Austria impune cinci condiții Comisiei Europene, după ce a blocat aderarea României la spațiul Schengen

Autor: N.G.
Marti, 13 Decembrie 2022, ora 16:39
27673 citiri
Austria impune cinci condiții Comisiei Europene, după ce a blocat aderarea României la spațiul Schengen
Cancelarul austriac Karl Nehammer FOTO Hepta

Subiectul Schengen va juca un rol important la viitorul summit al UE de la Bruxelles. Cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer, ar fi convenit cu președintele Consiliului European, Charles Michel, o serie de măsuri ce vor fi luate la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit ziarului austriac Krone, Austria dorește să formuleze cinci solicitări care trebuie implementate urgent la nivelul UE:

1. Comisia Europeană va trebui să plătească pentru operațiunile de poliție din străinătate care servesc la combaterea migrației ilegale.

2. Comisia Europeană va trebui să sprijine din ce în ce mai mult țările de la frontierele externe în ceea ce privește protecția frontierelor, în special cu mijloace financiare pentru viitoarele proiecte de infrastructură (de exemplu, construirea de garduri la frontiera dintre Bulgaria și Turcia).

3. Comisia va trebui să elaboreze o ”Directivă privind respingerea” - analogă cu Directiva privind persoanele strămutate (statut de protecție mai rapid sau acces mai rapid pe piața muncii, nota).

4. Vor trebui să fie posibile procedurile de azil în țări terțe sigure - un model pe care Danemarca și Marea Britanie, de exemplu, îl urmăresc. Ar trebui să fie mai ușor de revocat statutul de protecție al persoanelor care au comis infracțiuni.

5. Comisia Europeană va trebui să instituie și să finanțeze un proiect pilot pentru proceduri rapide de azil la frontiera externă a UE.

Guvernul federal a luat deja "mai multe alte măsuri pentru a se asigura că frâna în materie de azil este eficientă și că presiunea pe care o exercită azilul asupra Austriei este redusă", s-a susținut pentru Krone în perspectiva summitului UE.

Încă o dată, este menționată cooperarea cu președintele sârb Aleksandar Vucic: regimul de scutire de vize pentru Tunisia a fost reziliat, iar intrarea fără vize dinspre India va fi oprită la sfârșitul anului.

#Schengen, #Austria, #summit UE , #Spatiul Schengen