Zeci de camioane cu destinația Austria, reținute în Bulgaria. Sofia: Ne îndeplinim angajamentele pentru intrarea în Schengen

Joi, 18 Ianuarie 2024, ora 15:08
32907 citiri
Zeci de camioane cu destinația Austria, reținute în Bulgaria. Sofia: Ne îndeplinim angajamentele pentru intrarea în Schengen
SUte de camioane care se îndreaptă spre Austria sunt blocate la granita dintre Bulgaria și România FOTO Twitter

Zeci de camioane de transport internațional, cu destinația Austria, au fost oprite la granița Oryahovo-Bechet (Bulgaria către România). Printre acestea se află și câteva mașini grecești cu mărfuri care urmau să ajungă în Austria, dar care au fost „prinse” la granița cu Bulgaria timp de câteva zile, în așteptarea controlului mărfurilor și a documentelor.

Această evoluție neașteptată, cu consecințele pe care le presupune - întârzieri de mai multe zile în livrări, neplăceri pentru șoferi etc.,- are legătură cu intrarea Bulgariei în Schengen Air, dar și cu obligațiile pe care și le asumă față de alte țări la controlul autovehiculelor și al cetățenilor. Austria a solicitat atât Bulgariei, cât și României să intensifice verificările, conform troxoikaitir.gr.

Șoferii greci au fost cei mai nervoși, menționând că nu au primit informații prealabile cu privire la potențiale întârzieri la intrarea în Bulgaria. Acest aspect a fost reclamat de Asociația pentru Transporturi Internaționale a Proprietarilor de Camioane din Județul Pieria „AKROPOLIS”, scrie sursa citată, conform adevarul.ro.

La rândul ei, Bulgaria, fără a menționa întârzierile și problema care s-a creat cu blocarea camioanelor, susține că autoritățile vamale „au întărit controlul la frontieră pentru a-și îndeplini angajamentele față de Austria pentru intrarea în Schengen".

De asemenea, autoritățile bulgare mai precizează că „în primele șase zile ale anului au fost efectuate în total peste 7.200 de verificări la diverse tipuri de vehicule, inclusiv la cele care trec prin țară. Se folosesc toate metodele de control vamal - inspecție fizica, scanare cu sisteme de raze X, control documente. Sunt verificate atât mărfurile transportate, cât și cabinele camioanelor, autoturismelor, camioanelor ușoare și autobuzelor.

La verificările din primele șase zile ale anului, cu încălcarea legislației vamale și fiscale, au fost confiscate aproximativ 120.000 de țigări și 5,5 kg tutun, peste 340 litri alcool, 800 litri ulei de motor, 1.500 kg detergent, 5.429. scule electrice, 10.500 de jucării și 110 parfumuri. Toate bunurile menționate au fost reținute, aplicându-se măsuri în vederea respectării rigorilor impuse de aderarea la Schengen, arată autoritățile bulgare.

Bulgaria a înăsprit controalele la frontiere, în conformitate cu angajamentele Schengen faţă de Austria

Agenţia Vamală bulgară a înăsprit, începând cu 2024, controalele asupra tuturor mărfurilor transportate spre şi dinspre Austria, la toate vămile şi punctele de frontieră şi pe întreg teritoriul Bulgariei, informează site-ul BTA.

Verificările sunt în conformitate cu angajamentul Bulgariei şi României faţă de Austria de a spori controalele la frontierele lor terestre, relatează Agerpres.

Angajamentul a fost prevăzut într-o anexă la decizia Consiliului Uniunii Europene privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a precizat Agenţia Vamală.

Quarterly Report - Editia 4

România va începe în curând deminarea Mării Negre. La operațiune vor participa încă două state NATO
România va începe în curând deminarea Mării Negre. La operațiune vor participa încă două state NATO
Acţiunea de deminare în Marea Neagră desfăşurată în comun de forţele navale din România, Turcia şi Bulgaria va fi operaţionalizată în scurt timp, a declarat marți, 21 mai, premierul...
Riscăm să nu mai putem fi tratați în spitalele din străinătate din cauza datoriilor uriașe. Ce sume datorează statul român și căror țări
Riscăm să nu mai putem fi tratați în spitalele din străinătate din cauza datoriilor uriașe. Ce sume datorează statul român și căror țări
Din cauza datoriilor uriașe pe care statul le are către unele spitale din străinătate, românii riscă să nu mai fie tratați în astfel de unități sanitare. Suma este colosală: peste...
#Schengen, #Austria, #Bulgaria, #Romania, #controale frontiere, #vama bulgaria, #tiruri blocate vama , #Schengen