Satul celor 1.000 de pivnițe. Comoara turistică din Bihor puțin promovată în România FOTO

Autor: N.G.
Luni, 27 Iunie 2022, ora 04:25
9776 citiri
Satul celor 1.000 de pivnițe. Comoara turistică din Bihor puțin promovată în România FOTO
Strada pivnițelor din Sălacea. Foto: salacea.ro

În Bihor, în zoan Văii Ierului, în apropiere de limita cu Satu Mare există o veritabilă comoară puțin promovată. Este vorba despre Sălacea, satul celor 1.000 de pivnițe, localitate cu o veche tradiție în cultivarea viţei-de-vie și producția de vin.

Primele pivniţe din sat datează din anul 1773. După ce vechea vechea fabrică de cărămidă din zonă s-a închis, au apărut alte sute de pivniţe. Aşa s-a ajuns la 1.000 astfel de astfel de depozite, mai multe decât toate casele din comună.

În prezent, în Sălacea există aproximativ 970 de pivniţe săpate în deal, alcătuind aşa-zisa stradă a pivniţelor. Ușa acestor pivnițe este un element unic, din cele 970 de uși, nu există una la fel, fiecare fiind realizată într-un stil propriu. Pivniţele sunt săpate în pământ, apoi construite din beton sau piatră, unele în formă de cramă. În ele sunt orânduite cu mult simț estetic butoaiele şi damigenele cu vin.

Foto: salacea.ro

Primăria Sălacea încearcă să atragă fonduri pentru promovarea zonei şi includerea ei într-un circuit turistic. În zonă găseşti însă cu greu cazare, singura posibilitate sunt pensiunile aflate în comunele mai mari sau chiar la Oradea, aflată la 60 de km distanţă. Turiștii care ajung în aceste locuri pot degusta și cumpăra vin la prețul de 10 - 15 lei litrul. Pivniţele de pe Valea Ierului s-au transmis din generaţie în generaţie, multe dintre ele fiind vândute precum casele, fiind căutate chiar şi de maghiari din Ungaria.

Foto: salacea.ro

Satul Sălacea are o vechime de peste o mie de ani, fiind datat în anul 1067, sub denumirea de Zolos, care, în limba slavonă, înseamnă drumul sării. La început, pivniţele erau folosite ca magazii de depozitare a sării, Sălacea reprezentând un nod important în drumul sării provenite din nordul Transilvaniei.

Ulterior a atras cultivatori de viță de vie, iar calitatea vinului obținut aici a dus la ”ridicarea” localității la rang de oraș, menținut din anul 1200 și până aproape de 1800. Aici se producea un soi unic de vin, denumit Bakator, care a ajuns până la Curtea de la Viena. La acea vreme, oraşul număra 3.000 de locuitori. În zilele noastre, satul are puțin peste 2.000 de locuitori, marea majoritate de etnie maghiară.

Foto: salacea.ro

În Sălacea se află și unul dintre cele mai vechi poduri de piatra din această zonă a țării. Pe sub acest pod curgea odinioară apa Ierului. Se știu puţine lucruri despre istoria podului. Probabil că înaintea lui era aici un pod de lemn. Nu se cunoaște cu exactitate data când a fost construit, dar există înscrisuri cu privire la existența acestuia în anul 1840.

S-au deschis cele mai frumoase grădini aristocrate din România, vizitate anual de peste 100.000 de turiști FOTO VIDEO
S-au deschis cele mai frumoase grădini aristocrate din România, vizitate anual de peste 100.000 de turiști FOTO VIDEO
Cele mai spectaculoase grădini aristocrate din România, de la Banpotoc, Hunedoara, s-au deschis sâmbătă, 16 martie, cu câteva zile mai devreme decât termenul anunțat. Deschiderea a fost...
Motivul pentru care Insulele Galapagos dublează taxele pentru turiști
Motivul pentru care Insulele Galapagos dublează taxele pentru turiști
Turiştilor din Insulele Galapagos li se va cere, începând de anul acest, să plătească o taxă de acces de două ori mai mare, pe fondul îngrijorării că o creştere a numărului de...
#sat, #Bihor, #pivnite, #salacea, #turism, #vacanta , #turism