Decizia administrației Trump de a impune sancțiuni Curții Penale Internaționale (CPI) a fost primită cu entuziasm de Kremlin, iar acest gest face parte dintr-o serie de măsuri care ar putea juca în favoarea lui Vladimir Putin, potrivit unor surse din Statele Unite, relatează Newsweek.
Printr-un decret executiv, Trump a ordonat sancționarea CPI, iar acest anunț vine într-o săptămână în care procurorul general Pam Bondi a oprit un demers federal de combatere a campaniilor de influență secrete desfășurate de Rusia și alți adversari ai SUA. În paralel, Departamentul de Justiție al Statelor Unite a decis să desființeze un program dedicat impunerii de sancțiuni și sancționării oligarhilor apropiați Kremlinului.
Totuși, potrivit trimisului special al lui Trump în Ucraina, generalul (r) Keith Kellogg, Rusia ar putea înfrunta sancțiuni mai dure din partea SUA, destinate să-l forțeze pe Putin să ajungă la masa negocierilor.
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, acuzându-l de crime de război. Prin sancțiunile impuse de administrația Trump, presiunea asupra președintelui rus este, astfel, redusă. Propaganda Kremlinului a salutat retorica și deciziile venite din partea noii administrații americane, care par să aducă beneficii Moscovei.
După întâlnirea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Casa Albă, Trump a semnat un decret executiv prin care impune sancțiuni CPI, acuzând curtea că desfășoară „acțiuni ilegitime și nefondate” împotriva SUA și Israelului. În mai 2024, CPI a emis mandate de arestare pentru Netanyahu și pentru fostul ministru al Apărării, Yoav Gallant, în legătură cu războiul din Gaza. Decizia administrației Trump, care poate include restricții financiare și pe vize pentru oricine ajută anchetele CPI împotriva cetățenilor sau aliaților SUA, a fost condamnată de curte și de 79 dintre semnatarii statutului de la Roma, care susțin că acest act ar putea eroda legislația internațională.
Însă, la Moscova, decizia a fost întâmpinată cu satisfacție. Potrivit The Moscow Times, un oficial de rang înalt al Kremlinului a declarat că aceasta reprezintă „o veste extraordinară” și că CPI „a devenit prea arogantă, iar acum Washingtonul i-a pus la locul lor”. Un diplomat rus anonim a spus că mișcarea lui Trump reprezintă „un cadou pentru Moscova”. După ce CPI a emis mandatul de arestare pe numele lui Putin și al comisarului său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni, Putin nu a mai participat la summitul BRICS din 2023 din Africa de Sud, stat semnatar al statutului de la Roma.
În aceeași zi, Pam Bondi a emis mai multe memorandumuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra Rusiei. Unul dintre aceste memo-uri a desființat Task Force KleptoCapture, înființată de administrația Biden pentru a impune sancțiuni oligarhilor apropiați Kremlinului și pentru a le confiscă iahturile. Bondi a explicat că politica ce viza izolarea economică a Rusiei va fi acum redirecționată spre combaterea cartelurilor. De asemenea, activitatea task force-ului nu va mai fi centralizată la sediul Departamentului de Justiție, ceea ce ar putea duce la o scădere a numărului de figuri rusești vizate de sancțiuni.
Într-un alt decret, Bondi a ordonat stoparea unui demers federal care viza combaterea campaniilor de dezinformare desfășurate de Rusia și alte state, precum China, care încearcă să semene haos în politica americană.
În ceea ce privește măsurile împotriva CPI, nu este clar când Statele Unite vor anunța numele celor vizați de sancțiuni și care va fi impactul condamnării internaționale la adresa acestei mișcări. Totuși, comentariile lui Kellogg sugerează că administrația Trump ia în calcul impunerea unor sancțiuni suplimentare pentru a aduce Rusia la masa negocierilor privind războiul din Ucraina.
" Decizia administrației Trump de a impune... Vezi tot