Pe scenă de la 19 ani, una dintre cele mai frumoase actrițe din România a ajuns geniu în fizică nucleară VIDEO

Vineri, 07 Februarie 2025, ora 10:05
7679 citiri
Pe scenă de la 19 ani, una dintre cele mai frumoase actrițe din România a ajuns geniu în fizică nucleară VIDEO
Florentina Mosora FOTO / captură video Youtube/Dem Bradulescu

Talentată, frumoasă și cu un farmec aparte, Florentina Mosora a fost una dintre cele mai promițătoare tinere actrițe ale cinematografiei românești în anii 1960. La doar 19 ani, a fost distribuită în patru filme românești, printre care "Dragoste la zero grade" (alături de Iurie Darie și Dem Rădulescu), "Băieții noștri" (1959), "Post-Restant" (1961) și "Sub cupola albastră" (1962). Deși succesul în lumea filmului îi surâdea, Mosora a decis să își urmeze adevărata pasiune: știința.

Un parcurs academic impresionant

Născută pe 7 ianuarie 1940, la Cluj, Florentina Mosora a absolvit Facultatea de Chimie în 1961 și cea de fizică nucleară în 1967, echivalându-și ulterior diplomele în Belgia.

A urmat specializări în biofizică medicală și neurofiziologie și a obținut titlul de Doctor la Universitatea din București. A fost cercetător la Facultatea de Medicină din București și asistentă a profesorului Vasile Vasilescu.

După mutarea în Belgia, în 1974, s-a axat pe utilizarea izotopilor stabili în medicină, devenind profesor universitar în 1988 și câștigând recunoaștere internațională în domeniul biofizicii.

O carieră de excepție și recunoaștere internațională

De-a lungul vieții, Florentina Mosora a fost membră a numeroase societăți științifice, inclusiv Academia de Științe din New York. A fost președinta Institutului de Cercetări Marine și Interacțiunii Aer-Mare și vicepreședinta societății franceze „Izotopi stabili”.

A primit distincții de prestigiu, printre care Premiul Agathon de Potter al Academiei Regale Belgiene și ordinul „Commandeur de l'Ordre de la Couronne” (1992). Florentina Mosora s-a stins din viață în Belgia, lăsând în urmă un impresionant patrimoniu științific. Astăzi, puțini își mai amintesc de ea, dar contribuțiile sale rămân esențiale în domeniul biofizicii.

Florentina Mosora a murit răpusă de o boală necruțătoare. De-a lungul carierei sale, a luptat cu probleme grave de sănătate înainte de deces. Astăzi, puțini își mai amintesc de ea.

România, pe primul loc la numărul total de cazuri închise în 2024 de către CEDO. Ce alte state se mai găsesc în top
România, pe primul loc la numărul total de cazuri închise în 2024 de către CEDO. Ce alte state se mai găsesc în top
România se află pe primul loc ca număr total de cazuri închise în 2024 în cea mai recentă ediţie a raportului anual privind executarea hotărârilor CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor...
Cine va arbitra România - Bosnia, meci vital pentru calificarea la mondial? A fost la centru și la România - Kosovo
Cine va arbitra România - Bosnia, meci vital pentru calificarea la mondial? A fost la centru și la România - Kosovo
Arbitrul olandez Danny Makkelie va conduce meciul dintre echipele de fotbal ale României și Bosniei-Herțegovina, care va avea loc vineri, de la ora 21:45, pe Arena Națională din București,...
#scena, #actrita, #Romania, #Florentina Mosora, #Iurie Darie , #stiri life style
  1. Iluminatul exterior: cum să alegi corpurile potrivite pentru grădină și curte?
  2. Slăbește cu păpădie, floarea primăverii: 8 kilograme în trei săptămâni
  3. Trucuri ca să nu te îngrași în post
  4. Horoscop zilnic. Miercuri, 19 martie. Zodia care primește o veste bună de pe alte meleaguri
  5. Bancul zilei: De ce s-a învoit un angajat de la serviciu
  6. Cinci insule grecești subestimate, la fel de spectaculoase ca Santorini, dar fără aglomerație
  7. Un om de știință a încercat 15 trucuri pentru longevitate. Doar trei au devenit obiceiuri
  8. Oamenii de știință au făcut o descoperire uluitoare despre impactul renunțării la apa îmbuteliată asupra sănătății. Ce au aflat
  9. 4 aditivi alimentari care provoacă cancer
  10. Ponturile unei femei care face pâine acasă pentru a economisi bani pe alimente: "5 lucruri pe care mi-aș fi dorit să le știu înainte să încep"