Care sunt de fapt șansele reale ca România să fie primită în spațiul Schengen. ”Este un cadou, în contextul situației geopolitice”

Vineri, 14 Octombrie 2022, ora 03:01
8338 citiri
Care sunt de fapt șansele reale ca România să fie primită în spațiul Schengen. ”Este un cadou, în contextul situației geopolitice”
Poliție de Frontieră fOTO: Arhivă

Intrarea României în Schengen este larg dezbătută zilele acestea, mai ales în contextul vizitelor experților europeni și a premierului Olandei.

De fapt, situația geopolitică actuală ar fi mai degrabă avantajoasă pentru România și crește extrem de mult șansele ca toate țările membre să-și dea acordul.

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat pentru Ziare.com aspecte legate de contextul general care favorizează aderarea României

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat într-un interviu acordat Ziare.com de ce avem șanse reale să fim acceptați în Schengen deși toată lumea spune că nu suntem pregătiți.

”Bănuiesc că vom intra în Schengen. Nu cred că vor fi foarte multe probleme, nu mă aștept la foarte multe surprize. Văd discursul foarte multora care spun că în mod nedrept României i s-a interzis să adere, că a fost un abuz și așa mai departe. Inclusiv parlamentari germani, Gabriele Bischoff care spunea același lucru. Însă un lucru este simplu. Nu cred că are cineva iluzia, în România, cu excepția unor politicieni care se fac că nu există în țara asta, că nu există corupție.

Ori, când ai corupție la graniță, în acel moment nu poți să asiguri frontierele. Nu este o problemă tehnică. Corupția este o problemă importantă”, a spus politologul.

Expertul în politică internațională mai consideră că la noi, corupția este o problemă de siguranță națională și că totul începe de la faptul că oamenii care trebuie să se ocupe de apărarea frontierelor sunt prost plătiți iar acest lucru îi face vulnerabili în fața tentațiilor.

”Nu contează că în 2016 Curtea Constituțională a considerat că corupția nu este o problemă de siguranță națională. Puțin contează ce crede CCR. Este o problemă de siguranță națională.

În acest moment când suntem într-o situație dificilă din punct de vedere geopolitic, iar când acum nicio lună de zile, polițiști de frontieră nu au examinat un camion pentru câteva zeci sau sute de euro care putea transporta orice, droguri, arme, etc, are cineva iluzia că România poate să asigure în mod clar securitatea granițelor NATO, cu salariile pe care le oferă și cu corupția care este în sistem?

Corupție care începe de la recrutare și numiri politice? Despre asta este vorba.

”, a mai spus politologul.

Cadoul pe care îl va primi România

”România, probabil va intra în Schengen, dar este un cadou. Și este discutabil dacă este un cadou meritat”, este de părere Cristian Pîrvulescu.

Profesorul spune că va conta foarte mult pentru npoi, ca nație, intrarea în Schengen. Și pentru economie. Este posibil ca și prețurile să scadă dacă produsele pe care le vom importa să stea mai puțin la graniță, în tiruri care așteaptă cu orele să intre în țară.

”Pentru românii obișnuiți care vor merge în Occident și pentru economia românească ar fi un lucru foarte bun. Dar ar fi excelent dacă ar rezolva problemele structurale legate de corupție. Nu este așa simplu că îndeplinim criteriile tehnice. Este o chestiune legată de certitudinea că oamenii care trebuie să apere granițele Uniunii Europene o și fac”.

Războiul din Ucraina este, de asemenea unul dintre factorii care stau la acceptarea noastră în Schengen. Iar Olanda, cel mai probabil nu se va mai opune, mai ales după vizita premierului Mark Rutte la București.

”Este o decizie legată de războiul din Ucraina și de contextul actual. Și nu cred că, mai ales după vizita lui Mark Rutte în România, olandezii vor mai protesta. Dar cred că este o problemă a noastră să punem presiune asupra guvernanților să rezolve problemele și să facă o triere foarte serioasă a oamenilor care lucrează pe graniță”, a mai precizat experul.

Corupția de la granițele țării se pare că a contaminat toate structurile.

”Mie mi se pare că situația României la granița cu Moldova, de exemplu, este mai proastă pe partea românească decât pe partea moldovenească. Problema nu este doar salariul pentru că salariile moldovenilor sunt mai mici. O să vedem cum granițele europene se mută la granițele noastre cu Ucraina și Moldova. Și este o mare problemă dacă nu avem capacitatea nu tehnică, ci umană.

Dacă oamenii aceia trebuie să plătească în întreg eșalonul bani până la vârf, bani pe care îi iau din tranzacțiile pe care le au cu diverși oameni care traversează granița, cum putem avea noi certitudine din punctul acesta de vedere?

Știu că aceeași problemă este și la bulgari. Și dacă vorbim de Croația, ei bine această țară nu e în aceeași șituație. Uitați-vă la granițele ei. Are o problemă pe granițele cu Serbia însă având în vedere naționalismul croat și gradul mai redus de corupție, este posibil ca lucrurile să fie ceva mai bine ținute sub control.

Bine, eu cred că ar fi absolut indecent ca să i se permită Croației să intre în Schengen și României și Bulgariei nu, pentru care au intrat mai târziu în UE”, a mai spus Pîrvulescu.

”Întârzierea aredării nu este o conspirație anti-românească”

Și cum multe voci afirmă că lumea nu vrea ca noi să intrăm în Schengen pentru că cineva are probleme cu noi, ca nație, Cristian Pîrvulescu spune că situația nu ar sta chiar așa.

”Având în vedere și evoluția situației din Europa Centrală, eu nu sunt unul dintre cei care cred că întârzierea intrării României în Schengen a fost o conspirație anti-românească ci că a fost strâns legată de problemele endemice de corupție care există în societățile noastre și pe care simpla aderare la UE nu avea cum să le rezolve.

Noi avem capacitatea să ținem granițele sigure. Dar avem o problemă de recrutare de personală. Avem o problemă care ține de poliția de frontieră și serviciile vamale. Se poate face. Nu este ceva imposibil de făcut sunt niște politici importante. Cred că ar fi trebuit să fie mai bine introdusă în PNRR partea aceasta de reformă dar ei ziceau că este rezolvată deja.

Este o problemă de personal și de salarizare. Acum câțiva ani, când treceam granița cu Republica Moldova, recunoscându-mă, au venit la mine polițiști să mă întrebe dacă eu cred că pot să-și întrețină familiile cu salariile lor. Și aveau dreptate, nu puteau. Salariile mici sunt o invitație la corupție. În afară de sfinți, nimeni nu rezistă la corupție dacă nu are nicio bază. Nu poți să mori de foame și să nu fii corupt. Bine, nu pot să spun că nu există și excepții dar problema este că sistemul devenea așa”, a mai spus expertul.

”Avem oameni extraordinari dar este doar partea de suprafață”

Ce se va întâmpla dacă intrăm în Schengen? ”Vor încerca să profite toți de slăbiciunile pe care le avem. Dar depinde totul de sistem”, a mai spus Pîrvulescu.

”Noi avem polițiști foarte buni. Eu am bătut Mediterana mai ales în perioada crizei refugiaților și pot să spun că la Frontex erau o mulțime de polițiști români experimentați. Vorbitori de engleză, bine integrați în sistem, profesioniști și așa mai departe. Cum avem și în armată, de altfel, foarte mulți militari care au lucrat cu NATO în mod constant.

Însă aceasta este numai partea de suprafață. Omul acela care stă tot timpul acolo și trebuie să reziste la tentații de corupție este un om obișnuit cu problemele pe care le au oamenii obișnuiți. Și care nu înțelege niciodată, că este un simplu pion și că dacă el cedează, creează o problemă de sistem și poate nici nu-l interesează, pentru că el trebuie să trăiască. Trebuie să-și hrănească familia și, foarte probabil că pentru a intra acolo a plătit.

Eu, personal, merg des la Bruxelles și nu pe zboruri directe ci pe zboruri de legătură și nu o dată am pierdut pentru faptul că nu suntem în Schengen. Mai ales acum cum sunt avioanele întârziate, sunt probleme serioase. Eu cred că românii obișnuiți care se deplasează și cu mașinile vor aprecia foarte mult și imaginea guvernului se va schimba foarte mult. Și chiar și acesta este un argument care va conta în negocierile politicienilor. Și anume că intrarea noastră în Schengen va diminua foarte mult succesul extremei drepte care a început din nou să crească după scăderea de la izbucnirea războiului din Ucraina.

Dacă oamenii obișnuiți vor putea veni din Occident fără să mai stea la granița cu Ungaria, va fi un lucru care va conta foarte mult. Sunt milioane care lucrează în afara țării. Mulți din cauza cozilor evită să vină prea des în țară. Și chiar și din punct de vedere economic ar fi interesant pentru că românii se întorc în țară și cheltuiesc bani. Iar prețurile, dacă va dura mai puțin transportul, ar trebui să scadă, în principiu.

Societatea ar avea numai de câștigat dar politicienii nu au tratat decât superficial problema. Nu au luat în serios corupția care poate atârna foarte greu acum”, a mai arătat politologul.

Germania știe ce se întâmplă în România și cu toate acestea o susține

Germanii și-au arătat sprijinul pentru țara noastră. Și expertul spune că acest lucur nu este făcut în necunoștință de cauză.

”Și vă vorbeam de Gabriele Bischoff, care a fost colegă cu mine la Comitetul Economic Social European până în 2019, când a trecut în PE. Ea știe foarte bine situația din România. Și dacă ea spune că România îndeplinește criteriile de aderare, înseamnă că avem o susținere foarte puternică din partea Germaniei.

Toți știu realitatea, nu-și fac iluzii, dar înțeleg foarte bine că în acest moment este o oportunitate și este mai bine să construim o graniță solidă cu românii în interiorul Schengen decât să așteptăm ca frustrările să se transforme într-o criză gravă.”, a conchis Cristian Pîrvulescu.

Terminalul T4 al Aeroportului Iași este pregătit pentru primele curse. Când va avea loc primul zbor Schengen FOTO
Terminalul T4 al Aeroportului Iași este pregătit pentru primele curse. Când va avea loc primul zbor Schengen FOTO
Romeo Vatră, directorul Aeroportului Iaşi, afirmă că prima cursă aeriană de pe noul terminal va fi efectuată pe 29 martie, spre Otopeni, iar prima cursă internaţională va fi pe 31 martie...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Schengen Romania aderare, #coruptie frontiere, #beneficii aderare schengen, #Cristian Pirvulescu , #Spatiul Schengen