Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

20 de miliarde de dolari în visteria lui Putin. Două produse de top ale Rusiei iau drumul Occidentului

Miercuri, 17 Mai 2023, ora 00:51
3049 citiri
20 de miliarde de dolari în visteria lui Putin. Două produse de top ale Rusiei iau drumul Occidentului
Anvers este orașul diamantelor provenite din Rusia FOTO: Pravda

Țările Uniunii Europene, Statele Unite și Marea Britanie au interzis sau restricționat importurile de petrol și produse rafinate din țiței rusești, cărbune și gaze naturale în ultimul an. Dar acestea nu reprezintă singurele surse de venit ale regimului lui Putin, care câștigă nu mai puțin de 20 de miliarde de dolari anual din exporturile sale de metale și diamante în Occident. Însă, deocamdată Vestul ezită să pună sancțiuni și asupra acestor două produse din Rusia.

Aceste venituri sunt împrăștiate pe o duzină de tipuri diferite de metale și pietre prețioase, dar companiile rusești folosesc aceste firimituri pentru a strânge zeci de miliarde de dolari pentru a finanța războiul din Ucraina, conform estimărilor făcute de Ekonomichna Pravda.

UN Comtrade estimează că Rusia a furnizat diamante în valoare de aproape 1,5 miliarde de dolari americani pe piața occidentală în 2022. 95% din acest volum a ajuns la cumpărători din Belgia, întrucât Anvers găzduiește cel mai mare centru de diamante din lume. Celebrul cartier al diamantelor din acest oraș gestionează pietre prețioase din întreaga lume.

Fost șef al CIA avertizează: Zilele lui Putin sunt numărate, dar o altă amenințare este cea mai mare

Cu toate acestea, nu toate diamantele din Belgia sunt de origine rusă. Țara agresoară reprezintă doar 25% din livrările de pietre prețioase, dar UE nu a impus încă nicio restricție privind achiziționarea acestui produs.

Reprezentanții industriei de diamante din Anvers se opun sancțiunilor, deoarece interzicerea pietrelor prețioase rusești ar duce la falimentul micilor comercianți și la pierderea a 10.000 de locuri de muncă.

Banii belgieni din vânzarea diamantelor merg către Alrosa PJSC, deținută de guvernul rus. Grupul este unul dintre marile „portofele” din care Kremlinul alimentează războiul împotriva Ucrainei. Alrosa a evitat până acum sancțiunile occidentale.

Titan rusesc pentru avioanele Airbus și Boeing

În plus, platina și alte metale sunt oferite de Rusia producătorilor occidentali. Exporturile Moscovei către țările occidentale au adus țării 3,8 miliarde de dolari în 2022. Spre deosebire de diamante, nu există nicio discuție despre un embargo asupra lor.

Pentru referință: metalele din grupul platinei includ ruteniu, rodiu, paladiu, osmiu, iridiu și platină. Sunt utilizate în principal în industria auto. Vânzările de platină și paladiu aduc cele mai multe venituri pentru ruși. Principalii importatori din Vest sunt SUA, Marea Britanie, Germania și Italia. Russian Platinum și Norilsk Nickel sunt două companii rusești, principalele generatoare de profit.

Norilsk Nickel este controlat de Vladimir Potanin, al doilea cel mai bogat om al Rusiei. Compania este unul dintre cei mai mari cinci contribuabili ai Rusiei, iar Potanin însuși este un oligarh apropiat de Putin. Al doilea acționar major al Norilsk Nickel este United Company RUSAL, aparținând oligarhului Oleg Deripaska, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia.

Mutare neașteptată a Europei în Marea Neagră: Proiectul de 1.100 de kilometri ce dă o lovitură Rusiei

Metale neferoase din Rusia ajung și ele în UE. Exporturile de aluminiu și cupru către țările occidentale au adus Rusiei 6,7 miliarde de dolari. Aproape tot metalul a fost exportat în Uniunea Europeană.

Cei mai mari beneficiari sunt aceiași, în special Rusal, Norilsk Nickel și Ural Mining and Metallurgical Company (UMMC), al cărei proprietar, Andrey Kozitsyn, este membru al fracțiunii politice Rusia Unită a lui Putin. Aceste metale sunt folosite în producția de vehicule electrice, astfel încât cererea pentru ele este în continuă creștere.

Titan pentru SUA și Germania. Țările occidentale au cumpărat titan rusesc în valoare de 365 de milioane de dolari în 2022. Producătorii de avioane Airbus și Boeing au achiziționat majoritatea volumului pentru fabricile lor din SUA și Germania. Oțel și fier pentru toată lumea. Exporturile Rusiei de aceste produse către Occident s-au ridicat la 5,3 miliarde de dolari în 2022.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#sanctiuni Rusia, #Rusia sanctiuni Occident, #Rusia sanctiuni UE, #diamante Rusia, #Titan, #platina, #metale pretioase , #Razboi Ucraina