Rușii nu par afectați de sancțiuni. Grupul Rosatom anticipează o creştere de 15% a exporturilor sale în 2022

Marti, 27 Decembrie 2022, ora 08:28
8324 citiri
Rușii nu par afectați de sancțiuni. Grupul Rosatom anticipează o creştere de 15% a exporturilor sale în 2022
Portofoliul de comenzi externe al grupului Rosatom pentru următorii 10 ani a rămas stabil FOTO Facebook/ Rosatom

Grupul rus Rosatom anticipează o creştere de 15% a exporturilor sale în 2022, în timp ce portofoliul său de comenzi externe pentru următorii 10 ani a rămas stabil, la 200 de miliarde de dolari, a declarat directorul general al companiei de energie nucleară, Alexei Lihacev, publicaţiei ruse Izvestia, transmite Reuters.

”Exporturile vor creşte cu circa 15%”, a spus Lihacev.

Creşterea provine din contracte care sunt deja implementate, furnizarea de combustibil, produse de uraniu îmbogăţit, precum şi servicii de conversie. Contractele includ şi construcţia a 23 de unităţi de energie nucleară, în cadrul unor proiecte dintr-o duzină de ţări.

Începând de la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, Rosatom a evitat sancţiunile occidentale, deşi Statele Unite au luat în considerare aplicarea unor sancțiuni, la începutul acestui an.

”Chiar şi în aceste condiţii, portofoliul nostru de comenzi străine pentru următorii 10 ani este stabil, la nivelul de 200 de miliarde de dolari. În acest an vom depăşi o barieră psihologică importantă pentru produsele noastre furnizare în străinătate, în valoare de 10 miliarde de dolari”, a declarat Lihacev.

Rosatom a purtat discuţii cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică cu privire la crearea unei zone sigure în jurul centralei nucleare Zaporojia din Ucraina, cea mai mare din Europa, pe care trupele ruse au capturat-o în martie.

În august, Rosatom şi partenerul său finlandez Fennovoima au depus cereri de despăgubire de miliarde de dolari unul faţă de celălalt, din cauza deciziei Fennovoima de a anula proiectul unei centrale nucleare planificată în Finlanda.

Consorţiul Fennovoima, în care Rosatom, deţinută de Rusia, deţine o participaţie minoritară de 34%, a reziliat în mai un contract pentru Rosatom de a construi o centrală nucleară la Capul Hanhikivi, în nord-vestul Finlandei, invocând întârzieri şi apoi riscuri crescute rezultate din războiul din Ucraina.

La începutul lunii decembrie, Rosatom a declarat că Consiliul de examinare a litigiilor (DRB), o comisie de arbitraj care soluţionează litigiile contractuale internaţionale, a decis că rezilierea finlandeză este ”ilegală”.

Pe 15 decembrie, Fennovoima a declarat pe site-ul său că recomandarea Consiliului nu a fost nici definitivă, nici obligatorie şi că consorţiul a depus o notificare de ”nemulţumire” faţă de consiliu.

Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
Banca Naţională a României (BNR) lansează în circuitul numismatic, începând de duminică, o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoare nominală de 100 lei, imprimată pe suport...
Certificatul RAR Auto-Pass poate fi obținut exclusiv online. Ce informații include și cât costă emiterea
Certificatul RAR Auto-Pass poate fi obținut exclusiv online. Ce informații include și cât costă emiterea
Registrul Auto Român emite a început emiterea certificatul RAR Auto-Pass, un document digital care poate fi solicitat exclusiv online, duminică, 1 decembrie. Pentru a-l obține nu este nevoie de...
#sanctiuni Rusia, #Rosatom, #companie energetica, #energie nucleara, #export , #criza energie
  1. Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
  2. Certificatul RAR Auto-Pass poate fi obținut exclusiv online. Ce informații include și cât costă emiterea
  3. Cum arată economia României, de Ziua Națională. „Am început să văd schimbări pozitive nete încă de la mijlocul anilor 2000”
  4. Imagini spectaculoase cu metroul nou-inaugurat din Salonic. Artefactele antice care au întârziat cu două decenii finalizarea proiectului de infrastructură VIDEO
  5. Achiziție importantă pe piața aeriană. Lufthansa primește undă verde din partea Bruxelles-ului pentru cumpărarea unei companii italiene
  6. Tarifele lui Trump ar putea costa scump producătorii de maşini. Cu cât vor scădea profiturile unor mărci auto importante care produc în Europa
  7. Cum poate Delta Dunării să se dezvolte pe plan turistic. Operatorii din zonă spun că străinii sunt mai încântați decât românii: ”Supraviețuim, dar depindem de un fir de ață”
  8. Cum arată topul orașelor românești la capitolul performanță în afaceri. Primele locuri-surpriză nu sunt ocupate de Cluj sau de Capitală
  9. Mitul sistemului bugetar „umflat”. Cifrele care arată că sistemul public al României este mai mic decât oriunde în Europa
  10. Samsung Galaxy S25: Culorile noului smartphone dezvăluite într-un mod inedit. Ce ascund noile leak-uri