Preşedintele USR, Cătălin Drulă, afirmă că România merită să fie integral în Spaţiul Schengen şi ”nu are de ce să accepte jumătăţi de măsură ca mari victorii”. ”Politicienii români care au gafat în ultimele luni pe acest subiect, cei care s-au împăunat cu laurii victoriei atunci când ea nu există trebuie să răspundă politic şi să explice public, transparent, cu ce noi condiţii neplăcute vine la pachet aderarea parţială din martie 2024”, susţine el.
USR atrage atenţia, duminică, într-un comunicat de presă, că decizia Consiliului Uniunii Europene este un pas mic în raport cu eforturile reale ale României, care îndeplineşte toate criteriile tehnice de aderare, integrală, la Spaţiul Schengen. România merită să fie în Schengen, iar euforia publică a autorităţilor de la Bucureşti este doar praf în ochi, o încercare de a vinde o întârziere în negocieri drept o mare realizare, susţin reprezentanţii formaţiunii.
”România nu are de ce să accepte jumătăţi de măsură ca mari victorii. Românii merită să intre în Schengen, total, nu pe bucăţi. Şi-au câştigat acest drept cu multă muncă şi seriozitate. Politicienii români care au gafat în ultimele luni pe acest subiect, cei care s-au împăunat cu laurii victoriei atunci când ea nu există trebuie să răspundă politic şi să explice public, transparent, cu ce noi condiţii neplăcute vine la pachet aderarea parţială din martie 2024”, afirmă Cătălin Drulă, preşedintele USR.
Potrivit USR, România trebuie să înăsprească pentru această aderare aeriană şi maritimă controalele la graniţele terestre cu ţările non-UE, dar şi să crească timpii de trecere a frontierei cu Bulgaria şi Ungaria prin adăugarea de filtre suplimentare. Aderarea la Spaţiul Schengen terestru este miza reală, care ar aduce beneficii economice enorme României, de zeci de miliarde de euro anual.
“Aici e miza mare pentru fiecare dintre noi, pentru cetăţeni, transportatori şi economia noastră. Trebuie să menţinem presiunea, să avem acest calendar şi apoi să sărbătorim. Să ne bucurăm până la urmă de dreptul nostru pe care l-am îndeplinit din punct de vedere tehnic de aproape 12 ani. Am reuşit să menţinem o presiune puternică şi constantă din zona Parlamentului European şi aici îi mulţumesc preşedintei Roberta Metsola, care este un aliat puternic al României, şi Comisiei Europene prin vocea preşedintei Ursula von der Leyen. Dar avem nevoie şi de lideri naţionali puternici care să păstreze constantă această presiune la nivel european”, afirmă Vlad Botoş, europarlamentar USR.
Ministerul de Interne a anunţat, sâmbătă seară, că a fost adoptată Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România şi în Bulgaria. Decizia se aplică din martie 2024 şi vizează frontierele aeriene şi navale. România şi Consiliul Uniunii Europene vor continua eforturile pentru obţinerea unei decizii referitoare la eliminarea controalelor la frontierele terestre.