Scenele de sex filmate pe Acropole provoacă furie în Grecia. Pelicula a fost făcută în mijlocul turiștilor care vizitau monumentul

Miercuri, 12 Ianuarie 2022, ora 08:39
9925 citiri
Scenele de sex filmate pe Acropole provoacă furie în Grecia. Pelicula a fost făcută în mijlocul turiștilor care vizitau monumentul
Realizatorii descriu filmarea ca pe un act de activism politic FOTO Pexels

Un videoclip cu scene de sex, filmate la Acropole, în mijlocul vizitatorilor, a stârnit agitație în Grecia, iar autoritățile investighează incidentul.

Ministerul Culturii a început o anchetă în urma lansării online a unui scurtmetraj care arată doi bărbați făcând sex la Acropole, în Atena, scrie Greekreporter.com.

Filmul de 36 de minute intitulat "Xeparthenon" – un joc de cuvinte care folosește Parthenon care înseamnă "înflorire" în greacă – a fost prezentat pentru prima dată la Universitatea Aristotel din Salonic la jumătatea lunii decembrie, dar a intrat în atenția autorităților la începutul lunii ianuarie.

Filmul prezintă doi bărbați gay cu fețele acoperite întreținând raporturi intime la situl arheologic Acropole, în timp ce acesta este deschis publicului și de jur împrejur e plin de turiști.

Ceilalți participanți ai filmului au făcut un cerc în jurul protagoniștilor pentru a-i ascunde cât de cât, pretinzând că fac fotografii monumentului. Vizitatorii sitului arheologic pot fi văzuți plimbându-se în apropiere.

Videoclipul este însoțit de o lungă declarație scrisă a realizatorilor emisă pe 23 decembrie în care Partenonul este caracterizat ca fiind un simbol al naționalismului și purtător de mesaje heteronormale.

În timp ce "spectatorii" ar putea crede că realizarea filmului a avut permisiunea autorităților, Ministerul Culturii a declarat că ceea ce s-a întâmplat a fost fără acordul său.

"Situl arheologic de la Acropole nu este potrivit pentru niciun fel de activism sau alte activități care să ofenseze și să manifeste lipsă de respect pentru monument", a fost declarația reprezentanților Ministerului.

Ministerul a demarat și o anchetă pentru a stabili dacă filmul cu scenele de sex de pe Acropole s-a desfășurat având acordul tacit al angajaților sitului – care sunt angajați ai Ministerului Culturii.

Potrivit articolului 10/Legea 3028/2002, "Este interzisă orice acțiune asupra unui sit monument, care poate cauza direct sau indirect distrugerea, deteriorarea, poluarea sau alterarea formei acestuia". Orice activitate pe un sit monument trebuie să aibă permisiunea explicită din partea Ministerului Culturii.

În lunga declarație care a urmat realizării controversatului film cu scene de sex de pe Acropole, realizatorii îl descriu ca pe un act de activism politic.

Realizatorii explică că sunt activiști LGBTQ+ care au ales Acropola pentru simbolismul ei: "Unii dintre noi suntem supuși violenței fizice și verbale pentru alegerile și expresiile noastre de sexualitate..."

"Ne vom trăi dragostea și sexualitatea așa cum ne dorim și vom apăra existența în public... Alegerea Partenonului nu este întâmplătoare. Funcționează pentru mulți ca simbol al naționalismului, comerțului, culturii de masă și puritanismului."

"Rușinos", spune șeful Asociației Actorilor Greci

Spyros Bibilas, președintele Asociației Actorilor Greci, a spus că scurtmetrajul cu scenele de sex de pe Acropole i-a fost trimis anonim și l-a descris drept "rușinos".

"Nimeni nu poate folosi Stânca Sacră a Acropolei pentru așa-zise acțiuni activiste și acte revoluționare, care de fapt sunt atât stupide, cât și imorale", a spus el la televiziunea Antenna.

"Nu poți face ce vrei în numele activismului. De fapt, nu consider că acest lucru este activism... Ca grec, îmi este rușine."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scandal sex acropole, #cuplu gay , #stiri internationale