Insuportabila frivolitate a Dosarului Schengen OPINIE

Autor: Calin Nicolescu - redactor-șef Ziare.com
Miercuri, 07 Decembrie 2022, ora 16:24
5164 citiri

Saga acceptării României în Schengen se remarcă prin absurdul discursului celor implicați. Actorii – organizații internaționale, țări, partide, oameni politici – recită texte dezlânate din care publicul spectator nu pricepe mai nimic sau, cel mult, pe categorii de cetățeni, li se susură în urechi ceea ce vor să audă, fără vreo legătură cu vreo realitate obiectivă.

În Austria, s-a ajuns să se discute despre cifrele emigrației ilegale. Ca și când, cifrele de azi, adică emigranții ilegali din Austria invocați în discurs, nu au ajuns acolo prin actualele granițe Schengen, din care România nu face parte! La ridicolul acestei argumentații se adaugă și „factorul” românesc, respectiv faptul că rutele ilegalilor ocolesc în general România, de teama fugarilor că în cazul unui eșec ar putea rămâne blocați în țara noastră. Perspectiva unei vieți în România pare să-i descurajeze chiar și pe emigranții ilegali.

Căutând explicații reale pentru opoziția Austriei, mass-media a vorbit clar despre alegerile de luna viitoare și nevoia propagandistică a partidului de extremă dreapta care conduce Executivul de la Viena să ofere o „jertfă” electoratului propriu. Plauzibil, însă scenariul ăsta mai conține ceva în subtext: disprețul austriacului de rând pentru români (și bulgari). După ce vor fi trecut alegerile, însă, cu sezonul de ski în plin avânt, reconcilierea de ochii lumii e inevitabilă. Că despre fond...

Necalificați la Cupa Mondială de peste 20 de ani, românii dezbat și ei cu fervoare subiectul Schengen. Mai întâi a fost Olanda în colimator. Care, pasămite, erau ba geloși, ba speriați de Portul Constanța, care intrat în Schengen le-ar fi luat laleaua din brânză. Ceva informații au circulat, ulterior, despre cât de insignifiant este portul din Constanța, ca și capacitate de operare, față de marile porturi europene din Rotterdam sau Hamburg, dar sămânța conspirației a fost sădită. Sigur că, teoretic, portul Constanța ar putea fi modernizat și extins ulterior intrării în Schengen, pentru a câștiga din cota de piață a transportului maritim internațional, însă această perspectivă este la fel de abstractă pe cât sunt și autostrăzile, căile ferate și infrastructura de transport, în general, care „au împânzit” România. Sau planul chinezilor era să transforme Dobrogea într-un gigant Dragon Roșu unde să-i invite pe europeni, pe jos, într-un El Camino al shopping-ului?

După ce olandezii au atins Nirvana „minții românului cea de pe urmă”, a venit rândul austriecilor să ne intre în colimator. Și pentru că explicația simplă a intereselor politice mărunte și de moment nu era de ajuns pentru conspiraționistul mioritic, teoriile au explodat împrăștiat. De la boicotul firmelor austriece din România, gen OMV sau BCR (ce idee mișto ar fi să sabotăm exploatarea gazului din Marea Neagră sau să blocăm și mai mult creditarea, nu-i așa!), până la boicotul vacanțelor la ski în Austria (profitând de disponibilitatea președintelui Iohannis de a vizita și Elveția) sau deconspirarea Vienei ca instrument al politicii lui Putin. Pentru că Putin, acum, e încolțit de perspectiva intrării României în Schengen și a infiltrat brusc și decisiv autoritățile austriece într-o încercare disperată de a întoarce soarta războiului.

Klaus Iohannis&băieții (PNL + PSD + UDMR) merită și o mențiune aparte. Dincolo de țâfnele sporadice ale unor oficiali la adresa Olandei și, ulterior, Austriei, se ascunde dârzenia politică de a bifa și ei ceva. Puneți-vă în locul lor! Să ataci corupția înseamnă să-ți tai singur banii. Să reduci birocrația înseamnă să-ți tai singur craca politică prin care accezi la bani (voturi). Să cheltui bugetul pentru investiții (spitale, autostrăzi, etc co-finanțate de UE) înseamnă să-ți tai singur din banii de prăduială. Să reformezi Justiția înseamnă să-ți pui în pericol viața de huzur pe care ți-ai câștigat-o nefăcând cele de mai sus. Să bagi România în Schengen e chiar un obiectiv politic perfect, care nu-i costă nimic din ceea ce n-ar vrea să renunțe, deci am convingerea că vom reuși! Habar n-am dacă mâine (joi), sau peste câteva luni, dar vom reuși pentru că nu ne costă nimic! Și, în ordine firească, simt că urmează asaltul pentru vizele de SUA.

Și, dincolo de meschinele motivații ale tuturor celor implicați într-un fel sau altul în această decizie, stă realitatea simplă că îndeplinim criteriile de apartenență la Schengen. Că nu suntem perfecți, dar nici mai imperfecți decât celelalte state-graniță ale Acordului. Că drogurile sau emigranții ilegali din actualul spațiu Schengen au intrat prin actualele breșe, iar includerea României sau/și a Bulgariei nu va schimba nimic în această privință. Doar ne va permite și nouă accesul simplificat la punctele de trecere a frontierei și va ușura transportul de mărfuri. E ceva, decât nimic!

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Premierul olandez Mark Rutte pe ultima sută de metri spre șefia NATO. Statele care au reticențe în privința lui
Premierul olandez Mark Rutte pe ultima sută de metri spre șefia NATO. Statele care au reticențe în privința lui
Premierul olandez Mark Rutte şi-a asigurat sprijinul a două treimi din ţările membre NATO pentru a conduce alianţa militară începând din cursul acestui an, au declarat miercuri pentru...
Referendum pentru eliminarea pensiilor speciale propus președintelui: "Așa cum a convocat pe justiție în 2019. E aceeași procedură"
Referendum pentru eliminarea pensiilor speciale propus președintelui: "Așa cum a convocat pe justiție în 2019. E aceeași procedură"
Liderii alianței Dreapta Unită au anunțat, miercuri 21 februarie, că vor face o solicitare oficială către președintele Klaus Iohannis să convoace pe 9 iunie, cu ocazia alegerilor...
#Schengen, #Schengen Romania aderare, #Austria, #Olanda, #Klaus Iohannis , #Spatiul Schengen