Rusia pe piața ilegală: Cum ajung produse occidentale de 2 miliarde de dolari pe trasee secrete la Moscova

Joi, 13 Aprilie 2023, ora 05:32
3171 citiri
Rusia pe piața ilegală: Cum ajung produse occidentale de 2 miliarde de dolari pe trasee secrete la Moscova
Firmă fantomă din Marea Britanie care furnizează ilegal electronice Rusiei FOTO: Register

De la începutul războiului din Ucraina declanșat de Vladimir Putin în urmă cu mai mult de 400 de zile, peste 1.200 de mari firme occidentale au părăsit Moscova, iar sancțiunile au lovit economia, privind-o de produse de înaltă tehnologie. Cu toate astea, regimul de la Kremlin a intrat pe piața ilegală și a achiziționat tehnologie de 2 miliarde de dolari în 2022, prin firme din China, Hong Kong și Marea Britanie.

Rapoartele publicate de Financial Times și Nikkei Asia arată că livrările au crescut de când au fost impuse sancțiunile occidentale, hrănind apetitul Moscovei pentru produse electronice de ultimă generație, potrivit The Register.

Rusia a reușit să importe tehnologie de peste 1 miliard de dolari, în ciuda sancțiunilor internaționale, potrivit datelor vamale, printr-o firmă fantomă din Marea Britanie denumită Mykines Corporation LLP deținută de un rus, Vitalii Poliakov, în vârstă de 53 de ani.

Dezvăluiri despre România în documentele secrete scurse de la Pentagon: adevăratul rol în războiul din Ucraina

Firma înregistrată în Southgate, o zonă din Enfiled, Marea Britanie, este una dintre cele două firme active de la această adresă, controlată de Savvas Themistocleous, un proprietar cu activitate în Cipru. Acesta a spus că de fapt firma este ”sub controlul” lui Vitalii Poliakov, un rus născut în Ucraina. El a făcut afaceri în Rusia înainte de război.

Mykines Corporation LLP, o companie cu sediul în cartierul londonez Enfield, este menționată în evidențele ruse ca a trimis transporturi inclusiv de semiconductori, servere, laptop-uri, componente de computer, echipamente de rețea de telecomunicații și electronice de larg consum. Înregistrările listează mărci, de la Huawei și H3C la Intel, AMD, Apple și Samsung.

Potrivit acestor documente vamale, cel puțin 982 de milioane de dolari din mărfurile enumerate ca fiind trimise de Mykines sunt supuse restricțiilor la exportul companiilor sau persoanelor fizice din Marea Britanie în Rusia.

Un alt raport al Nikkei Asia arată că produse electronice în valoare de 570 de miliona de dolari, tehnologie interzisă de sancțiunile occidentale pentru a fi comercializată în Rusia, au trecut prin China și Hong Kong, pentru ca apoi să ajungă la Moscova.

O super putere vrea să îi ia fața Chinei: Afaceri cu 18 țări, printre care Germania, Marea Britanie și Israel într-o nouă monedă

Nikkei a descoperit că „3.292 de tranzacții în valoare de cel puțin 100.000 USD fiecare, iar 2.358 dintre ele - aproximativ 70% - au fost etichetate ca produse ale producătorilor de cipuri din SUA, cum ar fi Intel, Advanced Micro Devices, Texas Instruments și multe altele.

Administrația Biden este conștientă de „căile de evaziune” pe care cumpărătorii din țările afectate de sancțiuni le folosesc pentru a pune mâna pe produse pe care le este interzis să le cumpere de pe piața liberă și intenționează să le reprime, pentru a se asigura că sancțiunile se mențin.

Aceste rapoarte oferă Administrației Biden câteva indicații despre unde să își concentreze eforturile și, poate, de asemenea, informații despre tipul de produse de înaltă tehnologie pe care Moscova se vede nevoită să le achiziționeze prin canale ilicite.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

O țară neutră pune barieră lui Putin: Bogății colosale ascunse de ruși aici, dezvăluite
O țară neutră pune barieră lui Putin: Bogății colosale ascunse de ruși aici, dezvăluite
Dacă până acum aproape toate statele europene au impus sancțiuni contra Rusiei, iată că acum a venit timpul ca și o altă țară neutră, de astă-dată, să îi pună bariera lui Putin....
Primul pacient căruia i-a fost implantat un cip Neuralik în creier poate controla mouse-ul cu ajutorul gândurilor. "Progresul este bun”
Primul pacient căruia i-a fost implantat un cip Neuralik în creier poate controla mouse-ul cu ajutorul gândurilor. "Progresul este bun”
Elon Musk a declarat luni seară, 19 februarie, că primul pacient uman căruia medicii i-au implantat un cip cerebral dezvoltat de compania Neuralink pare să se fi recuperat complet şi este...
#sanctiuni Rusia, #produse electronice, #tehnologie rusia, #cipuri, #tehnologie americana, #Rusia sanctiuni, #calculatoare , #Razboi Ucraina