Contractarea unei infecții virale în timpul sarcinii ar putea duce la un diagnostic de autism pentru copil, conform unei noi cercetări făcute pe șoareci.
Irene Sanchez Martin, cercetător postdoctoral la Cold Spring Harbor Laboratory din Long Island, a declarat că embrionii de șoarece pot prezenta semne de deficit de dezvoltare la scurt timp după ce mama lor este expusă la un virus.
"Modelul pe care îl folosim este foarte bine stabilit pentru tulburarea de spectru autist", a explicat Sanchez Martin. "Diferența în munca mea este că verific ce s-a întâmplat cu fetușii la 24 de ore după expunerea la inflamația maternă, mai degrabă decât să analizez comportamentele descendenților ca adulți."
Autismul, boala care ar afecta unul din 36 de copii din SUA - este o tulburare de dezvoltare care afectează modul în care oamenii învață, se comportă, comunică și interacționează cu ceilalți. Nu există o singură cauză cunoscută a autismului, dar se crede că genetica și factorii de mediu joacă un rol.
Oamenii de știință studiază de mult timp activarea imunitară maternă, noțiunea conform căreia inflamația cauzată de infecția din timpul sarcinii ar putea afecta creierul în dezvoltare al fătului, crescând riscul de autism.
Cold Spring Harbor Lab afirmă că lucrarea lui Sanchez Martin reprezintă prima privire asupra efectelor inflamației prenatale asupra unui embrion, într-un model de autism.
Sanchez Martin raportează că, în experimentele sale, toți embrionii de șoareci de sex feminin păreau protejați de deficitele de dezvoltare, în timp ce până la o treime din embrionii de sex masculin erau puternic afectați.
Băieții sunt de aproape patru ori mai predispuși la a fi diagnosticați cu autism decât fetele, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Cercetarea lui Sanchez Martin a fost prezentată recent la conferința Society for Neuroscience din Chicago. Ea speră că munca sa va ajuta în cele din urmă la identificarea semnelor timpurii de avertizare a autismului - chiar înainte de naștere.
Studiul ei vine după ce cercetătorii de la Universitatea din Michigan și CDC au raportat că copiii născuți cu citomegalovirus congenital, o infecție virală comună, sunt de aproape 2,5 ori mai susceptibili de a fi diagnosticați cu autism. Teoria este că virusul poate declanșa activarea imunitară maternă. Cercetătorii pledează pentru un screening neonatal de rutină pentru citomegalovirus, care este adesea lipsit de simptome în timpul sarcinii și la naștere, scrie nypost.com.