Sancțiunile sunt în vigoare, dar exporturile UE curg spre Rusia. Ce țări i-au băgat lui Putin miliarde în visterie și cât România

Vineri, 24 Martie 2023, ora 05:23
3899 citiri
Sancțiunile sunt în vigoare, dar exporturile UE curg spre Rusia. Ce țări i-au băgat lui Putin miliarde în visterie și cât România
Deși sunt sancțiuni împotriva Moscovei, exporturile UE curg spre Rusia FOTO: Hungary Today

Războiul declanșat de Putin în Ucraina în 24 februarie 2022 a dus la impunerea mai multor pachete de sancțiuni din partea Uniunii Europene împotriva Moscovei, legate în special de petrol, gaze naturale și alți combustibili. Dar, pe toată perioada războiului din 2022, țările UE au pompat bani grei către Rusia, iar pe primul loc s-a situat Germania.

Datele statistice publicate de Eurostat arată că exporturile Germaniei spre Rusia au totalizat 14,1 miliarde de euro în 2022, cele din Italia au fost de 5,8 miliarde de euro, iar livrările Poloniei au însumat 4,7 miliarde de euro, potrivit Hungary Today.

Anul trecut s-au produs scăderi ale exporturilor statelor europene către Rusia, după cum urmează: Germania – scădere cu 44%, Italia minus 23%, Polonia – minus 40%.

Putin a căzut în capcana întinsă de Xi Jinping: Pentru prima dată în istorie, China mutare decisivă la Moscova

Țările de Jos au avut exporturi în 2022 către Rusia în valoare de 4,38 miliarde de euro (scădere cu 45%), Belgia – 3,6 miliarde de euro, Franța – 3,08 miliarde de euro (scădere 52%), Lituania – 2,7 miliarde de euro.

Letonia – 2,2 miliarde de euro (scădere 16%), Finlanda – 2,09 miliarde de euro (scădere 44%), Austria – 1,8 miliarde de euro, Ungaria – 1,3 miliarde de euro, Spania – 1,28 miliarde de euro, Bulgaria – 485 milioane de euro, România – 402 milioane de euro, Malta – 1 milion de euro.

Potrivit unui raport al portalului de știri polonez Forsal, în a doua jumătate a anului 2022, exporturile Poloniei către Rusia au început să crească din nou. În trimestrul al patruea din 2022, exporturile poloneze către Rusia au totalizat 1,2 miliarde de euro. Deși este cu 44% mai puțin decât cu un an mai devreme, în același timp a fost un rezultat mai bun decât în T2 sau T3 2022.

Rușii iau cu asalt o țară NATO: Creștere cu 670% a firmelor Moscovei din acest stat

Până în ianuarie-februarie 2022, adică la începutul războiului din Ucraina, exporturile poloneze către Rusia depășeau 600 de milioane de euro pe lună. Deja în martie au scăzut la jumătate, la puțin peste 300 de milioane de euro, iar o lună mai târziu a fost mai puțin de 200 de milioane de euro.

Cel mai important grup de produse de export ale Poloniei către Rusia au fost produsele din industria mașinilor. Pe locul doi au fost materialele plastice și produsele realizate din acestea. Pe poziția a treia au fost produsele farmaceutice.

#sanctiuni Rusia, #sanctiuni UE Rusia, #sanctiuni economice Rusia, #exporturi UE Rusia, #UE Rusia sanctiuni , #Razboi Ucraina