Anchetă în scandalul interceptărilor ruse ale unor militari germani. Oficial: ”Sunt indicaţii că s-au folosit mijloace de comunicare insuficient de sigure”

Duminica, 03 Martie 2024, ora 15:47
2117 citiri
Anchetă în scandalul interceptărilor ruse ale unor militari germani. Oficial: ”Sunt indicaţii că s-au folosit mijloace de comunicare insuficient de sigure”
Comisarul parlamentar german pentru Apărare FOTO / Facebook Gemeinsam stark mit unseren Soldaten

Comisarul parlamentar german pentru apărare, Eva Hogl, vrea ca scandalul interceptării de către ruşi a unor convorbiri ale militarilor germani să aibă consecinţe ample, relatează duminică dpa.

"Mai întâi, toţi cei responsabili de la toate nivelurile forţelor de apărare trebuie să fie instruiţi imediat în protecţia comunicaţiilor", a declarat Hogl pentru Funke Media Group.

"În al doilea rând, trebuie să se asigure că transmiterea de informaţii şi comunicaţii securizate şi secrete se poate face într-un mod stabil", a continuat ea.

Eva Hogl a cerut de asemenea creşterea investiţiilor în contracararea spionajului şi întărirea Serviciului de contraspionaj militar (MAD).

Potrivit unor informaţii citate duminică de dpa, ofiţerii germani a căror discuţie a fost interceptată de Rusia au fost vulnerabili pentru că nu au folosit o conexiune criptată.

Conversaţia dintre ofiţeri germani din domeniul apărării a fost publicată vineri de şefa postului de televiziune rusesc de stat RT, Margarita Simonian. În ea, înalţi ofiţeri ai forţelor aeriene discută despre posibilităţile teoretice ale unei desfăşurări de rachete de croazieră germane Taurus în Ucraina; Scholz a exclus în repetate rânduri furnizarea de rachete Taurus către Ucraina, în ciuda cererilor repetate ale Kievului, argumentând că se teme că Germania ar putea fi atrasă şi mai adânc în războiul lansat de către Kremlin în februarie 2022.

Surse au declarat sâmbătă pentru DPA că înregistrarea este autentică şi că discuţia a avut loc pe Webex, o platformă de conferinţe online americană.

Ofiţerii germani au accesat convorbirea pe telefoanele lor mobile de pe o linie telefonică fixă a Bundeswehr, potrivit ziarului Bild am Sonntag, care citează surse de securitate.

"Sunt indicaţii că s-au folosit mijloace de comunicare insuficient de sigure având în vedere conţinutul care pare să fi fost discutat", a menţionat pentru ziar o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării.

La conferinţă a luat parte şi şeful forţelor aeriene, inspectorul Ingo Gerhartz.

Nivelul de securitate care ar fi fost necesar pentru chestiunile discutate este încă în curs de investigare.

Din înregistrare reiese clar că legislatorii germani nu doresc să furnizeze Kievului rachete de croazieră, mai notează dpa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Vicecancelarul german Robert Habeck a făcut o vizită la Kiev, însoțit de o delegație economică din Republica Federală. Pe lângă sprijinul acordat de statul german Ucrainei, s-a vorbit și...
Germania a trimis încă un sistem Patriot Ucrainei, iar cancelarul Olaf Scholz le cere europenilor să urmeze exemplul țării sale. "Este util imediat"
Germania a trimis încă un sistem Patriot Ucrainei, iar cancelarul Olaf Scholz le cere europenilor să urmeze exemplul țării sale. "Este util imediat"
Berlinul a anunţat sâmbătă, 13 aprilie, trimiterea unui nou sistem de apărare antiaeriană Patriot pentru a ajuta Ucraina să contracareze atacurile ruseşti care vizează oraşele şi...
#scandal interceptari telefonice, #Germania, #rusi, #oficial, #razboi Ucraina , #Germania