35% dintre europeni declară că veniturile din muncă nu le permit să-și achite toate cheltuielile FOTO Pexels
Cel mai recent barometru al sărăciei indică faptul că țara noastră înregistrează nivelul cel mai ridicat de sărăcie din cele 10 țări studiate.
Organizația franceză Secours Populaire Français – partener internațional al Fundației Serviciilor Sociale Bethany, lansează joi, 12 septembrie, la nivel internațional campania „Pauvreté - Précarité” 2024 prin publicarea rezultatelor sondajului anual Ipsos/Secours populaire privind sărăcia în Europa.
Aflat la ediția a 18-a, sondajul include un barometru privind percepția asupra sărăciei în 10 țări europene - Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Anglia, Moldova, Portugalia, România și Serbia, ilustrând astfel provocările la scară europeană, inclusiv necesitatea de a lua măsuri pentru a le aborda.
România este stat membru al Uniunii Europene, unde nivelul sărăciei este cel mai ridicat din cele 10 țări studiate. 21,3% din populație trăiește sub pragul sărăciei și 32% este la risc de sărăcie și excluziune socială. Inegalitatea în ceea ce privește veniturile este de asemenea ridicată comparativ cu standardele europene, reflectând diferențe majore între regiune și profesii. Alte date din studiu arată următoarele:
77% dintre românii care au declarat că sunt într-o situație precară au invocat ca principală cauză veniturile insuficiente
55% dintre români consideră că accesul la piața muncii, locuire decentă, servicii de sănătate este mult mai dificil comparativ cu generația părinților lor
29% dintre românii care au locuri de muncă consideră că veniturile din activitatea profesională nu le permit să-și acopere cheltuielile de zi cu zi
71% dintre români nu-și permit ieșiri cu familia și activități de timp liber datorită situației financiare dificile
39% dintre români nu pot acoperi nevoi de bază ale copiilor (masă, cheltuieli de sănătate, taxe de școlarizare, haine)
34% dintre români spun că sar peste o masă chiar dacă le este foame, procent în creștere cu 2% față de studiul de anul trecut
43% dintre români sunt îngrijorați cu privire la plata cheltuielilor legate de utilități
61% dintre români ar dona bani pentru acțiuni de caritate
Ads
În Europa, situația este similară, mai ales când vine vorba de accesul la asistență medicală;
Aproape 3 din 10 europeni (29%) spun că se află în prezent într-o situație precară când vine vorba de toate cheltuielile lor.
Aproape 1 din 3 europeni (27%) declară că îi este foame, dar sar peste o masă
Munca nu mai este suficientă: 35% dintre europeni declară că veniturile din muncă nu le permit să-și achite toate cheltuielile.
Mai mult de 1 din 3 europeni (34%) au renunțat deja la tratamentul medical din cauza situației lor financiare.
Mai mult de 1 din 3 europeni (31%) spun că nu pot satisface nevoile de bază ale copiilor
Aproape 2 din 3 europeni (59%) sunt dispuși să-și ofere timpul voluntar unei organizații de caritate
Sondajul Ipsos/Secours populaire 2024 privind sărăcia în Europa a fost realizat în rândul a 10.000 de europeni cu eșantioane reprezentative din populația națională în vârstă de 18 ani și peste, în fiecare dintre cele 10 țări chestionate: Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Regatul Unit, Moldova, Portugalia, România și Serbia, în perioada 13 Iunie – 3 Iulie 2024. Eșantionul a fost intervievat prin intermediul panoului de acces online al Ipsos. Raportul de cercetare a fost elaborat în conformitate cu standardul internațional ISO 20252 „Cercetare de piață, socială și de opinie” și a fost revizuit de Etienne Mercier, directorul Departamentului de Opinie Ipsos Public Affairs.
Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), a făcut publice date ale unui studiu care arată că, la nivelul anului trecut, peste o treime dintre medicii din România se...
Odată cu îmbătrânirea populației, o generație întreagă riscă să ajungă la pensie fără stabilitate financiară și la un pas de sărăcie. Economistul Radu Crăciun a explicat factorii...
1. S-a mai votat de pe acest IP - La multe companii, la dispoziția angajaților este pusă o singură adresă de IP. Este posibil ca un coleg de-al tău să fi votat deja acest comentariu. In aceste condiții, există o soluție pentru a putea vota: să-ți faci un cont, ești membru al comunității Ziare.com și votezi, logat, orice comentariu dorești.
2. Vrei sa votezi propriul comentariu - Pentru o evaluare cât mai obiectivă a comentariilor, cei care postează nu-și pot vota propriul comentariu.