Vineri, 22 noiembrie, la Budapesta, a fost semnat acordul pentru integrarea României la Schengenul terestru. Însă, integrarea nu este imediată și deplină. Pentru țara noastră vor urma cel puțin șase luni din 2025 în care vor continua controalele la frontiere, pentru a atenua „potențiala modificare a rutelor de migrare".
În primă fază, de la 1 ianuarie, vor fi desființate doar controalele dintre Bulgaria și Grecia.
Președinția Ungariei la Consiliul Uniunii Europene a publicat declarația comună semnată de miniștrii de Interne din România, Ungaria, Austria și Bulgaria vineri, la Budapesta, pe baza căreia prim-miniștrii Marcel Ciolacu și Viktor Orban au transmis că România va fi primită în spațiul Schengen terestru de la 1 ianuarie.
În baza angajamentelor agreate, mai prevede documentul, țările implicate vor iniția pașii necesari pentru adoptarea formală a deciziei Consiliului JAI, pentru stabilirea datei la care vor fi ridicate controalele terestre cu și dintre România și Bulgaria. Ședința JAI se va desfășura în data de 12 decembrie 2024 și va oficializa acordul parafat vineri, 22 noiembrie.
Președintele Comisiei Europene și cel al Parlamentului European au salutat încheierea acordului în ședința informală, iar Ursula von der Leyen chiar a vorbit despre „un Schengen mai puternic, din 2025”.
Pe site-ul oficial al președinției Ungariei în cadrul Consiliului European, au fost consemnate progrese majore în privința reducerii migrației ilegale în România, Bulgaria, dar și-n Austria - VEZI AICI.
În această săptămână, premierul PSD Marcel Ciolacu a transmis un mesaj triumfalist cu privire la aderarea României în Schengen.
„Mă bucur să fiu astăzi la Budapesta, alături de domnul prim-ministru Orban. Data trecută, când ne-am văzut la Bucureşti, unii au zâmbit când premierul Orban a citat dintr-un film celebru şi a spus că este „începutul unei frumoase prietenii”. Iată că timpul ne-a dat dreptate şi astăzi suntem din nou împreună pentru a da un mesaj important cetăţenilor noştri”, a declarat Ciolacu.