Singurul oligarh rus sancționat de statul român. Ce fabrică importantă deține la noi Dmitri Pumpyasnky, apropiatul lui Putin

Marti, 30 August 2022, ora 03:01
10325 citiri
Singurul oligarh rus sancționat de statul român. Ce fabrică importantă deține la noi Dmitri Pumpyasnky, apropiatul lui Putin
Dmitri Pumpyasnky este considerat unul dintre susținătorii lui Putin. Ologarhul deține importante investiții și în România.

Opozantul lui Putin, Alexei Navalny îndeamnă Occidentul să înmulțească sancțiunile împotriva oligarhilor ruși care susțin puterea de la Kremlin.

Navalny spune că nici un sfert dintre acești oameni de afaceri nu sunt supuși sancțiunilor și că lui nu i se pare că „seamănă prea mult cu un război total împotriva oligarhilor lui Putin”.

Țările vestice au blocat conturile și au confiscat foarte multe bunuri deținute de apropiații lui Putin. Însă, situația sancțiunilor împotriva susținătorilor puterii de la Kremlin în Europa Centrală pare un pic mai relaxată.

Ungaria cea prietenoasă

Acum câteva săptămâni, tot Navalny declara că în Europa Centrală există dificultăți în aplicarea sancțiunilor împotriva companiilor și persoanelor fizice din Rusia.

El a descris această situație ca fiind efectul unei „combinații de ambivalență, lipsă de transparență, bariere legislative și proprietari ascunși” care conspiră la diminuarea eficacității sancțiunilor.

Alexei Navalny

În topul susținerii sancțiunilor, în această parte a Europei, se află Polonia care este una dintre cele mai mari susținătoare a sancțiunilor dure ale UE împotriva Rusiei.

În partea opusă se află Ungaria cea dependentă total de petrolul rusesc și cu un premier destul de prietenos cu Rusia.

De altfel, Victor Orban și-a exprimat rezerve când anumite persoane, cum ar fi Patriarhul Kirill, au fost incluse pe lista sancțiunilor și a protejat unele investiții rusești din Ungaria.

La mijloc se află Cehia și Slovacia care sunt conduse de guverne pro-UE dar în care există forțe interne pro-ruse destul de puternice.

Minunea de o zi

România are norocul că nu deține multe investiții sau afaceri ale oligarhilor aflați pe lista sancțiunilor.

Până acum, guvernul a identificat și a supus sancțiunilor doar grupul de firme TMK și Aeroflot, și a blocat două credite acordate de Eximbank companiilor cu beneficiar final rusesc Metaloinvest Trading din Elveția și MMK Metalurji Sanay Ticaret ve Liman Isetmeciligi din Turcia, precum și unul emis de Banca Transilvania tot pentru MMK.

Dar cel mai important jucător de pe piața românească și aflat pe lista sancțiunilor a fost Dmitri Pumpyansky, patronal holdingului TMK, principalul furnizor de țevi al Gazprom-ului.

Pe 9 martie, Uniunea Europeană a impus sancțiuni mai multor oligarhi ruși, iar printre aceștia se aflau și membri familiei omului de afaceri Dmitri Pumpyansky.

Dmitri Pumpyansky

Afacerile lui Pumpyansky au la bază în special compania TMK, cel mai mare producător de țevi din Rusia. TMK este prezent și în România print trei firme, cea mai importantă fiind fabrica de țevi din oțel fără sudură de la Slatina.

După o lună de zile de la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe data de 24 martie, ANAF a blocat conturile companiilor lui Pumpyansky din România: TMK Artrom, TMK Assets SRL şi TMK Europe GMBH.

În aceași zi însă, mai pe seară, ANAF a revenit asupra deciziei cu o derogare care a permis societatății să plătească salariile angajaților.

Apoi, după nici trei luni, ANAF cedează și deblochează complet conturile TMK din România.

Totul după ce conducerea uzinei a amenințat că va închide definitiv activitatea, sindicaliștii că vor organiza proteste, iar Pumpyansky a anunțat că s-a retras din acționariat cedând controlul companiei conducerii acesteia, care nu se află sub sancțiuni.

Și asta pentru că, inexplicabil, pe lista sanțiunilor se află doar membri familiei Pumpyansky, nu și compania TMK.

Guvernanții noștri probabil că s-au bucurat pentru că este puțin probabil să fie în stare să gestioneze pagubele pe care le provoacă în economia românească închiderea combinatului de la Slatina.

Așa a ajuns ca TMK să fie, pentru câteva ore, singura companie de la noi cu acționariat rusesc sancționată total.

În România, Dmitri Pumpyansky controla TMK Artrom SA prin TMK Europe GMBH din Germania. TMK Artrom deține uzina de țevi din oțel fără sudură de la Slatina și producătorul de oțel de la Reșița.

TMK Artrom mai deține TMK Assets, firma de imobiliare a grupului, prin care a înstrăinat mai multe imobile și terenuri ale fostelor uzine comuniste cumpărate de Pumyansky la noi.

Per total, în România, TMK are o cifră de afaceri peste 2 miliarde de lei și peste 2.300 de angajați în România.

Iar conform Forbes, averea lui Pumpianski se ridica, la începutul acestui an, la 1,3 miliarde de dolari.

Rusul vânat în Europa

Pe 24 februarie, la Moscova, după ce forțele ruse și-au început invazia în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin l-a convocat pe Dmitri Pumpyansky, împreună cu alți 36 de oameni de afaceri ruși, pentru a discuta despre impactul „operațiunii militare speciale” (eufemismul folosit de Putin pentru invazie) ca urmare a sancțiunilor occidentale, inclusiv înghețarea activelor, interdicțiile de călătorie și restricțiile bancare și din piață.

„Faptul că Pumpyansky a fost invitat să participe la această întâlnire arată că este membru al celui mai apropiat cerc al lui Vladimir Putin și că sprijină sau aplică politicile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.”, a precizat Consiliul UE într-o declarație.

O altă acuzație la adresa Dmitri Alexandrovich Pumpyansky venită din partea comunității internaționale este că acesta, prin companiile lui, reprezintă o sursă substanțială de venit pentru guvernul Rusiei.

Și, așa cum am mai spus, pe 9 martie, Uniunea Europeană a impus sancțiuni și omului de afaceri rus Dmitri Pumpyansky, soției sale, Galina și fiului lor, Alexander (care ocupa și o funcție de conducere în grupul TMK).

Însă, Pumpyansky se afla pe lisita de sancțiuni a Trezoreriei SUA încă din 2017, alături de alți 96 de oligarhi.

După ce a fost lovit de sancțiunile UE, Pumpyansky încercat să-și ascundă bunurile deținute în Occident și a renunțat la participațiile sale de la holdingului TMK, de la Sinara Group, Sinara Bank și STM și a părăsit consiliile de administrație ale acestor companii.

Chiar dacă TMK a scăpat de autoritățile române, occidentalii nu l-au iertat pe Pumpyansky.

Domeniile din Franța

De exeplu, guvernul francez a înghețat toate bunurile oligarhului aflate pe teritoriul Franței, inclusiv cele două crame pe care le deține, Domaine Prieuré St.-Jean de Bébian din Languedoc și Domaine Ganevat din Jura. De asemenea, francezii au boicotat vinurile produse în cramele oligarhului, iar un importator american a declarat că va dona stocul său de vinuri Ganevat pentru a susține eforturile umanitare de a ajuta refugiații ucraineni.

Familia Pumpyansky a încercat, imediat după ivazia Ucraieni de către ruși, să vândă domeniile viticole dar nu au reușit la timp. Apoi, foștii proprietary francezi ai domeniilor viticole s-au unit pentru a cumpăra cele două proprietăți.

Fiul lui Dmitri Pumpyansky, Alexander, care locuiește la Geneva, se ocupă de administrarea cramelor familiei din Franța.

Alexander Pumpyansky

În 2008, familia Pumpyansky a cumpărat Domaine Prieuré St.-Jean de Bébian, de 87 de acri, din Languedoc. Inițial, rușii căutaseră o cramă în Bordeaux, dar s-au îndrăgostit de Bébian. Aici au investit patru milioane de euro, căutând să îmbunătățească calitatea vinului.

În septembrie 2021, familia Pumpyansky și-a mărit proprietățile din Franța și a achiziționat și Domaine Ganevat.

Yahtul

Pumpyansky a fost lovit și de autoritățile britanice care i-au confiscat, în luna martie, super-yahtul Axioma (denumit anterior Piața Roșie) în timp ce era ancorat în Gibraltar, sub pavilion maltez. Axioma are o lungime de 72,5 de metri și valorează peste 75 de milioane de dolari.

Săptămâna trecută, Axioma a fost vândut la licitație pentru a acoperi un împrumut făcut de Pumpyansky la banca americană JP Morgan.

Yahtul Axioma

Alexander, fiul lui Dmitri Pumpyansky, locuia în Elveția, la Geneva, iar sancțiunile l-au ajuns și pe el.

Alexander are dublă cetățenie, elvețiană și rusă, și a intrat în vizorul autorităților elvețiene imediat după întocmirea listei cu sancțiuni împotriva Rusiei.

Având toate conturile blocate, el a fost forțat de Swisscom să-și rezilieze abonamentul la telefonul mobil. De asemenea, a trebuit să-și returneze mașina închiriată, un BMW seria X7, pentru că asigurarea auto îi expiră la sfârșitul anului.

În Elveția, Alexander nu mai putea să cumpere nici măcar bunuri de larg consum ca alimente, haine, articole de igienă, pentru că nu mai deținea numerar. Așa că a fost nevoit să se mute, împreună cu soția și copiii săi, în Turcia, unde au prieteni și unde sunt feriți de sancțiuni.

Nici Italia nu a iertat familia Pumpyansky. Garda Financiară italiană a impus măsuri restrictive asupra proprietăților rușilor care au intrat sub sancțiunile UE, din cauza crizei ucrainene.

Galina Pumpyansky

Acestea includ și imobilele aparținând Galinei Pumpyanskaya, soția omului de afaceri Dmitri Pumpyansky. Proprietățile, situate în provincia nordică Lecco, sunt estimate la aproximativ 300.000 de euro.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Volumul tranzacțiilor imobiliare redus la jumătate în 2023 – TradeVille
Volumul tranzacțiilor imobiliare redus la jumătate în 2023 – TradeVille
Tendințe In Evoluția Activității Economice Pentru Următoarele 3 Luni In cadrul anchetei de conjunctura, aferenta lunii februarie 2024, managerii din industria prelucrătoare estimează,...
Romania are peste 110.000 de prosumatori cu o putere instalata de 1.400 MW. Numarul acestora a inceput sa scada de anul trecut
Romania are peste 110.000 de prosumatori cu o putere instalata de 1.400 MW. Numarul acestora a inceput sa scada de anul trecut
Numarul prosumatorilor depaseste 110.000, iar puterea instalata era de peste 1.400 MW, la 31 decembrie 2023, inregistrandu-se o incetinire in ceea ce priveste numarul acestora in ultima luna a...
#sanctiuni Rusia, #Dmitri Pumpyasnky, #apropiat putin, #Rusia Romania , #fabrica