Un sarcofag roman vechi de 1700 de ani a fost distrus cu excavatorul, în cimitirul din Alba Iulia. Arheologii, uimiți de brutalitate

Miercuri, 01 Martie 2023, ora 15:33
5895 citiri
Un sarcofag roman vechi de 1700 de ani a fost distrus cu excavatorul, în cimitirul din Alba Iulia. Arheologii, uimiți de brutalitate
Sarcofagul distrus cu excavatorul FOTO alba24.ro

Un sarcofag rar, cu inscripție și cu un decor cu chipul Medusei a fost făcut bucăți în timpul săpăturilor pentru extinderea cimitirului municipal din Alba Iulia.

Zona este sit arheologic și potrivit legii era nevoie de o săpătură arheologică preventivă.

Sarcofagul a fost scos din pământ cu excavatorul și depozitat într-o parte a cimitirului.

O bucată din capacul unui sarcofag ce ar fi aparținut unui copil era aruncat într-o altă parte a cimitirului, iar alte fragmente împrăștiate prin zonă și în groapa în care trebuia lăsat sicriul unei persoane decedate.

Polițiștii specializați în patrimoniu ai Inspectoratului Județean de Poliție Alba s-au sesizat și au început cercetările. A fost deschis un dosar penal in rem pentru distrugere și lucrări care pot afecta siturile arheologice, scrie alba24.ro.

O sesizare a fost trimisă de un cetățean din oraș către arheologi pe pagina de Facebook, a secției de Arheologice ce aparține Muzeului Național Al Unirii din Alba Iulia.

Arheologii au mers pe teren pentru a vedea ce a fost scos la suprafață cu excavatorul.

Arheologii Anca Timofan, Radu Ota și George Bounegru au explicat pentru alba24.ro ce se află în mormanul de pământ aruncat într-o margine a cimitirului aflat în extindere.

Sarcofagul ar avea în jur de 1700 de ani vechime, iar tehnica de inscripție prezentă ar fi fost utilizată în secolul al II-lea.

”Ne-am uitat la fragmentele de pe jos și am descoperit o serie de elemente care ne duc spre concluzia că avem de-a face cu un sarcofag. Spre exemplu sunt bucăți din capacul sarcofagului și din arca lui.

Un sarcofag roman din piatră era format din două ”operculum” și ”arca”. Sun bucăți din arcă și din capacul sacrofagului care are la colț patru sferturi de sferă”, a explicat George Bounegru.

„Mai avem decorul sculptural cu chipul Gorgonei Medusa. Este un decor tipic pentru atelierele de la Alba Iulia, există sub forma reprezentată și pe alte monumente funerare, dar este o raritate. Doar o singură situație mai există”, a mai completat arheologul.

Întrebat de reporterul alba24.ro, cine își putea permite un asemenea sarcofag, arheologul a răspuns că: ”Evident una dintre personalitățile de la Apulum, nu își putea permite oricine sarcofagul costa destul de mult… O persoană cu funcție importantă sau o persoană care avea financiar posibilitatea să își achiziționeze un sarcofag.

Avem două fragmente de inscripție, probabil sunt și altele sub mormanul de pământ. Ele arată tipic pentru un monument funerar. Numele ”CL” de la Claudius și apoi urmează Hermionus probabil.

Mai jos aflăm și câți ani a trăit personajul, vreo 30. Este pus de către ”Conigiu”, soția acestuia”, mai explică arheologul.

Radu Ota arată că sarcofagul era unul de dimensiuni mari, undeva la 2 metri și jumătate. Este unul din sarcofagele rare care se păstrează cu inscripție de la Apulum. Mai există unul, dar nu are o inscripție atât de bună realizată.

Arheologii spun că bucățile din sarcofag trebuie duse de urgență la Muzeul din Alba Iulia, într-un spațiu special de depozitare pentru a fi cercetat și mai apoi pentru a începe reconstituirea și reconstruirea acestuia.

Arheologii prezenți în fața bucăților de sarcofag s-au declarat uluiți de brutalitatea cu care s-a acționat.

Un bărbat care a cumpărat un permis auto fals de pe Facebook s-a dus la Poliție ca să-l reînnoiască. Ce au făcut polițiștii
Un bărbat care a cumpărat un permis auto fals de pe Facebook s-a dus la Poliție ca să-l reînnoiască. Ce au făcut polițiștii
Un bărbat din Alba Iulia a mers la Poliție pentru a-și reînnoi permisul fals de conducere, pe care l-a cumpărat cu 2.000 de euro din Germania. După ce a fost descoperit, bărbatul a fost...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#sarcofag, #distrus, #excavator, #cimitir, #alba iulia, #arheologi , #stiri cultura