Premierul unui stat membru UE, vecin cu Rusia, anunță că țara sa nu are de gând să intre în NATO: „Nimeni nu ne poate influenţa”

Joi, 20 Ianuarie 2022, ora 10:00
4472 citiri
Premierul unui stat membru UE, vecin cu Rusia, anunță că țara sa nu are de gând să intre în NATO: „Nimeni nu ne poate influenţa”
Premierul Finlandei, Sanna Marin, a anunțat că țara sa nu itenționează să intre în NATO în viitorul apropiat FOTO Facebook/Sanna Marin

Finlanda nu intenţionează să adere la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în viitorul apropiat, însă este gata să-şi sprijine aliaţii europeni şi SUA în impunerea de sancţiuni dure împotriva Rusiei, dacă aceasta va ataca Ucraina, a declarat miercuri şefa guvernului finlandez, Sanna Marin, informează Reuters.

Un atac al Rusiei ''va avea un impact foarte mare şi sancţiunile vor fi extrem de dure", a declarat Marin într-un interviu acordat miercuri Reuters.

Sanna Marin a spus că este "foarte puţin probabil" ca Finlanda să depună o cerere de aderare la NATO în timpul mandatului său.

Această ţară nordică are o frontieră comună de 1.340 de km şi o istorie dificilă cu Rusia şi cu Uniunea Sovietică, cu confruntări în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă a optat doar pentru o cooperare cu NATO, în locul aderării la organizaţie, notează agenţia de presă britanică.

Marţi, preşedintele american Joe Biden l-a contactat telefonic pe preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, a doua oară într-o lună, pentru a discuta cu el "importanţa unui parteneriat strâns în domeniul apărării al Finlandei cu SUA şi cu NATO", a scris biroul de presă al lui Biden într-un comunicat.

Sanna Marin nu a făcut publice amănunte despre discuţie, dar a spus că ea crede că alte ţări apreciază faptul că Finlanda a menţinut multă vreme relaţii "funcţionale" cu Rusia.

Ea a mai spus că Finlanda a rămas fermă pe poziţia sa exprimată de mai multe ori, conform căreia ţara are dreptul să adere la NATO într-o zi, dacă va decide aceasta. "Nimeni nu ne poate influenţa, nici SUA, nici Rusia, nici nimeni altcineva", a adăugat Marin.

În decembrie anul trecut, Finlanda a optat pentru avioane de vânătoare F-35, în linie cu politica sa privind echipamentele forţelor de apărare, care prevede ca noile sale echipamente militare să fie compatibile cu cele ale ţărilor din NATO.

Pentru a deveni membră a NATO, Finlanda trebuie să facă dovada unui sprijin substanţial din partea populaţiei.

Într-un recent sondaj de opinie publicat de cel mai important cotidian finlandez, Helsingin Sanomat, 28% dintre respondenţi s-au declarat în favoarea aderării Finlandei la NATO, 42% s-au declarat împotrivă, în timp ce restul nu au putut da un răspuns clar. Aceste rezultate arată o creştere cu 8 puncte procentuale a numărului celor care doresc aderarea Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, comparativ cu sondajul de opinie precedent, de la finalul anului 2019.

"Una pesta alta, eu cred că dezbaterea privind NATO se va amplifica în anii următori", a conchis Sanna Marin

Reacția NATO și a UE după atacul terorist care a zguduit Moscova
Reacția NATO și a UE după atacul terorist care a zguduit Moscova
NATO şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au condamnat atacul de la Moscova, revendicat de Statul Islamic. ”Condamnăm fără echivoc atacurile care au vizat spectatorii de...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#sanna marin, #Finlanda, #Uniunea Europeana, #NATO , #Finlanda