Primăria Sectorului 5, condusă de Cristian Popescu Piedone, a aprobat în iunie construcția unui bloc într-o zonă de case de pe Șoseaua Viilor. Locuitorii din zonă sunt revoltați și acuză faptul că proiectul imobiliar nu respectă distanța legală față de proprietățile lor. Blocul, care va aveau 9 etaje, este construit de o firmă controlată de băiatul lui Victor Pițurcă.
Blocul urmează să fie construit pe Șoseaua Viilor 47, beneficiarul fiind firma PCF Solar Energy, unde este acționar Alexandru Pițurcă, fiul lui Victor Pițurcă.
Avizul de urbanism pentru proiectul imobiliar a fost dat de Primăria Sectorului 5 pe 21 iunie, iar pe 28 iunie a fost aprobat de Consiliul Local Sector 5 unde Cristian Popescu Piedone avea majoritate, conform HotNews.
Prin Planul Urbanistic de Detaliu a fost aprobată construirea unui bloc cu parter, subsol și 9 etaje / înălțimea maximă de 33 de metri, în spate, spre strada Fabrica de Chibrituri și un bloc cu subsol, parter și 6 etaje, la stradă, pe Șoseaua Viilor. Retragerile față de proprietățile vecine sunt de 5 metri.
Fiul lui Victor Pițurcă, printre beneficiari
Inițiatorul proiectului este firma PCF Solar Energy. Potrivit platformei online de verificare a firmelor, termene.ro, compania are următorul acționariat: Naboiu Claudia-Florentina (50%) și firma Pav Green Energy (50%). Pav Green Energy îl are acționar pe Pițurcă Victorio Alexandru, fiul fostului selecționer al României Victor Pițurcă.
În jurul parcelei de la numărul 47 sunt case cu parter, parter și mansardă sau parter și un etaj. Doar mai în spate, pe strada paralelă Fabrica de Chibrituri, este un bloc de 10 etaje, construit recent.
Vecinii se plâng că vor rămâne fără lumină naturală în case
Vecinii din blocul nou construit pe Fabrica de Chibrituri sunt nemulțumiți de proiectul imobiliar, despre care spun că îi va lăsa fără lumină pentru că nu respectă retragerile față de proprietățile lor, fiind la o distanță de doar 5 metri de casele lor. Potrivit unui expert în urbanism, distanța trebuie să fie jumătate din înălțimea clădirii, adică, în cazul de față, la peste 15 metri.
Localnicii au încercat să-și susțină punctele de vedere în dezbaterea publică de la Comisia de Urbanism, însă reprezentantul vecinilor spune că atunci când s-a discutat despre distanțele față de limitele terenului, acesta a fost „invitat afară, ridiculizat și intimidat”, potrivit propriilor declarații.
„PUD-ul a fost aprobat deja, considerăm noi ilegal, pe 28 iunie. Nu s-a respectat termenul de 30 de zile prevăzut pentru dezbaterea publică, de la avizul Comisiei de urbanism (avizul a fost dat pe 21 iunie).”
Oamenii mai sunt îngrijorați și de încărcarea rețelei de apă, de aglomerația rutieră și de eventualul zgomot și miros venite de la spațiul comercial planificat în acel proiect.
Vor să blocheze în instanță construcția blocului
Cristi Iordache spune că împreună cu alți locatari va ataca Planul Urbanistic de Detaliu în instanță.
„Vom urma parcursul legal, cu plângere prealabilă către organul emitent (Consiliul Local/Primăria Sectorului 5) pentru revocarea PUD-ului respectiv, iar dacă nu se soluționează favorabil, vom acționa în instanță pentru anularea și suspendarea acestui PUD”, a explicat acesta.
Urbanist: „Propunerea afectează negativ clădirile vecine”
Documentația proiectului imobiliar încalcă prevederile Planului Urbanistic General privind distanțele față de proprietățile vecine, este de părere arhitecta Claudia Pamfil, vicepreședinte Asociației Profesionale a Urbaniștilor din România.
„Este evident că propunerea afectează negativ clădirile vecine, dar și zona în ansamblu, căci introduce niște constrângeri viitoare. Astfel de transformări (dintr-o zonă cu locuințe individuale într-o zonă viitoare mixtă) trebuie să se facă la o scară mai mare, cu operațiuni etapizate, care să permită și crearea de căi de circulație și zone verzi publice, așadar printr-o documentație de urbanism de rang superior (PUZ). Stă în puterea autorității locale să aprecieze că solicitarea nu respectă elemente de calitatea locuirii și să aplice Art. 32 din Legea 350 a urbanismului impunând tratarea serioasă a zonei extinse”, a declarat Claudia Pamfil pentru HotNews.ro.
Aceasta spune că într-adevăr în Planul Urbanistic General este prevăzută acolo zonă mixtă, însă asta nu înseamnă să fie construit câte un bloc de 10 etaje pe fiecare parcelă, unde a fost demolată o casă.
„Zona a fost prevăzută în PUG ca una care să se transforme în zonă mixtă. Aceasta presupune în principal aducerea de servicii în zonele de locuit, nu crearea de locuințe colective noi, întrucât indicatorii de ocupare și utilizare a terenurilor prevăzuți pentru zona mixtă nu pot asigura calitatea locuirii”, a explicat Claudia Pamfil.
Un alt bloc nou contestat, pe aceeași stradă
La câțiva metri de locul unde se va construi acest bloc, pe Șoseaua Viilor 37, tot între case cu parter, parter și etaj, pe o parcelă de 500 mp, a apărut un bloc cu 7 etaje.
În 2023, procurorii au făcut percheziții la sediul Primăriei Sectorului 5, dar și la firma care construiește imobilul, într-un dosar de înşelăciune, fals în declaraţii, fals intelectual şi uz de fals.