Rezultatul alegerilor din Austria se pot dovedi dăunătoare obiectivului României de a obține integrarea completă în spațiul Schengen. Intrarea în spațiul de liberă circulație european și pe cale terestră se confruntă, de fapt, cu mai multe provocări, care în unele cazuri pot fi transformate în oportunități, însă calculele vor fi făcute la Viena.
Scenariile cu privire la aderarea completă la Schengen sunt multiple, în contextul alegerilor care au schimbat harta politică în unele state în ultimul an. Victoria extremei drepte din Austria, partidul FPO, condus de Herbert Kickl, ar putea însă să fie ocolită complet la guvernare, în cazul în care Karl Nehammer reușește să formeze o coaliție cu celelalte patru partide din Parlament. Șansele unui astfel de deznodământ sunt destul de mari, FPO urmând să obțină în jur de 50-60 din mandatele de parlamentari.
„Depinde cum se va structura viitorul guvern din Austria. Dacă extrema dreaptă va conduce guvernul, atunci șansele României la spațiul Schengen se diminuează consistent. Dacă se va forma o coaliție pro-europeană, la care să participe și social-democrații din Austria, atunci șansele României cresc, poate chiar exponențial. Acestea sunt cele două posibile scenarii de lucru”, a explicat vicepreședintele Parlamentului European Victor Negrescu pentru Ziare.com.
Potrivit liderul social-democrat, „o a treia variantă posibilă este ca, în condițiile în care nu există în prezent nicio formulă stabilită, să profităm de acest context post-electoral pentru a avea o decizie privind aderarea României la spațiul Schengen pe cale terestră, la consiliul Justiție și Afaceri Interne din data de 10 octombrie. (...) Evident că noi trebuie în continuare să ne prezentăm argumentele, însă după terminarea acestui moment electoral argumentul politic prezentat de Austria nu mai stă în picioare, în sensul în care, iată, nu există nicio legătură între aderarea României la spațiul Schengen și rezultatele electorale, în contextul în care partidul domnului Nehammer a pierdut alegerile”, a mai explicat Victor Negrescu.
De aceeași părere este și eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE, care a subliniat că „liderii austrieci nu mai au de ce să joace electoral acest subiect fiindcă alegerile s-au încheiat”, iar „Austria deține și portofoliul pentru migrație în viitoarea Comisie Europeană. Ca atare, liderii austrieci nu mai pot folosi problemele de migrație ca pretext pentru a amâna aderarea României fiindcă dețin portofoliul responsabil cu soluționarea acestor probleme”.
Eurodeputatul Rareș Bogdan a explicat în cadrul unei intervenții la Digi24 că liderii români continuă să urmărească scena politică a Austriei, dar și poziția noului comisar al statului, Magnus Brunner, care ar urma să preia portofoliul pentru migrație.
Potrivit unor surse de la Bruxelles, o nouă problemă ar putea să apară din Olanda, acolo unde nu este clară direcția guvernul în privința acceptării integrării României și Bulgariei în Schengen terestru. În același timp, la nivelul Coaliției vor fi continuate discuțiile în perioada următoare pentru a cântări scenariile posibile, însă, în contextul actual extern, așteptările la Ministerul de Interne sunt scăzute, au explicat surse politice pentru Ziare.com.
În cazul Olandei, noul guvern, instalat în iulie, după luni de negociere, oferă cinci ministere extremei drepte din acest stat, însă portofoliul Externelor a rămas la moderați, în contextul în care Partidul Libertății (PVV), condus de Geer Wilders, susține ieșirea Olandei din UE și se opune extinderii. Executivul este condus de independentul Dick Schoof, fost șef al agenției olandeze de informații AIVD și fost înalt funcționar la Ministerul Justiției.
„România are nevoie sa testeze țările în care au intervenit schimbări politice, precum Olanda, Franța, Austria”, a punctat analistul de politică externă Ștefan Popescu pentru Ziare.com.
Potrivit analistului, „Partidul Libertății, deși a ieșit pe primul loc, acest lucru nu înseamnă că va obține guvernarea, va intra sau va obține poziția de cancelar. Are numai 29%, ceea ce înseamnă cam 57 spre 60 de parlamentari din 183. Există și posibilitatea izolării acestei forțe politice, dar există și posibilitatea asocierii într-o formulă cu principalul partid de guvernământ, cu conservatorii lui Nehammer, care ar putea să conserve Cancelaria”. Analistul este însă de părere că opțiunea electoratului va fi luată în considerare.
„România este o țară care, odată coordonată intern și concentrată pe resursele sale și pe politica sa externă, poate obține rezultate”, a punctat analistul de politică externă Radu Magdin pentru Ziare.com.
Cu privire la situația externă, Magdin a explicat că „în orice combinație a coaliției care se va instala la Viena, depinde foarte mult de energia pe care o depunem și capacitatea noastră de negociere în paralel cu eforturile colegilor bulgari, pentru că vorbim de o aderare în paralel a României și a Bulgariei. În consecință, cred că aceste negocieri trebuie duse în forță și inteligent, eventual și coordonat de către cele două state, raportat la Austria și Olanda”.