul general al MVM CEEnergy din Ungaria, Laszlo Fritsch, a declarat pentru Reuters că firma este în discuții cu compania turcă de stat Botas pentru un nou acord de import de gaze, vizând volume mult mai mari pentru 2025. În 2023, MVM a semnat primul astfel de acord cu Botas pentru a importa aproximativ 300 de milioane de metri cubi de gaz. Fritsch a subliniat că gazul rusesc va continua să fie o parte majoră a mixului energetic al Ungariei, menționând că TurkStream este principala rută de import și că nu se pot baza doar pe GNL, deoarece este departe, iar gazul rusesc este încă competitiv în regiune.

Mai mult, înainte de sancțiunile aplicate de SUA asupra băncii rusești, György Bacsa, vicepreședinte executiv pentru operațiuni strategice la grupul MOL, care operează singura rafinărie din Ungaria ce importă țiței rusesc, a declarat, potrivit POLITICO, faptul că rafinăriile ar putea fi pregătite să funcționeze fără petrol rusesc până la sfârșitul lui 2026. Totuși, acest lucru ar necesita investiții de aproximativ 500 de milioane de dolari pentru adaptarea rafinăriilor, iar Bacsa a sugerat că UE ar trebui să contribuie cu „câteva sute de milioane".

Austria continua să primească gaz rusesc, mai ales prin conducta Trans Austria Gas Pipeline, iar companiile energetice austriece erau implicate în parteneriate cu omologi ruși. Cu toate acestea, Gazprom a întrerupt livrările de gaz către Austria săptămâna trecută, după ce austriecii au amenințat că vor confisca o parte din gaz ca despăgubire într-o dispută contractuală pe care o câștigaseră anterior.

OMV a anunțat pe 16 noiembrie că nu a primit nicio livrare de gaz începând cu ora 6 dimineața, ora locală, după care Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a acuzat Moscova că „folosește din nou energia ca armă”. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că președintele rus Vladimir Putin încearcă să „șantajeze” Austria și Uniunea Europeană, subliniind că blocul este „pregătit pentru asta și gata pentru iarnă”. Deși Austria, Ungaria, Slovacia și Cehia depind încă în mare măsură de gazul rusesc, Viena a afirmat că are stocuri suficiente pentru a acoperi deficitul, OMV anunțând săptămâna trecută că depozitele interne de gaz sunt pline în proporție de peste 90%, relata Deutsche Welle la momentul respectiv.

După cum am citat mai sus, alte țări care încă menținuseră legături de import pentru GNL cu Rusia sunt Slovacia și Cehia, care explorau și rute alternative de import. Lor li se alătură țări neafiliate UE precum Serbia, care menținea legături energetice strânse cu Rusia și continua să importe gaz, sau Bosnia și Herțegovina.

Grecia și Italia au menținut încă mult timp importuri rusești pentru a-și asigura necesarul de GNL de asemenea, deși Grecia a investit enorm, inclusiv pe filiera Comisiei Europene, în producția internă, iar Italia și-a diversificat importurile prin diferite contracte discutate vara aceasta cu țări africane precum Angola sau Congo.

Europa se pregătește pentru ultimele livrări de gaz rusesc prin Ucraina. Care sunt urmările așteptate de ambele părți

Sancțiunile impuse joi de Washington au exceptat tranzacțiile legate de proiectul de petrol și gaze Sahalin-2, la nord de Japonia, până la 28 iunie 2025. Guvernul japonez a rămas angajat să primească gaz natural lichefiat de la Sahalin-2, numindu-l un proiect important pentru securitatea energetică a țării, potrivit Bloomberg.

În același timp, SUA au căutat să facă tot ce poate pentru a slăbi influența Rusiei și a sprijini Ucraina, în anticiparea presiunii așteptate a președintelui ales Donald Trump pentru ca cele două părți să negocieze un armistițiu. „Statele Unite rămân angajate să pună Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă și vom continua să luăm toate măsurile disponibile pentru a face acest lucru, de la sporirea asistenței de securitate până la impunerea și aplicarea completă a sancțiunilor și a altor restricții asupra mașinii de război a Rusiei”, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan într-o declarație, potrivit sursei citate anterior.

Este important de amintit în acest context că Statele Unite sunt deja cel mai mare furnizor de GNL al Europei, importurile din Rusia ocupând un loc secund în prezent. Oficialii UE caută modalități de a reduce importurile, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, menționând că GNL-ul american ar putea înlocui aprovizionarea rusă.

Putin poate teoretic permite plățile pentru gaz prin alte bănci, prim modificarea propriului său decret din 2022, dar rămâne de văzut dacă Rusia este dispusă să mute transferurile în altă parte, inclusiv în străinătate. „Există posibilitatea ca unele tranzacții să fie perturbate din această cauză, ceea ce poate duce la întârzieri și chiar la reduceri în aprovizionarea cu gaz. Gazprombank joacă încă un rol relevant în procesarea plăților pentru exporturile de gaz rusesc către Europa”, a declarat Florence Schmit, strateg în energie la Rabobank.

Întârzierile sau întreruperile fluxurilor de orice fel ar putea afecta prețurile în Europa și ar închide „fereastra deja îngustă de oportunitate pentru orice tranzit de gaz rusesc prin Ucraina în noul an”, a completat aceasta pentru Bloomberg.

Aproximativ 50 de bănci rusești cu conexiuni la sistemul financiar global au fost de asemenea sancționate joi, împreună cu aproximativ 15 oficiali, a declarat Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei SUA într-o declarație.

Revenirea lui Trump la Casa Albă, în ianuarie, și promisiunea sa de a pune capăt războiului în scurt timp au creat un nou sentiment de urgență printre aliații occidentali pentru a întări poziția Ucrainei înainte de orice discuții. Kremlinul a declarat miercuri că este pregătit să discute un potențial armistițiu în Ucraina cu Trump, o ofertă care a fost întâmpinată cu scepticism imediat din partea oficialilor occidentali. În același timp, Rusia și-a intensificat bombardamentele asupra Ucrainei în ultimele zile, iar rundele anterioare de sancțiuni nu au împiedicat-o să provoace pierderi grele în ultimii doi ani și jumătate.

Gazprombank este acuzată că a ajutat Rusia să plătească pentru echipament militar și materiale pentru războiul din Ucraina. De asemenea, se presupune că a plătit salariile soldaților ruși, inclusiv bonusuri de luptă, și a ajutat la compensarea familiilor soldaților ruși care au fost uciși în luptă.

Cum arată economia României, de Ziua Națională. „Am început să văd schimbări pozitive nete încă de la mijlocul anilor 2000”
Cum arată economia României, de Ziua Națională. „Am început să văd schimbări pozitive nete încă de la mijlocul anilor 2000”
O analiză economică publicată cu ocazia Zilei Naționale a României amintește progresul pe care l-a făcut țara noastră după aderarea la Uniunea Europeană. În sursa citată sunt de...
Economia "duduie" de când România e în UE: Evoluție masivă a salariilor, raportat la euro. Profiturile companiilor, în creștere cu 300% în șapte ani ANALIZA
Economia "duduie" de când România e în UE: Evoluție masivă a salariilor, raportat la euro. Profiturile companiilor, în creștere cu 300% în șapte ani ANALIZA
Conform unei analize recente, în 2023, cifra de afaceri a tuturor companiilor active din România a fost de 2.567 miliarde de lei. În 2014, veniturile tuturor firmelor din România erau de doar...
#sanctiuni economice Rusia, #importuri gaze naturale, #importuri UE, #importuri gaze europa, #sanctiuni gazprombank, #analiza economica, #ungaria ue , #Razboi Ucraina
  1. Jeff Bezos, optimist în privința viitoarei administrații Trump: ”Îl voi ajuta”
  2. Urmează mai multe zile cu ploi, vânt și ninsori. Zonele în care se va depune polei
  3. Amenzi de până la 60.0000 de lei pentru românii care stau la curte. Regula de care trebuie să țină cont și pe care puțini o cunosc
  4. Noi taxe pentru turiștii care merg în Grecia. Cât și pentru ce vor plăti în plus din 2025
  5. În ce oraș va ninge în continuu, 5 zile în preajma Crăciunului. Anunțul meteorologilor
  6. De unde provine carnea de porc vândută în Kaufland. În goana după cumpărături înainte de sărbători, clienții uită să verifice etichetele
  7. Mâncare emblematică pentru Coasta de Fildeş, inclusă în patrimoniul UNESCO. Cum se prepară
  8. Un bloc din Brăila a luat foc. Pompierii au reușit să evacueze mai multe persoane, printre care și patru copii
  9. O putere nucleară a Europei ar rămâne fără armată în șase luni dacă ar trebui să lupte într-un război major. Avertisment grav al ministrului pentru veterani
  10. Artiști atacați cu pietre, pentru că nu au dat cadouri copiilor după ce au susținut un spectacol. S-a întâmplat într-un oraș din România