De ce ”victoria” liberalilor de la congresul PPE nu înseamnă nimic pentru aderarea la Schengen. ”Un manifest fără nicio valoare juridică”

Vineri, 08 Martie 2024, ora 03:40
4181 citiri
De ce ”victoria” liberalilor de la congresul PPE nu înseamnă nimic pentru aderarea la Schengen. ”Un manifest fără nicio valoare juridică”
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, Nicolae Ciucă, președintele Senatului FOTO / Facebook PNL

Liderii PNL au anunțat miercuri, 6 martie, ”victoria” României în lupta sa pentru aderarea deplină la Spațiul Schengen prin obținerea votului delegației austriece pentru manifestul PPE, care prevede aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen.

”Blocajul a fost depășit”, scria europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan după votul în unanimitate pentru manifest, adăugând că vom obține aderarea deplină la Spațiul Schengen, pentru ca mai apoi, joi, 7 martie, după discuții între cancelarul austriac Karl Nehammer și președintele Iohannis să aflăm că poziția Austriei rămâne neschimbată, în ciuda manifestului semnat în congresul PPE. Cu alte cuvinte, Austria este în continuare ferm convinsă că Spațiul Schengen nu se poate extinde atâta timp cât nu funcționează cum trebuie, iar migrația ilegală amenință granițele europene.

Politologul și profesorul universitar Andrei Țăranu spune că votul dat pentru manifestul PPE de către delegația austriacă nu înseamnă nimic, având în vedere că un manifest nu are valoare juridică, iar o schimbare în atitudinea Vienei am putea vedea, după părerea sa, abia în toamnă, după alegerile din Austria.

”Știți foarte bine că este un manifest care nu are nicio valoare juridică. Este doar o formă prin care li se spune cetățenilor europeni ce bine ar fi dacă ar vota cu Partidul Popular European și să aibă încredere în el. Este un program politic electoral. Nu are niciun fel de dimensiune obligatorie sau executivă”, a declarat Andrei Țăranu pentru Ziare.com.

Acesta spune că lucrurile au rămas exact cum au fost stabilite la ultimul consiliu JAI și că probabil după alegerile din toamnă din Austria, partidul care va fi la putere va abandona problema Schengen, care are o miză pur electorală pentru OVP, partidul lui Nehammer.

”O să intrăm în Schengen-ul aerian și maritim și la o dată oarecare vom intra și în cel terestru, dar asta se va întâmpla la un moment dat, în funcție de o sumă de factori. Părerea mea este că se va întâmpla în toamnă după alegerile pe care la are OVP în Austria, când lumea nu va mai fi foarte atentă. După alegeri, pur și simplu, cine va veni acolo va lăsa baltă problema Schengen. Pentru ei nu sunt o miză acum România și Bulgaria. Pentru ei este o miză acum să le arate cetățenilor austrieci că sunt preocupați de problema migrației”, a mai spus politologul.

Andrei Țăranu spune că scopul congresului PPE nu a fost gândirea unei strategii pentru aderarea României al Schengen, ci a fost un prilej pentru a stabili strategia electorală.

”Politica nu este un meci de fotbal cu victorii și înfrângeri. Este o permanentă negociere, o permanentă discuție între niște egali și aici s-au adunat în mare parte ca să-și facă strategia electorală, nu cred că s-au adunat ca să pună problema Schengen-ului românesc. Noi trebuie să prezentăm totul ca fiind o victorie”, a mai spus Țăranu.

După ce anunțaseră că vor vota împotriva manifestului PPE care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen, delegația austriacă a votat până la urmă ”pentru”, manifestul fiind adoptat în unanimitate.

Ulterior, liderii PNL au anunțat ”o victorie pentru România”, așa cum spunea liderul liberalilor, Nicolae Ciucă. De partea cealaltă, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan spunea că ”blocajul a fost în sfârșit depășit” și vom obține aderarea deplină a României la Schengen.”

Joi, 7 martie, cancelarul austriac Karl Nehammer a fost primit de către Klaus Iohannis la Cotroceni, iar în urma discuțiilor, președintele a scris pe contul său de X că ”procesul de aderare a României la Schengen va continua până la atingerea scopului final”.

Ulterior întâlnirii cu Iohannis, Nehammer a ținut un discurs în congresul PPE de la București, unde a reiterat problema principală pe care autoritățile de la Viena o au, mai exact problema migrației ilegale și securitatea granițelor UE. În discursul rostit la Congresul PPE, cancelarul nici nu a menționat chestiunea României în Schengen.

Karl Nehammer a postat mai târziu pe X, în timpul vizitei la Bucureşti, că poziţia Austriei rămâne clară şi neschimbată, respectiv că sistemul Schengen nu funcţionează în prezent, prin urmare nu poate fi extins.

În postare, Nehammer vorbeşte şi despre companiile austriece, despre care afirmă că ”sunt puternic implicate în România şi creează multe mii de locuri de muncă”, dar şi despre faptul că ”mulţi cetăţeni români lucrează în profesii de asistent medical în Austria şi sprijină persoanele care au nevoie de îngrijire”.

Quarterly Report - Editia 4

Nicolae Ciucă își va lansa prima carte: „Nu e program electoral, este despre mine”
Nicolae Ciucă își va lansa prima carte: „Nu e program electoral, este despre mine”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că îşi lansează în luna iunie cartea “Un ostaş în slujba ţării”. El precizează că toate încasările vor fi donate către iniţiative...
Mai multe țări din UE, scandalizate de diferențele de prețuri. Se cer măsuri ”îndrăznețe” împotriva multinaționalelor
Mai multe țări din UE, scandalizate de diferențele de prețuri. Se cer măsuri ”îndrăznețe” împotriva multinaționalelor
Opt ţări membre UE au cerut vineri, 24 mai, Comisiei Europene să ia măsuri împotriva multinaţionalelor care limitează, în mod ilegal, comerţul în interiorul pieţei unice pentru a umfla...
#Schengen, #Austria, #PNL, #nicolae ciuca, #Uniunea Europeana , #Schengen