Rușii nu par afectați de sancțiuni. Grupul Rosatom anticipează o creştere de 15% a exporturilor sale în 2022

Marti, 27 Decembrie 2022, ora 08:28
8142 citiri
Rușii nu par afectați de sancțiuni. Grupul Rosatom anticipează o creştere de 15% a exporturilor sale în 2022
Portofoliul de comenzi externe al grupului Rosatom pentru următorii 10 ani a rămas stabil FOTO Facebook/ Rosatom

Grupul rus Rosatom anticipează o creştere de 15% a exporturilor sale în 2022, în timp ce portofoliul său de comenzi externe pentru următorii 10 ani a rămas stabil, la 200 de miliarde de dolari, a declarat directorul general al companiei de energie nucleară, Alexei Lihacev, publicaţiei ruse Izvestia, transmite Reuters.

”Exporturile vor creşte cu circa 15%”, a spus Lihacev.

Creşterea provine din contracte care sunt deja implementate, furnizarea de combustibil, produse de uraniu îmbogăţit, precum şi servicii de conversie. Contractele includ şi construcţia a 23 de unităţi de energie nucleară, în cadrul unor proiecte dintr-o duzină de ţări.

Începând de la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, Rosatom a evitat sancţiunile occidentale, deşi Statele Unite au luat în considerare aplicarea unor sancțiuni, la începutul acestui an.

”Chiar şi în aceste condiţii, portofoliul nostru de comenzi străine pentru următorii 10 ani este stabil, la nivelul de 200 de miliarde de dolari. În acest an vom depăşi o barieră psihologică importantă pentru produsele noastre furnizare în străinătate, în valoare de 10 miliarde de dolari”, a declarat Lihacev.

Rosatom a purtat discuţii cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică cu privire la crearea unei zone sigure în jurul centralei nucleare Zaporojia din Ucraina, cea mai mare din Europa, pe care trupele ruse au capturat-o în martie.

În august, Rosatom şi partenerul său finlandez Fennovoima au depus cereri de despăgubire de miliarde de dolari unul faţă de celălalt, din cauza deciziei Fennovoima de a anula proiectul unei centrale nucleare planificată în Finlanda.

Consorţiul Fennovoima, în care Rosatom, deţinută de Rusia, deţine o participaţie minoritară de 34%, a reziliat în mai un contract pentru Rosatom de a construi o centrală nucleară la Capul Hanhikivi, în nord-vestul Finlandei, invocând întârzieri şi apoi riscuri crescute rezultate din războiul din Ucraina.

La începutul lunii decembrie, Rosatom a declarat că Consiliul de examinare a litigiilor (DRB), o comisie de arbitraj care soluţionează litigiile contractuale internaţionale, a decis că rezilierea finlandeză este ”ilegală”.

Pe 15 decembrie, Fennovoima a declarat pe site-ul său că recomandarea Consiliului nu a fost nici definitivă, nici obligatorie şi că consorţiul a depus o notificare de ”nemulţumire” faţă de consiliu.

Citește și:
Mașinăria de război a lui Putin izbită masiv: Super arme ce nu mai pot fi fabricate în Rusia VIDEO
Mașinăria de război a lui Putin izbită masiv: Super arme ce nu mai pot fi fabricate în Rusia VIDEO
După începerea războiului provocat de Vladimir Putin în Ucraina, Statele Unite și aliații săi din Europa, dar și din lume au impus pachete de sancțiuni împotriva Moscovei. Acum, un raport...
Încă o lovitură pentru Putin: Austria presată de SUA și BCE să plece din Rusia, cu o mare firmă, prezentă și în România
Încă o lovitură pentru Putin: Austria presată de SUA și BCE să plece din Rusia, cu o mare firmă, prezentă și în România
După începerea invaziei lui Vladimir Putin din Ucraina, peste 1.200 de mari companii occidentale au părăsit Rusia, renunțând la afacerile lor. Însă mai există încă multe alte firme...
#sanctiuni Rusia, #Rosatom, #companie energetica, #energie nucleara, #export , #criza energie