Sfinții Constantin și Elena. Cine sunt românii care își sărbătoresc ziua onomastică pe 21 mai

Marti, 21 Mai 2024, ora 08:48
3007 citiri
Sfinții Constantin și Elena. Cine sunt românii care își sărbătoresc ziua onomastică pe 21 mai
Icoană cu Constantin și Elena FOTO / wikipedia.org

Biserica Ortodoxă și cea Greco-Catolică îi pomenește marți, 21 mai, pe Sfinţii Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena.

Cel dintâi şi cel mai mare împărat creştin, Sfântul Constantin cel Mare (306-337) s-a născut în cetatea Naissus (astăzi, Niş, în Serbia), din provincia romană Moesia Superior. Tatăl său, Constanţiu Chlor, care la acea vreme era general, a ajuns mai târziu la conducerea imperiului cu titlul de "Cezar", iar cu un an înaintea morţii sale a preluat titlul de "August". După moartea lui Constanţiu Chlor, în anul 306, armata l-a proclamat drept August pe Constantin (306-337).

Confruntarea pe care Constantin cel Mare a avut-o în octombrie 312, cu fiul fostului împărat Maximian, Maxenţiu, care stăpânea Roma, la Pons Milvius (Podul Vulturului), a marcat convertirea sa la creştinism. În acest loc, împăratul Constantin a văzut pe cer, ziua în amiaza mare, o cruce luminoasă deasupra soarelui, cu inscripţia: "Întru aceasta vei birui".

Împăratul şi oamenii săi, comandanţi şi soldaţi care văzuseră minunea, au fost destul de tulburaţi şi înfricoşaţi. Noaptea însă, în timpul somnului, Sfântului Împărat Constantin cel Mare i s-a arătat Iisus Hristos cu semnul crucii, pe care-l văzuse ziua pe cer, cerându-i să-l pună pe steagurile soldaţilor, spre a-i servi drept semn protector în lupte.

Bătălia de-a doua zi a fost câştigată de Constantin, care a intrat biruitor în Roma, iar Maxenţiu s-a înecat în apele Tibrului.

Un an mai târziu (313), Constantin a emis Edictul de la Mediolanum (Milan), prima recunoaştere oficială a creştinismului, prin care se punea capăt persecuţiilor împotriva creştinilor şi se garanta libertatea credinţei şi a cultului.

Din anul 324, Constantin a rămas singur la conducerea Imperiului Roman, poziţie pe care şi-a menţinut-o până la sfârşitul vieţii (337).

În această perioadă, Biserica a cunoscut o mare înflorire pe tot întinsul imperiului. La Ierusalim şi în alte locuri din Palestina, la Antiohia, Tyr, Nicomidia, la Roma şi în alte oraşe, s-au ridicat biserici impunătoare.

În acord cu credinţa sa, Constantin cel Mare a început să înlăture din legile penale dispoziţii şi pedepse contrare spiritului creştin: răstignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul roşu). S-a îmbunătăţit totodată tratamentul în închisori, s-a uşurat situaţia sclavilor, recunoscându-se şi episcopilor şi preoţilor dreptul de a-i proclama liberi, în biserică, în faţa credincioşilor. S-au luat măsuri de protecţie şi de ajutor pentru săraci, orfani, văduve şi bolnavi. S-au adus restricţii luptelor de gladiatori.

S-a modificat în spirit creştin legislaţia referitoare la căsătorie, la celibatari, la părinţii fără copii, s-a îngreunat divorţul, s-au pedepsit adulterul şi siluirea, s-a interzis aruncarea copiilor şi s-a îngrădit vinderea lor prin ajutoare date părinţilor săraci.

În 321, Sfântul Împărat Constantin cel Mare a generalizat, ca zi de repaus în Imperiu, Duminica, sărbătoarea săptămânală a creştinilor.

Constantin cel Mare s-a hotărât să părăsească definitiv Roma şi să ridice un alt oraş de reşedinţă. Acesta a fost Bizanţul, pe Bosfor, care a primit numele de Constantinopol - oraşul lui Constantin -, inaugurat la 11 mai 330.

Sfântul împărat Constantin a fost botezat în Nicomidia de episcopul semiarian Eusebiu de Nicomidia şi de alţi clerici în luna mai 337, cu puţin timp înainte de a muri. Întârzierea botezului era obişnuită în acea vreme. A murit la scurt timp după botez, la 22 mai, în Duminica Rusaliilor şi a fost îngropat în Biserica Sfinţii Apostoli din Constantinopol, ctitoria sa.

Mama sa, Sfânta Elena, a fost ataşată mult de valorile religiei creştine. Prin râvna ei pentru descoperirea relicvelor sfinte a fost descoperit locul Golgotei şi s-a găsit lemnul crucii pe care a fost răstignit Hristos. Sfânta împărăteasă Elena a ridicat lăcaşuri de închinare pentru creştini atât la Ierusalim, cât şi la alte locuri sfinte. Mai întâi însă a dorit să se zidească, la Ierusalim, Biserica Învierii, construită deasupra Sfântului Mormânt.

Pentru marea contribuţie la răspândirea şi înflorirea creştinismului, Constantin şi mama sa, Elena, au fost trecuţi de Biserica Ortodoxă în rândul sfinţilor şi sunt socotiţi "întocmai cu apostolii".

Peste 1,8 milioane români îşi serbează onomastica la sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena

Peste 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, cu ocazia Sfinţilor Constantin şi Elena.

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, numele de Constantin sau derivate ale acestuia poartă 690.537 de bărbaţi, iar cel de Elena sau derivate ale acestuia - 1.115.351 de femei.

Cel mai întâlnit nume bărbătesc este Constantin, urmat de Cosmin, Costel şi Costică.

Alte derivate ale numelui Constantin sunt Costin, Costinel, Costache, Costi, Costea, Costeluş, Constandin, Constanţiu şi Ilenuş.

La femei, cele mai multe poartă numele de Elena, Ileana şi Lenuţa.

Se mai întâlnesc Constanţa, Constantina, Ilinca, Costina, Tanţa, Nuţa, Leana, Costinela, Nuţi, Ilenuţa, Ela, Tănţica, Lena, Ilina, Nuţica, Leanca, Costica, Eli, Constandina, Tanţi, Leni, Ilenuş şi Ilenuşa.

Rusaliile. Biserica sărbătoreşte în acest an Pogorârea Duhului Sfânt pe 23 iunie
Rusaliile. Biserica sărbătoreşte în acest an Pogorârea Duhului Sfânt pe 23 iunie
Cincizecimea (gr. pentekoste; lat. pentecoste - cincizeci de zile) este denumită 'capătul sărbătorilor' adică evenimentul cu care se încheie istoria mântuirii realizată de Hristos, tocmai...
România va avea o Zi de Curățenie Națională. Senatul a aprobat proiectul inițiat de UDMR
România va avea o Zi de Curățenie Națională. Senatul a aprobat proiectul inițiat de UDMR
Senatul a adoptat, marţi, 25 iunie, în calitate de prim for sesizat, un proiect care propune instituirea Zilei de Curăţenie Naţională, în cea de-a treia zi de sâmbătă din luna septembrie....
#sarbatoare religioasa, #constantin si elena, #onomastica, #sarbatoare 21 mai , #sarbatoare
  1. Analiză: România și ordinea regională alternativă
  2. În timp ce Zelenski caută noi soldați, ucrainenii tineri fug din țară. Ce sume uriașe trebuie să plătească pentru a scăpa de război
  3. Un bărbat de 82 de ani s-a sinucis după ce s-a îndrăgostit de o „femeie” pe Facebook. „Am avut gânduri întunecate. Nu pot suporta”
  4. Ofertă inedită în Vaslui: Șaorma gratis pentru elevii care obțin nota 10 la BAC. ”Să continue pe drumul performanței”
  5. ”Mai multe categorii de români vor avea de suferit de la 1 septembrie”. USR cere sesiune extraordinară pentru corectarea legii pensiilor
  6. În mijlocul verii, în Italia a nins ca iarna. În ce localitate oamenii au fost nevoiți să dea zăpada de pe mașini VIDEO
  7. Accident șocant într-un parc de distracții. Un bărbat a murit după ce a fost lovit de un roller coaster
  8. Amenda uriașă pe care o va plăti un politician pentru că a făcut o comparație insultătoare cu Adolf Hitler
  9. Țara unde violența armată a fost declarată criză de sănătate publică. ”Provoacă daune în cascadă în toată societatea”
  10. Circulația rutieră a fost reluată pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa. Din ce cauză a fost deviat, a doua zi la rând, traficul