Sărbători religioase în 18 septembrie. Ce sfinți sunt pomeniți astăzi în calendar

Duminica, 18 Septembrie 2022, ora 07:49
2917 citiri
Sărbători religioase în 18 septembrie. Ce sfinți sunt pomeniți astăzi în calendar
FOTO Pixabay

Sfântul Ierarh Eumenie este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 18 septembrie.

Ortodoxe

Sf. Ier. Eumenie, episcopul Gortinei; Sf. Mc. Ariadna

Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci

Greco-catolice

Duminică după Înălţarea Sfintei Cruci. Sf. ep. m. Eumenie al Gortinei

Romano-catolice

Duminica a 25-a de peste an

Sf. Iosif din Copertino, pr.

Cuviosul Eumenie a plăcut lui Dumnezeu din tinereţe, pentru că a călătorit pe calea cea strâmtă care duce la cer, potrivit spuselor: "Nevoiţi-vă a intra prin poarta cea strâmtă, prin care, ca să poată intra cineva, două sarcini grele are a lepăda: averea şi trupul" (Vieţile Sfinţilor).

Fiind mai întâi lumină pentru sine, a luminat apoi şi pe alţii.

Şi-a împărţit averile celor săraci, el însuşi supunându-se unei asceze severe pentru a îndepărta patimile trupului. Averea, dezbrăcând-o de pe sine ca pe o haină, pe cei săraci, pe cei goi şi pe cei lipsiţi i-a îmbrăcat, apoi el însuşi, dezbrăcându-se de toată dulceaţa pământească, a trecut prin strâmtoarea sărăciei şi a intrat prin poarta cea îngustă care duce la cereasca bogăţie.

Era un bun propovăduitor al Evangheliei, pentru aceasta a fost hirotonit episcop al Gortinei, în insula Creta. A mers în călătorie misionară până la Roma, apoi în ţinutul Tebaida din Egipt, unde a şi murit.

* Sfânta Muceniţă Ariadna a trăit pe vremea împăraţilor Hadrian şi Antonin (între 117 şi 139).

Era roaba unui demnitar, mai marele cetăţii Promisia din Frigia.

Acesta a făcut un praznic în capiştea idolească (templul dedicat zeilor) la naşterea unui prunc al său, jertfind şi închinându-se zeilor şi petrecând cu toţi ai săi, cu prietenii şi cu vecini, la care ar fi trebuit să participe şi Ariadna. Sfânta a rămas însă acasă şi n-a vrut să intre în capiştea idolească, căci era creştină.

Pentru a renunţa la credinţa în Hristos, a fost torturată şi închisă, fiind mult chinuită cu foamea de stăpânul său. În cele din urmă a fost eliberată şi a plecat din cetate. Dar cel care o avusese supusă, părându-i rău că a lăsat-o să plece, a alergat după dânsa cu slujitorii pe care îi avea.

Sfânta Ariadna uitându-se înapoi şi văzându-i pe urmăritorii săi a fugit şi, apropiindu-se de o piatră oarecare, s-a rugat lui Dumnezeu ca să o izbăvească din mâinile vrăjmaşilor.

Din dumnezeiasca voie desfăcându-se piatra, s-a ascuns sfânta înăuntru, şi iar s-a aşezat piatra cum a fost, pentru că îngerul Domnului, arătându-se acolo, a făcut această minune.

Prigonitorii tulburându-se de frică şi hărţuindu-se cu suliţele, singuri s-au lovit şi au pierit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#sarbatori religioase, #sfinti , #religie