Cum explică liderul partidului de guvernământ din Polonia scăderea natalității: ”Tinerele beau la fel de mult ca bărbaţii”

Duminica, 06 Noiembrie 2022, ora 20:26
2567 citiri
Cum explică liderul partidului de guvernământ din Polonia scăderea natalității: ”Tinerele beau la fel de mult ca bărbaţii”
Partidul PiS condus de Jaroslaw Kaczynski a limitat strict avortul FOTO Hepta

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator naţionalist aflat la putere în Polonia, a deplâns în weekend natalitatea scăzută din ţara sa, pe care a pus-o pe seama consumului excesiv de alcool în rândul femeilor tinere, relatează AFP.

Afirmațiile acestuia i-au atras o avalanşă de critici din partea opoziţiei şi în media independente

Într-un discurs susţinut sâmbătă la Elk, în nord-estul ţării, el a declarat că demografia din Polonia suferă, între altele, ”din cauza unei anumite atitudini a oamenilor, în special a femeilor”.

”Dacă se va menţine situaţia în care, până la 25 de ani, tinerele femei beau la fel de mult ca bărbaţii de aceeaşi vârstă, atunci nu vor exista copii. Nu uitaţi că un bărbat, pentru a deveni alcoolic, trebuie să depăşească măsura, în medie, timp de 20 de ani (...), iar o femeie, timp de numai doi ani”, a spus el.

Kaczynski a precizat că are aceste informaţii de la un medic, care i-a spus că ”a reuşit să vindece de alcoolism o treime dintre pacienţii săi bărbaţi, dar nicio femeie”.

De asemenea, el a subliniat că nu este în favoarea ideii ca femeile să aibă copii la o vârstă foarte tânără, deoarece ”femeia trebuie să se coacă pentru a fi mamă”. ”Dar dacă, până la vârsta de 25 de ani, ea bea prea mult, atunci, ca să glumesc puţin, nu este de bun augur în acest sens”, a adăugat liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare.

Kaczynski, care se află într-un turneu în provincie pentru a-i mobiliza pe membrii PiS în vederea alegerilor parlamentare din 2023, a reluat subiectul duminică la Olsztyn, în nord-estul ţării.

”Am spus ieri că femeile tinere îi concurează pe bărbaţi la consumul de alcool. Acest lucru este, obiectiv vorbind, dăunător. Iar un lider politic onest, dacă ştie asta, trebuie să o spună, deoarece este un lucru dăunător”, a declarat el.

Conform Biroului Central de Statistică, natalitatea scade în Polonia de câţiva ani, iar rata sa a ajuns în 2020 la 1,378 (comparativ cu un nivel de 2,1 necesar pentru a evita scăderea populaţiei).

Aflat la putere din 2015, PiS a încercat să remedieze situaţia în special prin introducerea unei alocaţii de peste o sută de euro pe copil începând cu al doilea.

Conform mediilor feministe şi opoziţiei, este posibil ca înăsprirea legii care limitează strict avortul, inclusiv în caz de malformaţie a embrionului, să le fi determinat pe unele femei să evite să rămână însărcinate.

Descoperirea medicilor din SUA care dă totul peste cap: Un pahar pe zi dintr-o băutură ține inima sănătoasă
Descoperirea medicilor din SUA care dă totul peste cap: Un pahar pe zi dintr-o băutură ține inima sănătoasă
O cercetare realizată de experții de la Spitalul General din Massachusetts, Statele Unite și care este publicată în revista Journal of the American College of Cardiology, a făcut o...
Boala pe care oamenii nu știu că o au. Atacă frecvent un organ vital până când apare moartea prematură
Boala pe care oamenii nu știu că o au. Atacă frecvent un organ vital până când apare moartea prematură
Noile date anunțate de Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA arată un fenomen dramatic legat de sănătatea oamenilor: decesele anuale cauzate de o boală sunt în creștere cu...
#scadere natalitate, #Jaroslaw Kaczynski Polonia, #avort, #consum alcool, #tinere , #Polonia