Cine a câștigat războiul sancțiunilor: Putin sau Occidentul

Vineri, 19 August 2022, ora 23:36
6961 citiri
Cine a câștigat războiul sancțiunilor: Putin sau Occidentul
Turiștii se uită cu interes la zgârie-norii din Moscova FOTO:FP

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, în urmă cu aproape 6 luni, a avut ca efect impunerea de pachete de sancțiuni din partea Occidentului împotriva Rusiei.

Experții susțin că războiul sancțiunilor a fost pierdut de Rusia, care a înregistrat o inflație de 18%, iar PIB-ul va cunoaște la sfârșitul anului 2022 cea mai severă contracție din anii ’90 și până acum.

Dar, în același timp, și Occidentul a fost ”lovit” de propriile sancțiuni, ca un bumerang, datorită creșterii prețurilor din sectorul petrolier și al gazelor naturale, spre exemplu, în Germania costul energiei electrice aproape s-a dublat, de la 140 la 260 de euro pe megawatt-oră, în doar 6 luni. Concluzia este că toată lumea pierde, însă industria Rusiei se îndreaptă spre colaps, potrivit FP.

Când Vladimir Putin a invadat Ucraina, sancțiunile occidentale au lovit puternic Rusia. Cu toate astea, liderul de la Kremlin a continuat războiul și nu s-a retras. Și a trecut ca printr-o mișcare de jiu-jitsu, să impună propriile contrasancțiuni, mai degrabă niște ”arme” împotriva Vestului.

Nici chiar sancțiunile financiare, cu excluderea Rusiei din sistemul SWIFT de plăți internaționale, nu l-au făcut pe Putin să renunțe la planul său diabolic de cucerire a Ucrainei.

Fost șef al Serviciului Secret MI6 spune lucruri din culise: Cum este gândit sfârșitul lui Putin VIDEO

Nu s-a gândit niciodată la consecințele negative care s-ar abate asupra Rusiei. Chiar dacă Occidentul a înghețat Rusiei jumătate din cele 640 de miliarde de dolari deținute extern de Rusia, în rezerve valutare, Putin nu s-a oprit.

Peste 1.200 de firme occidentale au plecat din Rusia ori și-au încheiat sau diminuat masiv afacerile cu Moscova. Peste 600 de oligarhi și elite din Rusia au fost sancționați individual.

Deși petrolul și gazele naturale sunt deosebit de importante pentru economia Rusiei, producția de dinainte de război dădea jumătate din bugetul de stat și o treime din PIB-ul statului.

Pentru prima dată Putin ar arunca în luptă o nouă armă: Aeronava invizibilă S-70 nedetectabilă pe radare VIDEO

Dezastrul din Rusia, cel mai grav din ultimii 30 de ani

Proiecțiile PIB-ului din 2022 sunt dezastruoase, cu o scădere de 5-6 %, cea mai gravă contracție din anii ’90 și până acum, iar inflația a ajuns la 18%. Dar, Rusia a recurs la trei strategii de apărare împotriva sancțiunilor pentru a limita pierderile: atragerea de parteneri economici alternativi, eliminarea sancțiunilor și compensații interne.

Astfel, Rusia și-a redirecționat exporturile de petrol spre China și India, ultima crescând importurile rusești de țiței de la 1% la 20%, datorită prețului scăzut oferit de Moscova. Creșterea pensiilor din Rusia și salvarea companiilor l-au ajutat pe rusul din clasa de mijloc.

Super avionul Tu-22 al lui Putin care a lovit Odesa: Imagini teribile cu aeronava ce a lansat rachete la 120 de km de România VIDEO

Arestările și alte represalii au înlăturat valul de proteste interne din Rusia. Contramăsurile Rusiei au lovit economiile occidentale. Prețul energiei electrice a urcat rapid în toată Europa, în Germania aproape s-a dublat în doar în 6 luni.

Dar, ultimele analize despre Rusia arată consecințele nevăzute: se estimează că 500.000 de salariați, mulți cu studii superioare și experiență în domeniul IT și din economie, au fugit din țară.

Însă, efectul sancțiunilor împotriva Rusiei se va vedea în rândul oamenilor de rând și nu la elite. Astfel, în alte cazuri, schimbarea politică din alte țări nu s-a produs în ciuda sancțiunilor internaționale.

În Cuba au existat peste 60 de ani de sancțiuni, zeci de ani contra Coreei de Nord, dar aceste state nu și-au schimbat regimul politic. Este posibil, nici în Rusia, ca aceste sancțiuni din prezent să nu producă schimbarea regimului de la Moscova, însă ele vor lovi oamenii obișnuiți.

Citește și:
Noile sancțiuni pe care UE le-ar putea impune Rusiei. „Nu ştiu cât de repede putem ajunge de acord”
Noile sancțiuni pe care UE le-ar putea impune Rusiei. „Nu ştiu cât de repede putem ajunge de acord”
Uniunea Europeană analizează stabilirea unui plafon al preţului petrolului, restricţii mai stricte pentru exporturile de înaltă tehnologie către Rusia şi mai multe sancţiuni împotriva...
Președinta Comisiei Europene militează pentru noi sancțiuni pentru Rusia după discursul lui Putin: ”Nu vom ceda niciodată în fața șantajului”
Președinta Comisiei Europene militează pentru noi sancțiuni pentru Rusia după discursul lui Putin: ”Nu vom ceda niciodată în fața șantajului”
Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, într-un interviu pentru CNN, că se impun noi sancțiuni împotriva Rusiei după amnunțul liderului de la Kremlin...