Parlamentul European, anchetă "atipică" privind scandalul de spionaj Pegasus

Vineri, 11 Februarie 2022, ora 12:10
2615 citiri
Parlamentul European, anchetă "atipică" privind scandalul de spionaj Pegasus
Telefoanele și computerele spionate cu ajutorul softului Pegasus

Parlamentul European e pe cale să lanseze o anchetă „atipică” privind scandalul de spionaj Pegasus, întrucât există deja probe că guvernele din Ungaria și Polonia și-au spionat opozanții cu acest program spyware. Inițiativa e cea mai semnificativă apărută până acum la Bruxelles de când un grup de organizații de presă a dezvăluit că Pegasus e folosit împotriva jurnaliștilor, activiștilor și politicienilor din numeroase țări de pe întregul glob, inclusiv din Europa.

Înființarea comitetului de anchetă va fi decisă săptămâna viitoare, precizează portalul EUobserver. Inițiativa aparține grupului liberal din PE, Renew Europe. „Spionarea opozanților guvernului și manipularea campaniilor electorale sunt cele mai grave atacuri posibile împotriva democrației europene”, a explicat o reprezentantă a acestuia.

Ziaristul ungar Szabolcs Panyi, victimă a spionajului cu Pegasus, a declarat în PE că mai există și alte țări în UE care folosesc programul.

Israel, scandal de amploare

Însă cele mai aprinse controverse privitoare la Pegasus sunt acum în Israel, țara din care provine firma care a dezvoltat programul de spionaj.

Poliţia israeliană a spionat pe scară largă, prin intermediul softului Pegasus, telefoanele unor personalităţi publice, jurnalişti şi membri ai anturajului fostului prim-ministru Benjamin Netanyahu, conform noilor dezvăluiri publicate de cotidianul economic Calcalist.

După ce primele dezvăluiri ale publicaţiei au determinat justiţia să deschidă o anchetă la 20 ianuarie, poliţia a recunoscut săptămâna trecută că a utilizat „fără mandate“ tehnologii de spionaj cibernetic, fără a indica totuşi softul Pegasus dezvoltat de firma israeliană NSO.

Luni, Calcalist scrie că utilizarea softului Pegasus devenise curentă pentru culegerea de informaţii şi că programul a fost folosit, fără mandat judiciar, împotriva lui Avner Netanyahu, unul din fiii fostului premier, ca şi împotriva unor consilieri media ai acestuia din urmă, a unor jurnalişti marcanţi şi a unor primari.

„De la directori de cabinet din ministere, până la jurnalişti şi oameni de afaceri: infecţia în masă cu Pegasus a atins pe toată lumea, de la militanţi pentru drepturile persoanelor cu handicap şi etiopieni, până la şefi de mari companii, primari şi apropiaţi ai prim-ministrului“, scrie cotidianul menţionat.

„Având în vedere cele publicate recent“, comandantul poliţiei israeliene, Yaakov Shabtai, a comunicat că i-a solicitat ministrului securităţii publice, Omer Bar-Lev, declanşarea unei anchete externe şi independente pentru „restabilirea încrederii opiniei publice“ şi „reglementarea utilizării tehnologiei de către poliţie“.

Săptămâna trecută, alte canale media israeliene au relatat că poliţia este suspectată că a spionat telefonul unui martor-cheie în procesul lui Benjamin Netanyahu.

Grupul israelian de securitate cibernetică NSO, proprietarul softului Pegasus, nici nu a dezminţit, nici nu a confirmat vânzarea acestuia către poliţie, subliniind însă că nu este „în niciun caz implicat în funcţionarea sistemului odată vândut unor clienţi guvernamentali“.

Jerusalem Post atrage atenția că „întreaga dezbatere despre cum trebuie definit Pegasus în legislație și când poate sau nu să fie folosit e cu totul pe dinafara subiectului”, întrucât „poliția nu trebuie să aibă voie să folosească instrumente antitero.

Cotidianul american The Washington Post relatează despre scandalul Pegasus din India, unde două două grupări de hackeri au plantat probe false în calculatorul unui activist pentru drepturile omului, Rona Wilson, pe baza cărora acesta a fost arestat și e încarcerat de patru ani în așteptarea procesului. Dacă în decembrie Amnesty International a găsit urmele Pegasus pe telefonul lui Wilson, alți experți americani au reușit acum să facă legătura între hackerii care au plantat probele și atacuri cibernetice contra unor ținte militare din Pakistan și China, cei mai mari adversari externi ai guvernului indian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Statele Unite nu renunță la programul de supraveghere electronică a cetățenilor străini, aflați chiar și pe teritoriul altei țări
Statele Unite nu renunță la programul de supraveghere electronică a cetățenilor străini, aflați chiar și pe teritoriul altei țări
Camera Reprezentanţilor Statelor Unite a aprobat vineri prelungirea unui sistem internaţional de supraveghere electronică, foarte utilizat de serviciile americane de informaţii, dar criticat de...
Primar agresiv cu o mamă care îi reproșează că la grădiniță copiii se spală la găleată: “Ce ați fi vrut, să o iau în brațe, să o pup?” VIDEO
Primar agresiv cu o mamă care îi reproșează că la grădiniță copiii se spală la găleată: “Ce ați fi vrut, să o iau în brațe, să o pup?” VIDEO
O filmare cu scandalul dintre un primar din Timiș și mama unui copil, care îi reproșează că nu există apă la grădinița din sat, a fost postată pe rețelele de socializare, zilele...
#scandal, #program, #spionaj, #pegasus, #ancheta, #Parlamentul European , #stiri externe