Mihai Tudose, declarații dure la adresa Austriei în cazul Schengen: „Trebuie dată în judecată. Pus poprire pe acţiunile unor firme şi cu asta basta”

Luni, 08 Aprilie 2024, ora 10:49
3669 citiri
Mihai Tudose, declarații dure la adresa Austriei în cazul Schengen: „Trebuie dată în judecată. Pus poprire pe acţiunile unor firme şi cu asta basta”
Foto: Facebook Mihai Tudose

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a declarat că, în cazul în care Austria se va opune din nou aderării complete a României la Spațiul Schengen, în cadrul unui Consiliu JAI, atunci din acel moment trebuie dată în judecată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Tudose a precizat faptul că există țări membre ale spațiului Schengen care nu sunt și membre UE, iar România care îndeplinește toate condițiile este împiedicată să intre din cauza unei probleme politice care privește migrația.

„Eu am mai spus-o – a fost un moment în care se putea face şi nu s-a făcut. Asta-i viaţa. Aşteptăm cumva un nou vot. Într-un JAI un nou vot şi atunci spună ”Bă, nu”. Fiindcă, din momentul acela, Austria trebuie dată în judecată. Îmi asum ce spun. Dată în judecată, stabilite prejudicii. Pus poprire pe acţiunile unor firme şi cu asta basta. Da, eu vă spun care e opinia mea şi aşa ar trebui procedat. (...)”, a afirmat Mihai Tudose, duminică, 7 aprilie, la Antena 3.

El a adăugat că nu are nicio logică ce susţinerea Austria când spunea că spaţiul Schengen nu funcţionează şi de aceea s-a opus aderării României şi Bulgariei, însă a votat pentru extinderea cu Croaţia.

„Repet, haideţi să ne aducem aminte de context. Vii şi spui că nu funcţionează Schengen. Nu suntem arbitrii aici să spunem dacă da sau nu. Astăzi când stăm de vorbă sunt vreo opt sau nouă graniţe unde sunt controale. Prin sondaj, semicontroale, în spaţiul Schengen. Dar exact la Consiliul JAI acela la care Austria invoca că Schengen nu funcţionează şi din acest motiv Bulgaria şi România nu au ce să caute înăuntru, fiindcă nu funcţionează spaţiul, ei au votat extinderea cu Croaţia”, a completat Tudose.

Eurodeputatul PSD a mai precizat că e posibil să fie o altă logică a Austriei, de are o astfel de atitudine şi poate alte interese economice sau politice.

„Iertaţi-mă, e de fugit în pădure şi ascuns. Nu au absolut nicio logică, decât o altă logică economică, politică, cu porturi, ş.a.m.d. Au o altă logică, din alt punct de vedere, probabil, dar dacă tot ajungem la o logică economică, am înţeles. Mai blochează-mă tu mult, exprimă-te încă o dată şi hai să ne exersăm şi noi dreptul la Curtea Europeană de Justiţie, fiindcă este un drept.”, a conchis Mihai Tudose.

Pe 18 septembrie 2023, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că, dacă Austria va vota împotriva aderării României la spaţiul Shengen va ataca la CJUE refuzul acestei ţări. El a adăugat că doreşte ca în acest demers să aibă ca partener Consiliul European, Parlamentul European şi Comisia Europeană, care şi-au precizat susţinerea pentru aderarea statului nostru.

Quarterly Report - Editia 4

UE a activat serviciul de cartografiere prin satelit Copernicus EMS, la cererea Iranului, după incidentul aviatic în care a fost implicat președintele Ebrahim Raisi
UE a activat serviciul de cartografiere prin satelit Copernicus EMS, la cererea Iranului, după incidentul aviatic în care a fost implicat președintele Ebrahim Raisi
Uniunea Europeană a activat serviciul de cartografiere prin satelit Copernicus EMS ca răspuns la accidentul de elicopter în care se afla preşedintele Ebrahim Raisi, în urma unei "cereri de...
Mai multe canale mass-media, interzise în UE. Acuzațiile Comisiei Europene
Mai multe canale mass-media, interzise în UE. Acuzațiile Comisiei Europene
Comisia Europeană a identificat riscuri „la adresa societăților democratice", așa că decizia mai multor state de a interzice mai trusturi de presă este salutară, a transmis executivul...
#Schengen, #Austria, #consiliul jai, #Uniunea Europeana, #Mihai Tudose, #Curtea Europeana de Justitie , #Spatiul Schengen