
Sancțiunile impuse de Occident țițeiului rusesc au „eșuat complet” până în prezent și noile plafoane de preț s-ar putea dovedi, de asemenea, nesemnificative, au declarat analiștii pentru CNBC.
Uniunea Europeană interzice importurile de produse petroliere rafinate din Rusia, inclusiv motorină și combustibil pentru avioane, începând de duminică, 5 februarie.
Blocul comunitar a interzis achiziţia şi importul de ţiţei rusesc transportat pe mare încă din luna decembrie a anului trecut.
În plus, Uniunea Europeană împreună cu aliaţii săi din G7 şi Australia au stabilit un plafon de preţ pentru petrolul rusesc transportat pe mare, care interzice utilizarea asigurărilor maritime, finanţării şi a altor servicii furnizate de Occident, dacă nu sunt vândute sub 60 de dolari pe baril.
Acestea fac parte din eforturile globale de a reduce capacitatea Moscovei de a strânge fonduri pentru războiul din Ucraina.
Plafonul de preț a fost „inventat de birocrați cu diplome în finanțe. Niciunul dintre ei nu înțelege cu adevărat piețele petroliere”, a declarat Paul Sankey, președinte și analist principal la Sankey Research, pentru „Streets Sign Asia” pentru CNBC. „A fost o bombă totală, a eșuat complet.”
Sankey a subliniat că a fost dificil pentru piețele petroliere, deoarece aprovizionarea rusă cu petrol nu a fost cu adevărat întreruptă și „au susținut exporturile la niveluri ridicate”.
„Asta ridică întrebarea ce se va întâmpla cu sancţiunile care urmează să vină, pentru că pur şi simplu nu pare să funcţioneze, conchide Paul Sankey.
Banii sunt unica munitie care asigura castigarea... Vezi tot