Olanda va susține România pentru Schengen. Austria încă nu este convinsă în privința aderării țării noastre și a Bulgariei

Vineri, 02 Decembrie 2022, ora 12:59
4319 citiri
Olanda va susține România pentru Schengen. Austria încă nu este convinsă în privința aderării țării noastre și a Bulgariei
Intrare în România Foto: Poliția de Frontieră

Ambasadorii statelor membre UE au discutat extinderea Spațiului Schengen și propunerile ca Croația, România și Bulgaria să intre în Schengen.

Potrivit surselor diplomatice citate de publicațiile croate Index și Total Croatia News, nu a fost nicio obiecție împotriva propunerii de acceptare a Croației în Schengen, însă ambasadorul olandez s-a opus Bulgariei iar Austria s-a opus de asemenea statului la sud de țara noastră dar și României, scrie Digi 24.

Jurnaliștii croați afirmă că ambasadorii statelor UE reuniți în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți (Coreper) din cadrul Consiliului UE au discutat despre extinderea Spațiului Schengen pentru a include Croația, Bulgaria și România, ca parte a pregătirilor pentru ședința Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de săptămâna viitoare.

Niciun stat membru nu a avut vreo obiecție la propunerea de a primi Croația în Schengen. Potrivit reglementărilor interne, unele state membre trebuie să obțină aprobarea comisiilor competente în parlamentele lor naționale pentru a-și prezenta pozițiile în Consiliul UE.

Guvernele Suediei, Danemarcei, Sloveniei și Olandei și-au înaintat propunerile parlamentelor pentru a sprijini intrarea Croației în Schengen iar acum așteaptă undă verde. Toate celelalte state UE și Schengen au confirmat deja sprijinul lor pentru Croația. Coreper va avea din nou extinderea Schengen pe agenda de pe 7 decembrie, cu o zi înainte de întâlnirea miniștrilor de interne care ar trebui să ia decizia finală.

Austria, decisă să respingă atât România, cât și Bulgaria pentru intrarea în Schengen

Potrivit surselor diplomatice, ambasadorul Olandei a fost împotriva acceptării Bulgariei, Germania a sprijinit toate cele trei țări iar Austria a fost împotriva Bulgariei și României. O altă sursă diplomatică a declarat pentru agenția croată Hina că Franța susține puternic România.

Problema, potrivit presei croate, este că Bulgaria și România nu pot fi separate deoarece granița dintre cele două țări nu a fost niciodată menită să fie o graniță externă a Schengen. Pentru a separa cele două țări, ar fi nevoie de pregătirea protecției la graniță și organizarea trecerilor de frontieră în conformitate cu regulile Schengen, iar aceasta ar putea dura ani de zile.

Potrivit acestei surse, încă ar putea fi o presiune pe cei care se opun Bulgariei și României pentru ca toate cele trei state să intre, însă este mai probabil ca doar Croația să primească unda verde. Pe agendă sunt propunerile pentru două decizii, una pentru Croația și una pentru Bulgaria și România. Decizia are nevoie de consimțământul a tuturor celor 22 de state membre din Spațiul Schengen.

Citește și:
Fost premier, despre aderarea la Schengen: „Ar fi șanse și până la vară”. Care este condiția
Fost premier, despre aderarea la Schengen: „Ar fi șanse și până la vară”. Care este condiția
Europarlamentarul REPER, Dacian Cioloş, susţine că România încă are şanse să adere rapid la spaţiul Schengen, cu condiţia ca preşedintele Klaus Iohannis şi Guvernul Ciucă să facă un...
Cotă de popularitate uriașă atinsă de George Simion în Marea Britanie: ”Când cu agitaţia Schengen, a avut un boom pe TikTok”
Cotă de popularitate uriașă atinsă de George Simion în Marea Britanie: ”Când cu agitaţia Schengen, a avut un boom pe TikTok”
Hashtagul George Simion a devenit mai popular în Marea Britanie decât în România, potrivit unei monitorizări a organizației non-guvernamentale Expert Forum. Rezultatul monitorizării a...