UPDATE Dosarul Schengen Air. Statele membre ale Uniunii Europene au acceptat acordul dintre Austria, România și Bulgaria. Reacțiile oficialilor UE: ”O zi de mare mândrie”

Autor: N.G.
Sambata, 30 Decembrie 2023, ora 21:21
4911 citiri
UPDATE Dosarul Schengen Air. Statele membre ale Uniunii Europene au acceptat acordul dintre Austria, România și Bulgaria. Reacțiile oficialilor UE: ”O zi de mare mândrie”
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles FOTO Arhivă Ziare.com

Statele membre ale Uniunii Europene au acceptat acordul dintre Austria, România și Bulgaria privind Schengen Air, iar decizia urmează sa fie publicată în Jurnalul Oficial al UE în această seară sau mâine, conform surselor G4Media.

Austria a confirmat sâmbătă acordul cu România și Bulgaria privind „Schengen Air”, intrarea fără control la frontieră pe calea aerului, transmite Agenția Austriacă de Presă. După cum a confirmat Ministerul de Interne, un text obligatoriu din punct de vedere juridic în acest sens a fost trimis vineri seara președinției spaniole a UE. România anunțase deja acordul cu câteva zile în urmă.

Acordul înseamnă că, pe viitor, călătorii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre alte țări ale UE prin terminale internaționale. Pașapoartele vor fi verificate la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul poliției.

În prezent, nu există negocieri privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen fără frontiere și, prin urmare, nici o dată, a mai precizat Ministerul de Interne.

Cele trei condiții ale Austriei pentru acest acord au fost de asemenea prezentate în textul prezentat. Acestea au fost o creștere a desfășurării agenției europene de protecție a frontierelor Frontex în România și Bulgaria, precum și bani de la Comisia Europeană pentru protecția frontierelor externe ale acestor țări, o întărire a controalelor la frontierele terestre și acceptarea de către România și Bulgaria a solicitanților de azil din Austria, în special din Afganistan și Siria, mai notează sursa citată.

Reacția oficialilor UE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat, sâmbătă seara, decizia Consiliului UE ca România şi Bulgaria să intre în Schengen cu graniţele aeriene şi maritime, pe care o consideră „un pas major înainte”.

„O zi de mare mândrie pentru România şi Bulgaria”, a reacţionat preşedinta Comisiei Europene pe reţeaua X într-un mesaj publicat în română şi bulgară.

„Decizia de a elimina controalele la frontierele interne aeriene şi maritime cu România şi Bulgaria reprezintă un pas major înainte, pentru ele şi pentru spaţiul Schengen”, spune Ursula von der Leyen.

Preşedinta Comisiei Europene recunoaşte meritele României şi Bulgariei şi spune că au muncit din greu, iar decizia Consiliului UE de sâmbătă seara este pe deplin meritată. România şi Bulgaria „vor face Schengen şi mai puternic”, spune încrezătoare şefa executivului european.

Comisia Europeană, ca şi Parlamentul European, au pledat în repetate rânduri pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen, arătând că au îndeplinit toate condiţiile tehnice cerute.

Decizia finală aparţine însă Consiliului UE, care reprezintă statele membre. Austria, care s-a împotrivit anul trecut, intrării României şi Bulgariei în Schengen a acceptat în cele din urmă zilele trecute ca cele două ţări să adere în etape la spaţiul european de liberă circulaţie, mai întâi cu graniţele aeriene şi maritime.

Liderii Uniunii Europene au felicitat sâmbătă România şi Bulgaria pentru aderarea la Schengen cu frontierele maritime şi aeriene, prin mesaje postate pe conturile lor de pe reţeaua X (fostul Twitter), arată agerpres.ro.

”Felicitări României şi Bulgariei pentru extinderea spaţiului Schengen pentru pasagerii transportului maritim şi aerian”, a transmis preşedintele Consiliului European, Charles Michel. El a precizat că acesta este "un pas mult aşteptat de cetăţenii români şi bulgari pentru a se bucura de o mai mare libertate de mişcare, cu perspectiva transportului terestru, care va urma".

”Felicitări cetăţenilor din România şi Bulgaria pentru aderarea la spaţiul Schengen, odată cu ridicarea controalelor la frontierele maritime şi aeriene. A durat mult timp. Aceasta face ca Uniunea noastră să fie mai puternică şi ca poparele noastre să fie mai în siguranţă. Europa uneşte”, a scris şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

”O decizie istorică luată astăzi de Consiliu pentru a încununa un an de realizări remarcabile. Primirea României şi a Bulgariei va face Schengen mai puternic. Ne-a luat ceva timp, dar am reuşit”, şi-a exprimat satisfacţia Margaritis Schinas, vicepreşedinte pentru promovarea modului nostru de viaţă european, care a încheiat mesajul cu urarea ”Bine aţi venit în Schengen!”, scfrisă în limbile română şi bulgară.

Uniunea Europeană se apropie de aprobarea unei legi controversate privind scanarea mesajelor digitale, inclusiv a celor criptate
Uniunea Europeană se apropie de aprobarea unei legi controversate privind scanarea mesajelor digitale, inclusiv a celor criptate
Uniunea Europeană este pe cale să aprobe o lege controversată care ar permite scanarea sistematică a mesajelor digitale, inclusiv a celor criptate, pentru detectarea activităților suspecte,...
Portul de la frontiera Uniunii. Cele mai importante transporturi din Portul Constanța în 2023
Portul de la frontiera Uniunii. Cele mai importante transporturi din Portul Constanța în 2023
Discuțiile despre spațiul Schengen și uniunea vamală au gravitat, în ultimii ani, în jurul Portului Constanța, unul dintre cele mai importante punct de acces pentru mărfurile care intră...
#Schengen Romania aderare, #Uniunea Europeana, #Schengen Consiliul European , #Spatiul Schengen
  1. Cum i-a obligat Macron pe francezi să aleagă între ”ciumă” și ”holeră” politică
  2. Șeful "fabricii de troli" fondată de Prigojin, arestat în Rusia, la un an de la revolta mercenarilor Wagner
  3. Tradiții și superstiții de Sânziene. Ce să nu faci de sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul
  4. Ucrainenii au lovit postul de comandă al infanteriei motorizate ruse din regiunea Belgorod
  5. Ucraina este prinsă într-o capcană strategică a Rusiei. Un expert în securitate explică ce trebuie să facă pentru a câștiga războiul
  6. Debarcaderul plutitor al armatei americane pentru ajutoare în Gaza nu poate fi folosit în condiții de mare agitată. „Au calculat greșit“
  7. Hoț prins de polițiști când ieșea din casa pe care o jefuise. Le-a mărturisit și alte infracțiuni care se lasă cu dosar penal
  8. Arme ”ieftine“ împotriva dronelor sunt testate în Marea Britanie. Costă sub un leu tragerea
  9. Scandal pe plajă la Eforie. Mai mulți turiști s-au luat la bătaie. Poliția îi audiază pe cei implicați VIDEO
  10. UPDATE Accident la o fabrică de lactate: Patru bărbați au căzut într-un bazin de decantare. Toți au murit. Printre ei, directorul firmei VIDEO