La o vreme după începerea războiului Rusiei din Ucraina, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni contra Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Însă acum, Putin primește o grea lovitură din partea Statelor Unite. Washingtonul a descurajat prin măsurile sale restrictive cumpărătorii care doreau să achiziționeze gaze naturale din zona arctică a Rusiei.
Kremlinul deține acum prea multe gaze naturale și nu are cui le vinde la export și s-a apucat să stocheze aceste resurse din regiunea arctică, deoarece s-a dovedit prea dificil să le furnizeze clienților, potrivit Financial Times.
Sancțiunile americane ar putea oferi Kremlinului un blocaj major la export. Imaginile prin satelit și datele de urmărire ale navelor arată că firma de energie privată Novatek nu poate găsi pe nimeni care să-i ia resursele sale, o lovitură pentru instalația Arctic LNG 2, un efort de foraj sub semnătura președintelui Vladimir Putin.
Una dintre nave, Everest Energy, pare să fi descărcat la Saam FSU, o unitate de stocare plutitoare ancorată într-un golf din regiunea Murmansk din nordul Rusiei. De atunci, ea s-a întors în direcția Arctic LNG 2.
Transferul „subliniază provocările cu care se confruntă Rusia în găsirea cumpărătorilor pentru GNL-ul său sancționat”, au spus analiștii de la Kpler, o platformă de date și analiză. Celelalte două transporturi au rămas și în apele rusești sau europene și nu au fost livrate unui cumpărător.
Arctic LNG 2 a fost conceput ca un proiect totemic pentru Kremlin: producția sa completă planificată trebuia să reprezinte o cincime din ținta anuală de producție de gaze naturale lichefiate (GNL) ale Rusiei de 100 de milioane de tone până în 2030, ceea ce ar fi de trei ori mai mult decât volumul exportat de țară până acum.
Anul trecut, SUA au adăugat proiectul Arctic LNG 2, care este condus de compania privată de energie Novatek, pe lista de sancțiuni ca răspuns la invazia la scară largă a Ucrainei de către Moscova.
Rusia a încercat să contracareze sancțiunile strângând o „flotă fantomă” de transportatori de GNL pentru a exporta gazul, dar SUA la sfârșitul lunii august au impus rapid sancțiuni acelor nave și companiilor de administrare, despre care analiștii și comercianții au spus că probabil i-au speriat pe potențialii cumpărători pentru moment.
Exporturile de GNL se adaugă la veniturile din energie care susțin economia Rusiei în timpul războiului, deși la o scară mult mai mică decât exporturile prin conducte către Europa, care au fost reduse după invazia sa pe scară largă a Ucrainei.
Veniturile din vânzările de hidrocarburi ale Novatek pentru cele trei luni până în iunie au crescut cu 15% față de anul precedent, sugerând o creștere moderată a volumelor livrărilor.
Experții în GNL și sancțiuni sunt de acord că, din cauza sancțiunilor SUA, există puține șanse ca țările europene sau națiunile aliate vestice să importe din proiectul arctic. Cu toate acestea, este puțin probabil ca sancțiunile să împiedice pe deplin ca GNL să ajungă în țări din afara acestui grup, precum China și India, au spus analiștii.
"In 1940, Romania a fost forțată să cedeze Uniunii Sovietice un... Vezi tot