Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include interdicția importului de aluminiu rusesc și măsuri suplimentare pentru limitarea exporturilor de petrol.
Aceste noi sancţiuni, care urmează să fie adoptate în mod formal luni de către miniştrii de externe ai ţărilor din UE, prevăd de asemenea noi măsuri menite să limiteze exporturile de petrol rusesc, potrivit acestor surse, informează AFP.
„Suntem hotărâţi să menţinem presiunea pe Kremlin", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe reţeaua socială X, salutând acest anunţ. Importurile de aluminiu rusesc au scăzut cu 35% în 2023 şi această tendinţă a continuat în 2024, potrivit European Aluminium, care reprezintă acest sector în UE.
În 2023, aceste importuri i-au adus aproape 1,25 de miliarde de euro Rusiei, potrivit acestei asociaţii. În noul său pachet, UE vizează de asemenea alte 73 de petroliere „fantomă", utilizate de Rusia pentru a ocoli sancţiunile deja existente menite să limiteze exporturile de petrol rusesc. Această flotă „fantomă", formată din nave adesea vetuste şi neînmatriculate, operează în special în Marea Baltică, fără asigurări occidentale şi cu echipaje lipsite de experienţă pentru a naviga în condiţii de iarnă. Numărul lor a explodat după declanşarea invaziei ruse în Ucraina pe 24 februarie 2022, după ce UE şi sancţiunile occidentale au vizat exporturile de petrol şi de produse petroliere ruseşti, pentru a reduce veniturile Rusiei.
Potrivit unui raport al Şcolii economice din Kiev, circa 430 de nave au fost identificate ca făcând parte din „flota fantomă" la scară mondială. O interdicţie de a importa unele minereuri sau metale precum cromul a fost de asemenea decisă miercuri, potrivit acestor diplomaţi. În decurs de aproape trei ani, UE a adoptat deja 15 pachete de sancţiuni vizând entităţi şi indivizi din Rusia.
Miercuri au mai fost adăugate pe listă alte câteva zeci de persoane. Aceste sancţiuni individuale prevăd o îngheţare a activelor şi o interdicţie de a se deplasa în ţările UE. Circa 13 bănci ruseşti suplimentare vor fi de asemenea deconectate de la sistemul internaţional financiar Swift. Aceste sancţiuni, menite să slăbească maşinăria de război rusă, sunt una dintre mizele negocierilor de pace cu privire la Ucraina care vor începe între SUA şi Rusia. Secretarul de stat american Marco Rubio a recunoscut marţi că UE ar trebui să fie prezentă la masa de negocieri pentru a discuta despre aceasta.
Ca Federatia Rusa isi vede de treaba iar europenii... Vezi tot